Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Saturday, June 18, 2011

.. tanpa tajuk...

Hidup tidak bermakna jika tanpa tujuan. 
Dan tujuan hidup hanya akan ada 
bila kita tahu apa itu erti kehidupan. 
Melihat erti sebuah kehidupan 
dari perspektif seorang hamba 
kepada yang Maha Pencipta, Allah s.w.t.

mencari sebuah ........ ......

permulaan yg kita tidak sedari
penghujung yang kita tidak ketahui
inilah kehidupan jika diberi erti
keseronokan kebahagiaan, kesusahan, dan kesedihan
menjadi rencah didalam memaniskan kehidupan

berapa ramai yang sedar kehidupan ini sekadar pinjaman?
berapa ramai yg menghayati erti sebuah kehidupan?
berapa ramai pula yg menunaikan segala amalan?

tidak kita ketahui bilakah kita akan pergi
jika diberi mungkin tiada yang lalai lagi terhadap diri sendiri
setiap hari yg berlalu adalah satu kerugian
bagi mereka yang tidur dari menjalankan kewajipan

bukan engkau bukan kamu, yang aku nasihati adalah aku
aku berusaha menjadi orang yang 'untung'
dimana setiap hari amalan dihitung
setiap harinya adalah kebaikan,
setiap harinya membawa keuntungan...
namun aku masih begini
sekadar berjanji tidak pada hati
apakah 'nur' itu telah pergi dari hati ini?
ya Allah tabahkanlah hati kecilku ini
agar setiap janji dapat kutepati
bukan sekadar berjanji tetapi masih begini
tolonglah dan bantulah....aku tidak mahu terperangkap didalam diri ku
lagi.....

selagi tak tutup mata...

salam dear all..

erm selagi kita tak tutup mata, maka kite kena keje keje keje keje..

walaupun pade ari cuti, jika keje banyak.. maka kenalah dtg kerja.. 

ini lah cerita nya pada hari jumaat yang indah itu... 

semalam... (jumaat tersebut) seluruh rakyat negeri kedah menikmati nikmat cuti yang pasti telah merancang rangan untuk seisi keluaga (pada yg berkeluarga) merancang untuk dating (mana yg masih bercinta) hehehe dan nisa plak merancang untuk ke ofis bagi manghabiskan keje, tapi sampai sekarang x abis lagi.. adoiii ape cer ni beb!!!!!

memndangkan semalm adalah ari cuti maka di ofis cume ade 5 orang sahaje yg datang kerja.. yang lain?? dorang sume pakat2 demam, selsema, excuse, bercuti.... maka tinggal lah beberapa kerat je, bile bos msk je jer.. muke die pon dah ketat.. hehhehe sian boss, nasib baik x bad mood.. kalo tak abislah kami sume hehehhe.. last last plak sorang dr kami balik solat jumaat terus x dtg sebb beliau MIGRAIN laa plak.. maka tinggal kami 4 orang je..

agak2nye bile laaaa keje nak siap nih??? badan dah penat, ni silap2 aribulan ni minggu depan kena keje lagi nih.. adoiiiiii makin demam la kami ni... tp nak wat mcamane kan sume tu dah tanggunjawab, bagi orang islam plak kerja tu adalah salah satu dr ibadah, maka lakukanlah dengan yang terbaik dan ikhlas.. kerana pulangannya bukan sekadar di dunia, maka di akhirat kelak akan mendapat balasannya. so selagi tak tutup mata, marilah kite menunaikan salah satu tanggungjawab selagi kite bernyawa....

maka dengan ini, marilah kite berkongsi kerja kerja yang perlu nisah siapkan secepat mungkin. 
sekian terima kasih.



ni salah satu image yg ade atas meja, walaupon nmpk sket, tpi byk yg remeh temeh & pening2 kepala


 okey ni salah satu sudut dari meja nisah, sangatlah crowded, tu menandakan nisah buat kerja yeee




dan ni adelah muke nisah ye, sengaja capture separuh je, sebab x nk korang tgk muke nisah yg agak stress ngeh ngeh ngeh

Wednesday, June 15, 2011

testing testing (^_^)

video

Tuesday, June 14, 2011

sebuah >>> ............

