Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Sunday, May 15, 2011

Jom Ke Langkawi (Part 4)

07/05/2011

Detik 12mlm nisah sambut gan azam baru.. ohhh tahun ni dah 28 tahun.. tua sudahhh namun 28 tu cume angka.. oleh itu nikmatilah idup ini penuh gembira dan bahagia

Thanks a lot kawan2 fb yg wish for nisah.. sangat gembira J

Memandangkan ari ni adalahari sabtu, dan pula hari besday nisah so my hubby said kite kuar g celebrate.. celebrate kat mana?? Alaaa jalan2 satu pulau langkawi je.. cuci mate.. kami x singgah pon cume jalan2 menaiki kereta je.. sebab kalo nak singgah mase memg x ckp utk pusing satu langkawi hamper 144km kami pusing2 satu langkawi ni.. dari kg bayas ke padang matsirat, dari padang matsirat ke pantai cenang, dari pantai cenang ke pantai dalam dari pantai dalam ke laman padi dari laman padi ke cable car dari cabel car ke teluk datai dari teluk datai ke pantau rhu dan dari pantai rhu kami ke mane ntah.. byk tempat pergi arrr sampai lupe sudahhh hehehhehe
Dan seterusnya kami ke kuah, pekena nasi lemak pastu kami singgah solat maghrib di masjid hana dan sebelum ke tempat lain kami tercangak bangak mencari kedai kek tau.. uhhh punye arrr susah tp akhirnya kami jmpe satu kedai kek itupon duk tanye kat org baru jmpe tau, pastu kami ke pasar malam… hehehhe kat pasar mlm kami beli tokiow n pulut durian yg mane kalo kat ipoh n manjung mmg x di jual pon.. mgkn ni mknan org kedah kot.. tokiow ni kecik je… bahan tepungnye di per buat drpd bahan buat apam balik tapi isinye di letakkan kelapa atau kaya dan di lipat harganya 5 biji RM1.. murahkan.. sedap mmg sedap. Nyummmm nyummmm..

Pada keesokkan harinya kami keluar lagi… tapi kali x kemana2 pon jalan kat pekan kuah je..

Malam tu kami ke padang matsirat, g pasar malam lagi cari tokiow lagi…

Dan kedua2 malam ni kami tido dengan penuh nyenyaknyee sebb penat asik berjalan je..

Dan selepas itu isnin, selasa, rabu, khamis, jumaat.. kami keluar je mencari kedai2 makan..
Selagi tak abis kedai makan le selagi tu kami pusing satu langkawi smata2 makan punye pasal..


beach at a datai bay

Sooo pade sesiapa yg x penah ke langkawi, jom ke langkawi rasekan sendiri apabila berada di sini..

Jom Ke Langkawi (Part 3)

Dan setelah Esoknya tibe…
05/05/2011

Kami keluar lewat, dalam kul 12tengahari… memandangkan bilik yg kami duk skang nix de pape.. jadi kami pon g mkn tengahari kat luar, kami singgah kat satu restoran ni, ermmm ramai jugak arr yg makan kat situ.. ape yg menarik???

Sebenarnya xde pape pon yg menarik pada makanan mereka.. menu nye biase2 je.. cume yg lainnya adalah, sirap limau, sirap biase, teh o limau, teh o ais, air masak sume ni di serve secara percume.. kalo nk tambah air jus ke, air panas ke.. yg tu kena bayar tau.. kalo nk save amik je air2 yg percume nye tadi…

Memandangkan berada di tempat baru maka nisah pon mahu la mencube makanan mereka.. mane la tau kot2 ade yg lain ke…
Untk lunch tu nisah amik nasi separuh, lauk daging masak lada hitam, sambal belacan, sedikit sambal belacan, ayam  goring + sirap limau ais.. my hubby plak amik nasi penuh, ayam masak kicap, telur goreng, sambal kerang + sirap limau ais jugak.. dan harganya cume RM15.00 je.. sangat murah.. dan harga ni takkan jumpe kat kedai sekitar ipoh atau manjung… kalo duk ipoh paling murah pon dalam rm18.00 atau kat manjung dalam RM18-RM20…

Selepas kami kenyang.. destinasi kami yang pertama, kami cari kedai untuk beli penyapu.. punye la susah cari sebatang penyapu hamper 10km kami memandu br la jumpe kedai jual penyapu… tu belum kire nisah yg sesat.. ishhhhh ia sangat meyakitkan hati tau, destinasi kedua kami adalah pergi ke taman sentosa, rumah yg bakal kami sewa pada awal bulan 6 nanti.. kami kesana untuk ambil brg2 keperluan utk memsak dan kemas la brg sket2 mane yg perlu.. kemas punye kemas punye kemas jam pon dah menunjukkan pukul 4pm.. kami pon balik ke bilik utk berehat. Dan pada pukul 5.50pm plak kami keluat ag sekali utk memulangkan kembali en ammar punye kereta dekat kedai sup Paklong.. alang2 dah sampai situ kami pon makan le sup tu.. nisah order bihun sup… haaaa harga bihun sup tu rm4 je, untk sup daging la tapi die punye isi laaa masyaAllah bole due kali makan.. sgt2 berbaloi gan harga nye.. kenyang pon kenyang.. dan oleh kerana banyak.. nisah pon tapau le bwk balik sbb x abis.. dan selepas tu kami pon balik bilik untuk berehat sebab esoknya my hubby nak keje..

