Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Tuesday, September 27, 2011

interbiuuu

salam sahabat cermin hati nisah idham

okey alhamdulillah, nisah dah selesai mengahdiri interview.. tapi belum ade sebarang keputusan di buat.. hehhehe akan di pertimbangkan permohonan tersebut..namun di sebalik interview tadi.. nisah imbas kembali interview nisah di MBF 2 minggu lepas.. Ya Allah dugaan silih berganti apabila nisah menghadapi interview ini.. sehingga dh hilang raSE confident untuk mendapatkan kerja tu, ermm lebih dah berhenti berharap untuk dapatkan tempat di MBF centre ni... hurmmmm namun siapa tau rezeki di bumi Allah ni berada di mana2 dan ape yg di kehendakiNya.. Alhamdulillah, dalam pukul 1.50 pm tadin nisah terima panggilan dari MBF Centre KL, berita baek.., nisah telah di approvekan applicationnye heheehehe Ya Allah bukan kepalang lagi gembiranya, Alhamdulillah.. doa nisah termakbul.. 

namun sebelum nisah attend untuk hari pertama nisah bekerja, nisah perlu buat medical check up.. so selepas medical check up baru nisah akan start bekerja... erm semoga Allah lancarkan medical check up nisah nanti.. InsyaAllah segalanya dengan izinNya.....

dan nisah sendiri tak pasti bile nisah akan buat medical check up, urusan tu nisah serahkan kepada my mr. hubby....

neway.. congrats to my self n Alhamdulillah... (^_^)
Salam Sahabat Cermin Hati Nisah Idham..

alhamdulillah, nisah masih berkesempatan untuk memasukkan entry cite nisah ari ni..

pada pukul 2.30pm nanti nisah ada appointment at Messrs. Azizie & Sharifah.. ade interview ari tu.. bile mereka call semalam, nisah teringat pada bulan Mei yang lepas, bulan Mei tersebut nisah ada menghantar resume dan surat permohonan (taip sendiri, yg bkn borang) kepada Firm tersebut, tapi secara nisah tidak sangka, seorang dari staff firm tersebut call nisah.. bgtau nak interview hari ni.. sangat happy, tapi berdebar pon ade, maklumlah nisah dah keluar dari dunia legal firm ni nak dekat setaun setengah dah.. masih ingat lagi tentang beberapa dokumen yg perlu dibuat, tapi terfikir jugak ada ape2 yang berubah ke? dari segi registration.. dokumen.. erm macam2 ag yang nisah fikirkan..

macamana keadaa interview tu nanti, adakah dia suke gan penampilan nisah, adakah bayaran yang di beri setimpal dengan yg sepatutnye.. adekah firm itu seperti firm2 yg penah keje dulu.. Ya Allah bersarang sume persoalan tu.. dan pasti petang ini akan terjawab....

dan perasaan berdebar2 ni sangat ketara dan terasa... macam tak penah interview pulak..

erm.. neway.. semoga semuanya berjalan dengan lancar.. InsyaAllah...



Sunday, September 25, 2011

L.E.M.A.N.G

Salam sahabat cermin hati nisah idham...

ermm mengikut kalendar islam, ini adalah minggu2 terakhir kite di bulan Syawal... dan kemungkinan besar, hari ni adalah hari ahad terakhir untuk mambuat rumah terbuka.....

so ade sape2 yg pergi umah terbuka ari ni??? memandangkan hari ni nisah bekerja, so x dpt la nak g umah terbuka dimana2 pon... :( ...

ape yg nisah nak citekan kepada anda ari ni, adalah.. NISAH TERINGIN NAK MAKAN LEMANG... uhhhh mana nak cari lemang nih??? kalo di Ipoh dulu di hujung2 Syawal ni masih ada lagi org jual lemang, tapi kalau di Langkawi.. dah tak jumpe orang bakar lemang dah, lemang yg tinggal adalah lemang NONA tu, yang rebus2 tu.. opsss lemang nona tu tak sedap.. xde rase lemak lemak.. makan lemang NONA sama mcm makan PULUT KUKUS JER.. so x payah la nak beli, TAK SEDAP TAU!!!!