dalam kehidupan yang mencabar ini, banyak perkara yang akan buat kita berkecil hati, berperasaan hasad dengki, x puas hati malah ade jugak yang tak puas dengan kite. Pasti kite takkan mampu untuk melarikan diri dari situasi macam ni.. kadang-kadang timbul pulak perasaan bosan untuk teruskan hidup ini.,. ade jugak kadang-kadang kita terfikir kenape kite yang terpaksa hadapi masalah-masalah macam ni..
tapi di sebalik semua yg berlaku ni, penah tak kite terfikir.. bukanlah kite seorang sahaje yang akan melalui saat saat macamni, berjuta-juta orang akan lalui nya atau kemungkinan semue orang akan hadapi samada suke atau tak. Samada kite menerima keadaan ni dalam positif atau negative. Kadang-kadang kite kena plak memekakkan telinga, buat buat mcm x dengar atau buat buat mcm tak tau ape2.

Pasti kita tak mampu nak baca pemikiran orang, dan pasti kite tak tahu ape yg orang fikirkan tentang kita  melainkan orang tu berterus terang. Kite bukan ahli magic yang boleh buat silap mata supaya orang bertepuk tangan dengan presentation kite. Dan bukan plak badut yang sentiasa akan buat lawak untuk orang sukekan kite, tapi kadang-kadang kena tau jugak, badut kalau di gelak bukan semata mata kerana badut tu buat lawak dan telah menggembirakan hati orang, tapi badut tu di gelak kerana mahu gelakkan badut tu kerana bagi mereka badut tu buat lawak bodoh. Penah  tak kite terfikir, kalo kite gelakkan badut tu, dan badut tu tahu. Maka pasti die kecil hati sebab die sedang berusaha untuk gembirakan orang, tapi org tertwa kan die balik. Kenapa kite begitu angkuh macam tu…

dalam hidup kite, terlalu ramai sedang berusaha untuk menggembirakan hati kite, dalam ape cara sekali pun pasti orang mahu melihat kite gembira, hargailah mereka yang ingin mahu gembirakan kite. Dan belajarlah untuk tahu bagaimana mahu menceriakan orang lain. Kerana mereka juga mahu di beri perhatian seperti mana yang kite mahu.


Hidup di dunia hanya sekali, kite mengenali seseorang pasti hanya sekali saje,  peluang yang sekali yang diberi tu kite hargailah selagi orang tu masih ade di sisi kite, sebab seseorang yang pergi meninggalkan kite tidak ade penggantinye lagi, walaupun kite cari wajah yang sama, yang sama hanya pada wajahnya sahaja, sekadar fikizal hanye sementara, dan mungkin kite akan jumpe orang yang lebih baik dari yang lepas, tapi pastikah kite orang yg baru tu “baik”. Manusia kan ada byk kelemahannya, mungkin baik dari sudut kite melihatnya, bukan orang lain melihatnya, dengan sesiapa pun kite bersama, seburuk mana pun die itu, janganlah kite nk buruk2 die apabila kite dapat yang baru, kerana manusia tak pernah dan tak mungkin akan sempurna.

gud mornin frensss

Silence & Smile are two powerful tools,
SMILE is the way to solve many  problems.
SILENCE is the way to avoid many problems.
Be slow at tongue and fast at thoughts!!



Monday, June 13, 2011

Ini cerita semalam punye,

Sewaktu kaki ini melangkah masuk ke dalam ofis kesayanganku ini, maka tetibe gelap pandangan mata melihatnya..

Hah ape hal plak ni, lorrrr gupe-gupenye ofis black out, plakkk xkan tak bayar bil elektrik kot maklumlah taarif elektrik kan dah naik hik hik hik mane tau kot kot tertunggak ke, terlupe bayar ke, tertinggal purse time nk bayar tu ke, terlupe  nak bawk bil ke.. ha tu sume alas an-alasan yang bole di gunapakai tau.. jangan fikir tu tak logic tau..

Setelah nisah dengan ramahnye tanye kat owang yg dah masuk awl kat sini, gupe-gupenye, black out sebab ada plug yang tebakar.. mklumlah elektrik kat ofi dah berjalan 24 jam 7 hari tanpa henti, nak-nak plak fius dah lame.. ermm dah memg patut kena tukar la..

Ingatkan bile dah black out ni, ade can lah nak balik.. huhu bole lah kami berjimba-jimba.. gupe gupenye kena keje jugak satu hari ni.. hah terpadam semue angan-angan yang tercipta..

