Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Sunday, October 30, 2011

saje nk cakap pasal UJIAN ni.. :)

salam sahabat cerminhati nisah idham,

dengan kehadiran sedikit ujian dari Allah, kite akan merasakan ia sangat berat dan beban... mula mencari kelemahan dan kesilapan orang lain. menunding jari ke arah mereka yg kite katakan merekalah punca segala-galanya. meminta mereka berhenti bertindak. kerana tidak mahu ia berulang kembali. benarkah begitu? adilkah begitu?

dengan ujian tersebut kite sering patah hati, marah tak suke murung, runsing. duduk diam tanpa berbuat apa2 hingga kesan yg lebih buruk berlaku lepas tu kite akan kate "mengapa mcm ni? dh jatuh ditimpa tangga plak" ishhhhhhhh baik mati je!!!! sape kite utk menentukan bila akan MATI? kite bukan malaikat maut, Allah belum lagi mengutuskan malaikat tersebut utk datang kepada kite.. mengingati mati bukanlah satu kesalahan tetapi ingin mati kerana tidak sanggup pikul ujian tu yang salah. tawu tak???

Ujian yang Allah berikan adalah atas kemampuan kita, Allah tidak kejam. tidak mungkin Dia akan turunkan ujian utk menyusahkan kita melainkan mencari iktibar dari ujian tersebut? bila ujian turun, kite nampak tak ikhtibar nye? mesti tak nampak kan? sebab mase tu kite dalam keadaan tekanan. tension tahap gaban mmg arr tak nmpk ape2 pon. tawu tak? time tu syaitan mmg nak wat party dah kat fikiran kite. huahuahuahua lets party syaitan2 sedunia.. hahahhahah !!! TAPI!!!!!! jangan terpengaruh sahabat2... syaitan2 kejenye menyesatkan kite je.. dorang bukan berminat nak jadi doctor ke, majistret ke, lawyer ke. dorang suke sangat wat keje2 jahat ni. saje nak menyusahkan hidup kite je. kite ni kan bijak pilihlah menjadi org yg lebih bijak, jgn ikot bisikan syaitan tu yg terlaknat tu.. boikot doranggggg!!!!!!!!!!!!!!!!!!


okeh sebenarnye mcm ni.. ujian tu akan datang dalam sepanjang hidup kite, ade yg datang tanpa brenti mcm kite dapat sakit. kite dapat penyakit yg kite kena usung sakit tu seumur hidup kite, tu ujian. bukan tanda Allah tak sayang kite. itulah tanda kasih sayang Allah kerana Dia Maha Mengetahui kita seorang yg kuat n mampu untuk menanggung semuanya, tapi kadang2 kite lalai, bila Allah turunkan ujian tu kite tak mawu berubah. 




ade juga ujian itu datang sesekali.. bahagia dan kesedihan datang berganti...
**to be continued ^_^

Thursday, October 27, 2011

new fren

Salam sahabat cerminhati nisah idham..

hari ni, merchant service reprensentive (MSR) ~~~ service boy tu.. die baru masuk keje ari ni. so kami dah pon berkenalan. semestinye die seorang lelaki dan sangat peramah. tapi die jarang duk dalam ofis, die mcm runner la jugak, tetapi petang tadi die ade masuk. kami byk sembang (bos kuar lunch hikhikhik) bile bos masuk, die pulak yg kuar. dah mmg tu keje die kan. so far sangat suke sembang gan die. walaupon pelat utara nye sangat pekat, tapi nasib baik nisah masih bole faham. dan itu tidak menamatkan conversation kami. 


hari ni baru start wat keje. tapi hari ni tak banyak sangat. opssss tadi nak anta report kat penang branch, entah tersilap tengk nama, dah salah send. nasib baik bos tak mara. serius next time kena berhati2 nisah. jangan buat salah lagi. 
esok? tak tawu lagi keje apa nak buat. so far sangat selesa keadaan sekarang. Syukran Syukran Syukran...

Wednesday, October 26, 2011

my new employer

salam sahabat cerminhati nisah idham..