bile saat2 macam ni, teringat LEMANG BAKAR yang mana kalo di makan bersama rendang ayam ke rendang daging ke, kuah kacang ker.. adoiiii sedapnye!! terliur nisah nih.. nyum nyum.. nak nak dapat makan yang kawasan lemak lemang tu (orang2 tua panggil Muntah Lemang) perhhhhh sedap tu!!

 ni bukan lemang yg nisah dapat, tapi images lemang ni nisah copy paste, tak dapat makan.. dapat tengok pon jadilaaaaaaa..............

tapi walau sesedap mana pon lemang tu, nisah masih x dapat nak makan, sebab kat Langkawi dah xde Lemang...

to all my sahabat2 blogspot, bole tak anda pos lemang kat nisah ni???

Saturday, September 24, 2011

my signature 2

salam sahabat cermin hati nisah idham..

ha mcmana dengan signature yg baru ni pulak? okey tak? agak2 kalo boleh letak gambar2 chumel like rama2 ke, love2 ke.. kan chumel kan.. tp nisah tak tau arrr.. ade sape2 bole ajarkan?? help ! help !!!!!

my signature

salam sahabat dari cermin hati nisah idham

pagi semalam, nisah belajar mcamana naj buat watermark kat blog ni.. berjaya melakukannya tapi dah tak tau macamana nak copy paste kat images.. boleh copy dan paste, tapi tak berjaya nk paste n tak mengeluarkan kesan...

pagi ni pulak, nisah belajar buat signature.. hehehhe berjaya nak post kat blog.. walaupun nisah lambat, tak mcm owang laen yg dah bijak wat signature ni.. tapi nisah sangat2 happy coz berjaya buat dengan hasil tangan sendiri,, hehehhe happy happy sangat ni.. congrats to my self~ cermin hati nisah idham tapi rasenye macam condong sangat kan...

anda rasa patutkah nisah kurangkan condongnye? pendapat pendapat please....

hati yang di sakiti part 2

salam sahabat dari cermin hati nisah idham..

ooooo ari ni nisah nak sembang ag pasal ke tidakpuasan hati nisah...

ni terjadi minggu lepas, ari isnin...

pagi2 jer my ms. bos masuk ofis terus marah2 pasal satu dokumen client kami, die kate kami tak ketak kat atas tray die, then die tak tahu pon pasal dokumen2 tu... 

uhhhhhh!!!!! pedih sangat dengar ayat tu, kami siap masuk dlm bilik die kena sound2 lagi.... adoiiii!!!! nampaknye die makin tua, kerana tak ingat apa yg die buat...

yang pasti, nisah masih ingat lagi, time client anta dokumen tu, dokumen tu die bagi kat nisah.. so nisah bukak n tengok... nisah pun xtau nk buat ape gan dokumen tu, so nisah bg kat kakak yg buat sama2 gan nisah kes ni.. kakak tu kate, g letak kat atas tray bos.. so nisah pon letak arr atas tray die sejak dr tu nisah tak tau ape yg terjadi lagi kat dikumen tu, sehingga hari kejadian bos mara2 tu, rupenye lepas nisah letak atas tray tu, boss g bagi kat kakak tu suh simpan.. so kakak tu pon simpan arr.. bile dah sampai hari kejadian tu bos marah bagitau die tak terima dokumen2 tu.. patut ke? die yg suh simpan pastu die yg kate tak terima.. erm.. memang kami bengang dan mara time tu, senang2 jer nk kate kami salah, mentang2 arrr die boss.. tapi nak sejukkan ati kami balik.. kami bgtau kat dlm hati ni.. "okey, bos dah tua.. tu pasal die dah nyanyuk skang"....


hati yang di sakiti

salam sahabat dari cermin nisah idham..

pada hari khamis dan jumaat yang lepas, nisah sangat2 tidak ada mood untuk bekerja, dan masa tu terasa nak brenti keje je terus.. geram dengan sesetengah sikap manusia ni yang bodoh sombong...