Tapi….

Ade ag cite untuk ari sabtu tau…

Yang tu nisah akan sambung utk posting yg lain ye…

Jom Ke Langkawi (Part 2)

Mase kami trn dr feri tu muke kami suami isteri tak ubah mcm muke ikan kering basi tau sebab dah penat…

Jadi nisah pon duk la depan jetty tu sementara tunggu en ammar dtg tau, tunggu punye tunggu punye tunggu alamak nak ter ter teringat nk g toilet.. hah melilau2 nisah cari toilet, ade signboard tp x paham tuju arah anak panah sboard tu… nisah pon mencari2 larr sampai la ke pintu keluar yg lain…. Eh x jmpe jugak.. nisah pon patah balik.. gupe2nye.. toilet tu kat sebelah pintu masuk je… ishhhh ape arrr susah sgt nk bace sign board tu??? Nisah pn masuk, nmpk la sorang makcik duk kat situ, nisah tengok ade board tertera perkataan “MASUK 30sen” nisah pon hulur le kat makcik tu 3 posen, tp makcik tu kate, “dik msk toilet tak payah bayar, tapi kalo nk sedekah mak cik amik” gluuppppp maknanya??? Xde maknanya nisah pon senyum & terus masuk.. bile nisah kuar… nisah pon hulur le RM5 tanda dgn niat bersedekah… J ni 1st time nisah bersedekah dkt pintu msk toilet.. hehehhehe mcm2 la….

Bile en ammar sampai, kami di bawa ke umah sewa beliau.. teng teng teng untuk ape? Sorang perempuan di bawa ke umah sewa owg bujang? Teng teng teng.. tu sebab en idham nk amik brg2 beliau kat umah tu, coz mlm tu jugak kami nk masuk ke bilik sewa sementara kami tu kat kg bayas…..

Haaaa x abih tau… mase kami nk berangkut tu, kami pinjam arrr kete en ammar tu, my hubby bwk ke bilik tu… kami pon simpan brg2 kami tu kat bilik, then kami pon kuar cari makanan… kami lepak kat restoran suria melayan bihun sup.. memandangkan dah lapa & letih.. maka kami mkn penuh berselera walaupon rasenye biase2 ajee…

Dan kami pon balik ke bilik kami untuk mandi, solat dan tido…

Esoknya? Ade cite ag.. perjalanan kami tidak berhenti setakat ni sahaja.. sebab kami asyik berjalan je dari aritu sampai ke ari ni….

Tapi cite2 tu nisah sambung akan dtg yer….
Penat plak menaip..

…………………………………..
…………………………………………………………………………

Jom Ke Langkawi

Salam  dear my friends….

04/05/2011
Alhamdulillah… pade jam 8.40pm nisah dan en idham selamat tibe di jetty langkawi.. terima kasih to en ammar kerana pickup kami dr jeti ke umah sewa & meminjam kan kereta beliau utk kami kami gunakan sepanjang malam itu.. huhu nice car (^_^)

perjalanan yang hampir mengambil mase selama 6 jam tu.. telah kami gunekan sebaik mungkin untuk mencari jalan dari perak ke kuala kedah.. kenape kuala kedah bukan kuala perlis??? Kami transit ke kuala kedah coz nak post our mr proton ke langkawi tau.. pas kami dah selesai register & buat bayaran sebanyak RM190 (RM130 posting kete + RM50 sebb lewat + RM10 upah si mamat tu yg bawk kami ke hulur ke hilir tu… wat penat je…) kami pon mengepos le diri kami ke langkawi plak, dengan menaiki feri.. sorang RM23 tau.. ish mahal betoi mcm harga tiket nk blk ipoh jer tau… tp kalo nk sampai ke langkawi kena jugak bayar ye.. maknanya jangan berkire tau… minyak feri pon nk kena isi jugak, bknnya dorang pakai air laut pon….. hikhikhik.. dalam nisah tgh rilex2 tunggu mr hubby menghabiskan mr ilhamnya… (coz pas die abis gan mr ilhamnye tu kami nk naik feri tau).. tetibe nisah teringat, & tanye kat en idham “eh abg, mana helmet?” so gan tercangang bangang pon mr idham jwb balik “kat mne awk letak helmet tu” wah kite plak??, nisah pon jawab balik “larr dlm troli ni la td, sekali gan beg” pastu mr hubby pon gan volunteer nye pon die suh nisah g tgk helmet kat kusi tempat menunggu tadi.. ape ag, nisah pon berlari2 manje menuju kat tmpat menunggu tu.. tapi…. HELMET tu dah xde.. opssss xde rezeki arrr nk gune helmet merah tu.. nape tak tanye pak guard je? Mcmana nk tanye, pak guard pon xdak… lagu mana mau Tanya? Ya ndak???? Pastu my hubby pon ckp dengan nada yg sangat pasrah hehehhehe “xpe kite wakaf je arr helmet tu”.. haaa ingat tanah perkuburan je wakaf, gupenye helmet pon bole wakaf.. mari kite bersama2 membuat amal.. J