Happy Deepavali, ape yg anda buat ari2 cuti cam ni.. kalo nk g vacation agak2 cukup tak cuti sehari je..
erm kalon nisah mmg takkan cukup la.. paling sket pon nak 3 hari, bole???

okeh, semalam hari kedua nisah keje kat MBF Cards (M'sia) Berhad, so far alhamdulillah sume agak lancar. masih dalam sesi pembelajaran. tu kate boss. Boss kate u learn slow2 i pon tak nak u rush2 nnti kelam kabut... okeh boss tenkiu ye.. sangat suke so nisah pon dah sign Letter Of Offer, berpuas dgn ape yg ditawarkan

* Basic Salary RM1xxx.00
* EPF / SOCSO deduction
* Annual leave 14days (will revised based on years)
* Medical leave 14day (will revised based on years)
* have replacement leave if Public Holiday on Saturday, can take as leave. oo bertambah panjang vacation taun dpn :) 
* Annual Increment / Bonus depends on Appraisal n recommended by branch boss 
* xxxxxxxxxxxxxxxx

so samada benar atau tidak, terpulang kepada rezeki dari Allah. insyaAllah..
bersyukur kepadaMu Ya Allah..

kat situ agak sunyi, sebab tade kawan nk sembang atau intai, cume ade 3 orang je keje situ, boss kate ofis kat langkawi kecik, maklumlah langkawi ni bukanlah besa sangat :). yg ade kat situ cume nisah, mr. boss. and services boy (erm betui ke pon nama jawatan tu, ntah x brape pasti) nisah tak pena ag berkenalan gan budak tu, since nisah masuk die dah start on leave. so mgkn esok br kenal die. wait n see.

perasaan? ohhhhhhhhhhh sangat gumbira n xcited.
harap sangat ni akan berkekalan. penat tau nk cari keje yg kite puas hati. kadang2 kite perlu memilih untuk masa depan dan diri kite.
pendapat anda?
terpulang...

yNG pasti kite takkan puas ati pon cume kite mempunyai ruang utk memilih. so lets try kan.. 

semoga perjalanan kali ini akan sentiasa di bawah naungan Rahmat dari Ya Rabbi..
amin...


 okeh meja nisah.. 

 dari sudut pintu masuk, ade meja utk service boy tu


okeh, kat tempat nisah sume complete. ade scan. photostat. printer. fax. phone line Digi. phone fixed line. sume2 ade.. tak yah jalan. sambil duk pon bole watt.. semakin bosar montot den ni haaa ngeeee

Monday, October 24, 2011

hari terakhir sebagai Realtimme's Staff

Salam sahabat cerminhati nisah idham..

dah seminggu tak jenguk blog ni, erm perasaan ke laut arrr 2-3 menjak ni..
ha tp yg ade cite sedey nak bgtau kat anda seme..

tapi the same time nisah heppi jugak, sudah berjaya keluar dari Realtimme ofis, opsss saya tidak berniat untuk bongkak ye..

okeh dear sume, 20hb. adalah hari terakhir nisah berada di realtimme, but nisah ade sedikit confuse arr, if kite write down words like 'effective on 20th" means hari terakhir kite keje adalah 19hb kan? betoi ke mcm tu.. mengikut pengalama nisah resign mcm tu arrr, tp ntah arr bile kat realtimme ni. nisah masih kena keje on 20th.. hikhikhik entah mana satu betoi pon nisah tak pasti la sangat.. tp kalo kawan2 tawu, tolong komen di bawah ye... kadang2 kite terlepas pandang hal2 cam ni kan.. 

okeh on 20th my boss wat jamuan smpena my resignation. serious i'm so sad.. n not happy, ye arr tak sangka boss nak wat mcm tu kan.. one staff kat situ said to me "hahahha sayang jugak boss kat akak nisah ye" ooo no.. his sound like sarcastic ngeee but i like it!!!!

on 24th October, 2011 bermula langkah pertama nisah di ofis baru. dear all wish me luck, semoga hari esok dan hari mendatang akan berjalan dengan lancar  Insyaallah...

semoga perjalanan anda juga akan di rahmati olehNya juga.. Aminnnn...