geram dengan dua orang individu ni,.. bila die serahkan dokumen2 untuk di selesaikan (yang mana dokumen tu cume sehelai borang je, tu pon nak suh org isikan.. dh mcm tak tau bace n menulis jer..) die siap berpesan "okey ni urgent, saya kena hantar besok juga!!!".. okey nisah pon prepare la sume document2 yg di perlukan, siapkan jugak attachment yg perlu... tp bile dah siap.. nisah call die bgtau dah siap, die boleh jawab "erm biar arr dulu, tu tak penting pun" uhhhh Tuhan sakitnye hati mase tu, kate urgent pastu not important plak.. okey, nisah letak atas tray dulu.. ade lagi satu document, sorang lagi individu B call, tanye pasal dokumen tu, tanya ape statusnye,.. nisah bgtau, status tu dah okey.. cume xdpt feedback dr individu A yg td tu.. pastu individu B terus marah2 in the line bgtau kami xnak follow up arr, xnak take action arrr..... tengok!! bile kite follow up kate tak penting, minta ni minta tu for attachment katenye nanti dulu, sedangkan attachment tu sume penting untuk enclose with that form. bile mintak cheque, kate nak buat ape? of course arr pihak bank yg nak, takkan sy nak cheque buat beli ikan kat pasar kottt... tu pun x reti ke, tak faham ke???? mentang2 arrr die bisnessman, ingat berjaya sangat ke... pastu yg geram tu individu A yg x bagi kerjasama kat kami, kami pulak yg kena hentam gan individu B.. yang geram lagi tu, kalo call Individu A, die x penah nak bagi salam ke, atau ckp gan cara baik, balik2 die cakap "saya sibuk" saya sibuk", call isteri die pon sama...entah ape2.. bile saye call, tak sempat abis cakap terus off line, bole ke macam tu? sikap mcmni mmg kategori kurang ajar.. kurang adab dan biadab...

ni la usahawan melayu, x bole berjaya sket.. bile berjaya sket.. berlagak hingga ke langit.. x pandang dah org kat bawah ni.. bile berduit sket, tukar bini, tukar kete.. pegi bercuti,.. bile xde modal br sibuk nak ke bank sana, ke bank sini.. bile kena tipu tau pulak marah, yang die tipu orang.. biadab gan orang xnak amik kire,... rugi sket, dah merungut satu daerah.. sua muka sana sua muke sini.. bile dah senang.. sombong bukan main lagi....

tak hairan la tak ramai usahawan melayu yang kekal di muka bumi Allah ni, sebab perangai tak pernah menyenangi masyarakat...

Saturday, September 17, 2011

juadah rumah terbuka..

salam semua sahabat blog cermin hati nisah idham

bagaimana ari anda ari ni? kemana anda ari ni?


erm... hari nisah idham ke rumah terbuka ofis mate nisah je.. kebiasaanye bile rumah terbuka kite akan di jamu makanan seperti lemat, ketupat, nasi impit satay atau juadah2 yang biasa kite mkn mcm laksa ke? lontong ke? mee kari ke? bihun sup ke? hehhe tapi kali ni nisah idham dan kami2 sume di hidangkan dengan spagetti.. berbeza dengan hidangan2 biasa yang di hidangkan.. malah kuah spagetti beliau juga bukan seperti yg biasa kite mkn.. seperti yg kite tahu, kalo spagetti biasa akan di hidangkan bersama kuah yang di perbuat dari tomato atau kuah yg berwarna putih tapi du rumah beliau kuah daging tersebut  berwarna oren.. oleh itu nisah pon tanya la tuan rumah, apakah ramuan yang dimasukkan didalam daging tersebut? sooo tuan rumah kate beliau x suke pakai Prego tp beliau buat adunan sendri.. beliau guna rempah kari.. hehhe patutlah berwarna oren.. walaopun agak lain dari yang lain.. tapi ia tetap sesuai dengan selera nisah.. memang sedap!!!! sebelum balik, tuan rumah ade pelawa untuk bekalan pulang, tp segan punye pasal nisah tolak atas alasan dah kenyang.. tetapi di saat nisah menaip cerita ni, terasa menyesal pulak kerana menolak pelawaasn tu :( semoga nisah berpeluang lagi untuk menikmati spagetti seperti tu lagi.. nisah pon ade merancang untuk buat spagetti seperti itu.. so nantikan spagetti nisah tu ye hehehehe


apepon juadah yg anda terima, ia pasti akan menambat selera anda.. huhu di musin raye, apepon yg terhidang segalanya akan nampak istimewa.,. itulah kebesaran Allah buat kite.. nikmat rezeki yang tidak pernah putus....