okey abis dah satu cite..
ni nak sambung ag cite, time dlm feri plak…. Tp yg ni x panjang pon… pendek je…

kami pon naik feri dapat number 132 & 133, tup tup tempat kami ade owg duduk, so dengan berhemah je my hubby ckp, “bang ni tempat kami” “tempat kamu ye.. erm tempat kami orang lain plak duk” sambil tu dorang ambil beg n blah dr tmpat duduk tu..
(moral of the stories… pade sesiapa yg amik tempat duk org lain tu, lebih baik duk kat tempat sendiri.. terang2 dah ade number, nape sebok2 nk duk tmpat owg lain jugak… cian kat abg tu.. tempat die owg duk, pastu kami dtg, die plak kena bgn cari tempat lain.. haaaa tak ke naayaaaaa tu.. )
Kami naik feri dr kul 7pm & smpai ke jetty on 8.40pm…
Wah jgn kate kami seronok ye…. Mase kami trn dr feri tu muke kami suami isteri tak ubah mcm muke ikan kering basi tau sebab dah penat…

Dan
Dan dan….

Ade lagi tau………

Nanti nisah sambung part 2 plak… J

Saturday, May 14, 2011

Preparation untuk Ke Langkawi

Salam my frenssss

Okey jom berblog lagi…
Semenjak hubby nisah balik dr Langkawi  on 27hb. April, 2011 ari tu, nisah langsung xde mase nk jenguk FB atau menulis di laman Blog ni.. terlalu byk cerita yg nak nisah kongsikan bersama anda, tapi mase plak mmg sangat2 tak cukup & xde mase pon nk duk dpn lappy ni.. setelah sampai ke langkawi baru la ade mase sket tau…

So nisah nak cite pasal yg nisah nk pindah…
Untuk hari2 terakhir nisah berada di Manjung Perak ni, nisah menghabiskan sisa2 packing2 brg ke dalam kotak… dan semestinya umah pon macm tongkang pecah tau…
Ni nisah ade attch gmbar umah kami yg x segupe umah dah…

 separuh packing

opsss ade ag yg x packing...

Sane sini penuh gan kotak..
Ape yg nisah arapkan supaya brg2 ni nanti bile dah sampai ke langkawi, takkan ade yg pecah atau retak…
Tapi ntah mcmana sebuah pinggan kesayangan nisah telah pun pecah yang mane belum pon sempat smpai langkawi tau, br je naik ke lori pon dh pecah… atoiii mcmana dgn brg2 yg lain ni??? Resah jugak atii di buatnya…

Tapi dlm sebok nisah nak berpindah ke langkawi dan bakal meninggalkan bumi perak ni, sempat jugak nisah ukir kenangan bersama Ibu mertua nisah yang mane beliau telah di masukkan ke hospital di sebabkan BP beliau naik 208/133, uisshhhh dahsyatnya.. dan memandangkan nisah la menantu sulung dlm kuage tu (walaopun dlm kuarga sendiri anak bongsu, lari banyak tuuuuu) dan menantu yang paling dekat dengan  beliau, nisah pon dengan volunteernye iingin menjaga beliau dalam wad tu, Alhamdulillah detik2 terakhir kami bersama dapat kami isikan dengan solat berjemaah, bersembang suke dan duke, berkongsi airmata bersama.. uhhh time tu sangat seedey, trsa plak yg nisah sayang kat die.. walaopun kami berdua bukanlah menantu & mertua yg sempurna yg terlalu byk memendam perasaan dgn setiap karenah masing2 namun kami mempunyai satu menda yang same, iaitu wajah kami.. hehehhe ramai yg mengatakan kami ni anak beranak, mereka x pecaya kami ni mertua dan menantu namun yg membezakan kami adalah skin tone je ye… my mertua berkulit cerah, dan nisah.. hehehhe berkulit gelap sket…  

sepanjang mase kami bersama dalam wad tu, hanya kate2 semangat yg mampu kami bualkan .. ia bukan mudah untuk seorang ibu melepaskan anak ke tempat yang jauh, memandangkan anak yg kedue dah pon ke n9, anak ke tiga ke Ipoh, skarang ni plak ank yg sulung plak ke langkawi.. sebagai seorang ibu, hati mane yg sanggup, namun kerelaan & restu perlulah jua ia lepaskan.. ape lagi yang bole di kata oleh seorang ibu andai kata nekad telah di keluarkan oleh sang anak??? Semoga anak ini tidak lupe akan ibunya….

Dannnnn

Cerita masih ade….
Hehehhehehe nanti nisah sambung ag ye… J

Follow by Email