Friday, October 14, 2011

sebuah cerita tanpa tajuk~~~~


salam sahabat cerminHati nisahIdham..
tadi nisah ada terbace sebuah stori, ni nak share gan anda sume.. juz sebagai pembacaan umum.. 
bacelah!!!! 

Seorang lelaki muda bangun di awal pagi utk solat subuh di masjid. Dia berpakaian, berwudu' dan berjalan menuju masjid. Di tengah jalan lelaki itu jatuh dan pakaiannya kotor. Dia bangkit, membersihkan bajunya, dan pulang ke rumah. Di rumah, dia berganti baju, berwudu', dan, berjalan menuju masjid.

Dlm perjalanan ke masjid, dia jatuh lagi di tempat yg sama! Dia, sekali lagi, bangkit, membersihkan dirinya dan kembali ke rumah. Dirumah, dia, sekali lagi berganti baju, berwudu' dan berjalan lagi menuju masjid.Di tengah jalan menuju masjid, dia bertemu seorang lelaki yg memegang lampu. Dia menyapa lalu lelaki itu menjawab "Saya melihat kamu jatuh 2 kali di perjalanan menuju masjid, jadi saya bawakan lampu untuk menerangi jalan kamu.' Lelaki muda mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan ke masjid.



Saat sampai di masjid, lelaki muda itu mengajak teman barunya yang membawa lampu untuk masuk bersolat subuh bersamanya. Lelaki tadi menolak. Berkali-kali diajak tetapi jawapannya sama.Lelaki muda bertanya, kenapa menolak untuk masuk bersolat. Lelaki pembawa lampu menjawab:AKU ADALAH SYAITAN !Lelaki muda itu sungguh terkejut..!Syaitan menjelaskan, ''Saya melihat kamu berjalan ke masjid,dan sayalah yg membuat kamu terjatuh. Ketika kamu pulang ke rumah, membersihkan badan dan kembali ke masjid, Allah mengampunkan semua dosamu. Saya membuatmu jatuh kedua kalinya, dan itupun tidak membuatmu merubah fikiran tetapi tetap kembali ke masjid.Kerana itu, Allah mengampunkan dosa seluruh keluargamu. Saya KHUATIR jika saya membuatmu jatuh ketiga kalinya, mungkin Allah akan mengampunkan dosa seluruh penduduk desamu, jadi saya harus memastikan bahwa kamu sampai dimasjid dgn selamat..'MORAL :Jangan abaikan suatu niat baik yg kita mahu lakukan, kerana kita tidak pernah tahu ganjaran yg bakal kita perolehi dari segala kesulitan yg kita hadapi demi melaksanakan niat baik tersebut .

okeh.. terasa selamat


salam sahabat cerminhati nisahIdham..

hohohoho nasib baek td nisah sempat tutup api.. kalo tak konfem terbako umah nisah ari ni..

citenye mcm ni.....
nisah plan nak buat karamel puding for lunch ni, memandangkan nk sejukkan karamel ni take time.. so nisah pon dah buat arr td.. dah siap bancuh, dah siapkan letak adunan dalm loyang.. nisah pon kukus arr karamel tu.. tapi tetibe perut bebuny krukk krukkkk opssss baru pasan nisah tak mkn pagi ag.. erm tp dah tau nak mkn.. woti ade, bihun ade, mee basah ade, spagethi ade, nugget ade, ayam goreng ade tp skang masalahnye taktau nak mkn yg mana..

setelah fikir panjang2, so nisah pon  decide nak goreng  nugget je, cpt sket siap kan... nisah pon amik pan, letak minyak pasang api then sementara tunggu minyak panas  nisah pon duk arr depan lappy smbil melihat status2 sahabat kat fb, dalam syok2 bace, syok post status tetibe terbau somthing yg hangit atau smell yg somthing wrong.. time tu biarkan ag, sebb fikir oo owang sebelah kot.. tp bau tu makin dekat n kuat pulak..masa tu pulak nisah pon teringat nk pandang ke dapur.. sejurus nisah pandang je ke dapur..

oooooooohhhhhhhhhhhhh tiiiiiiiiiiidddaaaakkkkkkkkkkkkkkk my kuali already kuar asap sangat banyak.. erm berkepul2 asap kat dapur.. berlari seolah tak cukup tanah nisah ke dapur.. tu kalo lambat ag tu mau jugak kuar api dr kuali tu huhu tak mau lagi hadapi pengalaman cam ari tu.. sangat menakutkan..