Friday, September 16, 2011

rayeee 2011

Salam sahabat blog cermin hati nisah idham...

hari ini kite telah menghampiri minggu2 terakhir di bulan Syawal tapi kehangatan open house masih ada kat mana2 je..  anda anda semua dah buat open house ke????

dan atas sebab kehangatan raya masih terasa kat sini nisah nak share gan anda semua beberapa photo raya keluarga nisah yg sempat nisah snap n kongssikan bersama gan anda:


my album raye:>>>>

 ini hero-hero bonda.. sumenye menantu yang bukan hantu tau!!!!!!

 ni famili my 2nd sista

 ni bonda dengan adiknye.. auntie meskiah

 ni famili my 1st sista.. but haikal & kazim tu penambah kuota jer tau

 kakak athirah with adik kazim

 loving couple

 we with bonda and her sista

 with my wan but othes call is "nenek"

 my mon in law with her sista in law

 my dad in law

 kids in da house

sweety sweety home

ini lah raya kami.. raya anda bagaimana??? semoga minggu2 raya yang bakal kite lalui akan lebih gembira dan seronok ye.. happy raya day...

Sunday, September 11, 2011

haTiMu miLikMu


Pernahkah engkau hargai cintaku yang sejati
Pernahkah engkau mengertikan diriku ini
Betapa hebatnya cintamu, memberiku sejuta pilu
Betapa agungnya asmaramu, membuatku terpaku

Disisimu ku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan ku cinta padamu




Disisimu ku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan ku cinta padamu
Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Sayang padamu
Kan ku abadikan dikau
Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Ku sayang padamu
Sewaktu kenangan yang manis
Yang tak mungkin aku lupa
Untuk selamanya
Kanku coretkan kenanganmu
Dalam sanubariku ini
Agar jadi yang terindah
Di dalam hidupku ini
Disisimu ku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan ku cinta padamu
Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Sayang padamu
Bagai bahtera dilanda badai
Gelora cinta mengoncang jiwaku
Berombak mencari daratan yang damai
Oh Cintaku
Disisimu ku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan cinta padamu
Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku ini
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Sayang padamu
Kanku coretkan kenangananmu
Dalam sanubariku ini
Agar jadi yang terindah
Di dalam hidupku ini


Friday, September 9, 2011

pesanan buat hawa...

HAWA..................... 
Andai engkau masih remaja,
jadilah anak yang solehah buat kedua ibu bapamu,
andai engkau sudah bersuami,
jadilah seorang isteri yang dapat meringankan beban suami,
andai engkau seorang ibu,
didiklah anak-anakmu sehingga mereka tidak gentar untuk memperjuangankan Ad-Din Allah. HAWA.................... Andai engkau belum berkahwin,
janganlah engkau risau jodohmu,
ingatlah janji Allah, bahwa wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik (surah An-Nur : 26).
Jangan dimulakan pertemuan dengan lelaki yang bukan muhrim,
kerana bermula dari mata turun kehati,
maka lahirlah senyuman,dan dikhuatiri nafsu kejahatan yang akan menguasai diri. 
HAWA.................... Lelaki yang baik tidak melihat paras rupa,
lelaki yang soleh tidak memilih wanita melalui keseksiannya,
lelaki yang warak tidak memandang wanita melalui keayuan,kemanjaan serta kemampuannya untuk menggoncang iman lelaki,
tapi lelaki yang baik akan menilai wanita melalui akhlaknya, peribadinya dan yang penting pegangan agamanya.
Lelaki yang baik juga tidak menginginkan pertemuan dengan wanita yang bukan muhrimnya,
kerana dia tidak mau memberi kesempatan kepada syaitan untuk menggodanya.
Lelaki yang warak juga tidak mahu bermain cinta,
kerana dia tau matlamat perhubungan lelaki dan wanita,
iaitu sebuah perkahwinan yang diredhai. 
HAWA.................... 
Oleh itu,jagalah auratmu,
awasilah pandanganmu, peliharalah akhlakmu,
kuatkanlah imanmu.
Andaikata ditakdirkan tiada cinta daripada adam untukmu,
cukuplah hanya cinta Allah yang memenuhi dan mengisi kekosongan jiwamu,
biarlah hanya cinta daripada kedua ibu bapa serta keluargamu yang memberi semangat kebahagiaan buatmu. HAWA.................... 
Cintailah Allah dengan sepenuh hati dikala susah dan senang,
kerana engkau akan memperolehi cinta daripada insan yang juga mencintai Allah dengan sepenuh hati,cintailah kedua ibu bapa serta keluargamu,
kerana engkau tidak akan memperolehi cinta yang bahagia selain dari cinta keluargamu. HAWA.................... 
Ingat! Janganlah sesekali tangan yang menggoncang dunia, juga menggoncang iman lelaki. Sedarlah akan hakikat kejadianmu. Sabda Baginda s.a.w : "seindah-indah hiasan didunia ini adalah wanita solehah" (Hadis Riwayat Muslim) 