Tetapi setelah hampir 2 jam, black out.. maka pada tepat pukul 9.25am, ofis kami kembali pulih seperti biasa.. dan saya telah hampa untuk berjimba-jimba L


Saturday, June 11, 2011

sedetik lebih

... pade sesiapa yang suke "sedetik lebih" harap maaf ye dengan pernyataan saye di bawah ini :)


sebenarnya, pada awalnya.. nisah memglah x suke dengan lagu ni. setiap kali dengar je kat radio pasti nisah akan tukar turning ke siaran lain.. oooo sangat sangat tidak sukenya, bila nisah nampak video klip ni kat tv maka nisah akan cepat2 tukar channel lain.. haaaaa kenapa lah x suke sangat pon nisah x tau..


tetapi.......


kenape tiba tiba, lately ni nisah suka & layan plak lagu ni...


adoooiiiiiiiiiiiiiii (sangat-sangat tiada pendirian)


namun setelah dengar lagu ni byk2 kali (sebab selalu dengar kat mp3 budak-budak ofis pasang) maka lama-lama sudah menjadi suka plak..


tiba-tiba berjiwa plak pada lirik dan melodi lagu sedetik lebih.. oleh kerana itu.. maka secara rasminya saya suka lagu ini. Sekian, Terima kasih. (^_^)

marilah kita dengar bersama-sama.



Friday, June 10, 2011

Cerita pagi hari ini (part 2)



Adooiiiiiii keje kami sangatlah banyak. Sehingga mase untuk makan hanya ade 30 minit saje, sembang dan bergosip hanye ambil mase 10 minit sahaje.. that must submit today, must be done today.. must be must be ,must be.. segalanya must be.. (tu ayat my boss yang mane saye cume Photostat sahaje ye)

Memandangkan hari ni ari jumaat, maka secara rasminya kedai makan kat area langkawi mmg lah tutup.. mereka pakat-pakat bercuti bile tibe hari jumaat. Memandangkan begitu, yg mane pula bos suh berkerja ari ni, jadi secara dan dengan keadaan baiknya bos kami blanja kami makan mcD, alaaaa punye syok nak makan, dan syok sebb mcD free, so nisah terlupe lagi nak tangkap gambar… kalo tak bole la nisah menunjuk2 sket kat korang kan…

Okey mau sambung kerja.. harap2 kul 5.30pm nanti bole balik.

Sekian terima kasih. J

cerita pagi hari ini~~~

Assamalamualaikum & selamat pagi ….

(mari kte mulakan dengan bacaan Bismillahhirahman nirahiimmm…..)
Al-Fatihah.. (Bukan sbab ade owg meninggal ye…) Al Fatihah kan Umul Kitab, so mari lah kite mulakan dengan bacaan tu untuk pg Jumaat yang mulia ini.

Sangat sedih bile waktu cuti sudah bertukar menjadi waktu bekerja huhuhu..
Kenape la perlu ade byk keje yang perlu di settlekan??? Kan best kalo bole bersantai kat umah waktu sekarang.. mata pon mcm dh tau-tau je ari ni ari cuti.. die pon sibukkk nk pejam je, sedangkan puannya bersusah payah suh dia buka mata tu issshhhhhhhhhhhh dahsyatnye…

Dan kebaikannya, jalan ari ni clear je.. dorang sume x sibuk2 nak pegi ofis.. maka dengan ini saya bole bw kete dengan kadar seperti kura-kura.. kalaulah tiap2 ari mcm ni..mmg xkan rase stress untuk kelam kabut.. bile sampai je kat ofis.. maka saye pon dengan senyuman manis masuk ke ofis tapi.. opsssss bos dah masuk??? Wah wah wah miss bos cepatnye awk sampai, nk monitor kami ke, kot kot kami terlajak tido ke? Bos saye mmg memberi komitmen sepenuhnya pada kejenye. 

Gud luck bos…
Maka, saya dah mulakan keje dengan makan bubur nasi, (saye buat mlm tadi ye)… ermm sedapnya hehehhe, kerana sedap sgt saye terlupa sudah nk capture utk di sharekan bersama anda.. J lain kali saya upload erk..

Opsss dah kul bape ni?? Ok saye sudah nk mula berkerja..

Bubye..

Follow by Email