so nisah.. jangan careless ag ye... tolong.
salam semua sahabat cerminHati nisaHidHam..

entah arrr tak tau nak start dari mana..

ternyata manusia takkan lari dari ujian yang mencabar diri.. semakin hari saye lalui hari2 ini semakin hati saya seolah semakin patah semangat terasa ingin sekali membawa diri jauh dari dia. kalo itu yg terbaik. ingin saye lakukan... tapi apakah yang membuat saye terus berdiri di sini? kerana sayang yang masih ada, masih ada cinta yang terpahat. takut2 rindu yang berkumpul menjadi perasaan yang sangat mencengkam jiwa.


Ya Allah terluka hati ini dengan perlakuannye, sangat terluka sehingga airmata ini sudah menjadi teman yang setia buat diri ini..

Ya Allah, tak mampu nak luahkan bagaimana.. dan pastinya Kau tahu bahawa saya sangat lemah dalam melalui ini semua.. Kau berilah saye kekuatan untuk terus menjalani kehidupan ini.. andai ini sebuah jalan cerita hidup saye, berilah saya ketabahan yang kukuh sehingga saya mampu melaluinye.. Ya Allah saya akan selalu cuna buat yang terbaik, biarlah tidak nampak di matanya, cukuplah sekadar Kau Maha Mengetahui.. sesungguhnya saya sangat memahami, Allah tidak pernah berjanji bahawa hidup ini mudah dan senang, namun Ya Allah Kau telah berjanji bahawa Kau akan sentiasa bersama disisi untk menemani memberi kekuatan kepada hamba yang lemah seperti saya.. 



Tuesday, October 11, 2011

KHAS UNTUK KAUM HAWA:

Saya tahu saya tidak cantik.. 
Tapi, walaupun saya tidak cantik, 
saya tetap ada kelebihan.. 
Kerana saya tidak cantik, 
saya tidak jadi mangsa gangguan lelaki-lelaki yang rosak akhlaknya. 
Kerana saya tidak cantik, 
saya dapat pelihara diri saya daripada pandangan bernafsu lelaki yang tidak menjaga pandangannya. 
Kerana saya tidak cantik, 
saya selamat daripada menjadi senjata iblis mencairkan iman lelaki. 
Kerana saya tidak cantik, saya tidak mendapat fitnah dan cemburu daripada wanita-wanita lain. 
Kerana saya tidak cantik, saya tidak mengharapkan pujian daripada mana-mana lelaki dan wanita. 
Dan kerana saya tidak cantik, 
akhirnya saya menemui insan yang ikhlas mencintai saya seadanya. 
Kerana saya tahu.. Saya tidak cantik pada pandangan manusia.. 
Maka saya akan berusaha agar kelihatan cantik pada ALLAH..
Kerana bukan kecantikan dunia yang saya kejar... 
Tapi KECANTIKAN di akhirat kelak

Monday, October 10, 2011

DOA SEWAKTU BERSUJUD & KEISTIMEWAANNYA


Sewaktu bersujud, kita berada amat hampir dengan Allah. Katakanlah apa sahaja didalam hati hajat kita sebagaimana yang dilakukan oleh Rasulullah s. a. w. yang biasa memanjangkan sujudnya dengan memperbanyakkan zikir dan doa didalamnya.

Sabda Rasulullah s. a. w :- "Suasana yang paling hampir antara seseorang hamba dengan Tuhannya ialah di kala ia bersujud kerana itu hendaklah kamu memperbanyakkan doa di dalamnya."

Banyak doa yang diamalkan oleh Rasulullah untuk kita ikuti. Salah satunya yang paling baik untuk diamalkan ialah doa yang dibaca sewaktu sujud akhir dalam solat.

"Ya Allah, tambahkanlah bagiku rezeki yang banyak lagi halal, iman yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar."

Semoga dengan mengamalkan doa itu kita mendapat manfaat atau sekurang-kurangnya menjadi cita-cita kita dalam mencari keredhaan Allah dunia dan akhirat.