doa dari hati


~~ padaMU ya ALLAH ~~

Ya Allah... ya Tuhan ku...
Demi Engkau ya Allah....
Aku seru Engkau...
Dimanakah lagi dapat kutemui cinta sejati.... kecuali pada cinta wajah Mu
Kemanakah lagi hati ini harus berlabuh.... kecuali pada kasih sayang Mu
Kemanakah lagi kan ku hadapkan diri ini.... kalau tidak didalam naungan belas kasehan Mu
Ya Allah.... ya Tuhan ku...
Aku seru Engkau....
Jadikanlah hati yang lemah ini..
Agar bertambah kukuh hanya pada-Mu
Jadikanlah hati yang lemah ini...
Agar bergantung hanya pada Mu
Jadikanlah hati yang lemah ini...
Penuh terukir cahaya nama Mu
Ya Allah....ya Tuhan ku...
Aku seru Engkau...
Dengarkanlah dan saksikanlah jeritan kata2 hati ku ini...
Aku mohon redha atas segenap keputusan-Mu
Aku mohon kekuatan diatas segala rahmat naungan Mu
Aku mohon keampunan sebanyak nafas yang berlalu
Aku mohon kesejukan setelah matiku...
kenikmatan memandang wajah-Mu
Dan kerinduan untuk berjumpa dengan-Mu
Ya Allah ... ya Tuhan ku...
Demi Engkau yang maha Agung lagi maha Mendengar!
Ampunilah diri yang lemah dan daif ini ...
Penuhilah kehinaan ini dengan keindahan maghfirah-Mu
Demi segal sifat kasih sayang Mu.....Amin

seorang wanita itu...




Jangankan lelaki biasa.......... NABI pun sunyi tanpa wanita.......... Walau segalanya tersedia disyurga.......... Tapi ADAM tetap rindukan HAWA.......... Pada wanitalah lelaki memanggil ibu,isteri dan juga puteri.......... Tanpa wanita.......... Hati dan perasaan lelaki akan resah dan gelisah.......... Masih mencari walau ada segalanya.......... Dijadikan wanita dari tulang rusuk lelaki.......... Maka lelakilah yang harus meluruskannya.......... Hati wanita yang serapuh kaca.......... Kuatkanlah ia dengan IMAN dan TAKWA.......... Perasaan wanita yang selembut sutera......... Hiasilah ia dengan AKHLAK MULIA.......... Kerana tanpa IMAN dan TAKWA serta AKHLAK MULIA.......... Wanita akan derhaka dunia.......... Pada insan yang bergelar LELAKI.......... Binalah kepimpinan diri untuk memimpin wanita.......... Tapi ingat!.......... Jangan hiburkan hatinya dengan kekayaan.......... Jangan jinakkan fikirannya dengan kemewahan.......... Jangan manjakan dirinya dengan kecantikan.......... Kerana wanita yang lupa akan hakikat kejadiannya dan tidak akan terhibur dan menghiburkan....

Tuesday, September 6, 2011

apabila rindu bertamu

Salam sahabat... hari ini tiada apa2 yang perlu nisah kongsikan melainkan sebuah perasaan yang tidak terluah....












dan apabila rindu itu hadir tanpa di undang, 
lalu aku cuba untuk menghilangkan rasa itu 
agar ia tidak menjadi dendam.....

Follow by Email