Banyak kelebihan memanjangkan sujud dan memperbanyakkan doa di dalamnya.

Rasulullah s. a. w biasa berbuat begitu sehingga pernah para sahabat hairan kerana lamanya baginda bersujud.

Keistimewaan umatnya yang bersujud telah disebut oleh baginda dalam sabdanya yang bermaksud:-

"Tiadalah ada seorang umatku melainkan aku yang akan mengenalinya di hari kiamat"

Mendengar itu para sahabat bertanya: "Bagaimanakah engkau dapat mengenali mereka dalam khalayak ramai wahai Rasulullah?"

Jawab baginda: "Tidakkah engkau melihat seandainya sekumpulan unta dimasuki oleh seekor kuda yang amat hitam, sedang di dalamnya pula terdapat sekor kuda putih bersih, maka adakah engkau tidak dapat mengenalinya?"

Sahabat Menjawab: "Bahkan !" Rasulullah menyambung: "Kerana sesungguhnya pada hari itu kiamat) muka umatku akan putih (berser-seri) disebabkan mereka bersujud (di dunia), segala anggota mereka (terutama anggota wudu') putih berseri-seri oleh cahaya wudhu' !!!"

KEISTIMEWAANNYA

Ahli neraka juga mendapat keselamatan kerana bekas sujudnya. Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:-

"Apabila Allah hendak melimpahkan Rahmat (kebaikan) kepada ahli-ahli neraka yang Dia kehendaki, Dia pun memerintahkan malaikat supaya mengeluarkan orang-orang yang menyembah Allah, lalu mereka dikeluarkan dan mereka dikenali dengan kesan-kesan sujud (di dahi mereka), di mana Allah swt menegah neraka memakan (menghapuskan) bekas-bekas sujud itu, lalu mereka pun keluar dari neraka, maka setiap tubuh anak Adam akan dimakan api neraka selain bekas sujud"

Begitulah Allah memuliakan hamba-Nya yang bersujud. Orang yang sujud mendapat keistimewaannya apatah lagi di dalam sujud itu kita berdoa. Sudah tentu mendapat perhatian yang sewajarnya. Semoga kita akan menjadi hamba yang benar-benar mendapat rahmat.

Wassalam.

"Tunjangkanlah resah mu di dada SOLAT, Himpunkan perit mu di genggaman DOA, Tutupi kekecewaan mu dgn keTAQWAan dan Nilaikan kesucian hati mu dengan keIKHLASAN hati."

KEBESARAN SOLAT 2 RAKAAT

Allah SWT selesai menciptakan Jibrail as dengan bentuk yang cantik, dan Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu antara timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan 124, 000 sayap). Setelah itu Jibrail as memandang dirinya sendiri dan berkata:

"Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?."

Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud.. "Tidak"

Kemudian Jibrail as berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada Allah swt. dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun.

Setelah selesai Jibrail as solat, maka Allah SWT berfirman yang bermaksud. "Wahai Jibrail, kamu telah menyembah aku dengan ibadah yang bersungguh-sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya Muhammad. ' Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaannKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atas perintahKu, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu."

Kemudian Jibrail as berkata: "Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?"

Lalu Allah berfirman yang bermak! sud. "Ya Jibrail, akan Aku berikan syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal..."

Kemudian Jibrail as meminta izin kepada Allah untuk melihat syura Ma'waa.

Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail a.s dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, terbanglah malaikat jibrail a.s selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT lalu ia berkata dalam sujud:

"Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya?"

Kemudian Allah swt berfirman yang bermaksud. "Wahai Jibrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meski! p! un aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan....."

Marilah sama-sama kita fikirkan dan berusaha lakukan... Sesungguhnya Allah S.W.T telah menyembunyikan enam perkara iaitu :

* Allah S.W.T telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat.

* Allah S.W.T telah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat.

* Allah S.W.T telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam Al-Quran.

* Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan.

* Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat (yang lima waktu).

* Allah S.W.T telah menyembunyikan hari kiamat (hari kejadiannya) di dalam semua hari.

Semoga kita mendapat berkat daripada ilmu ini. Wallahualam

"Sesungguhnya keadaan kekuasaanNya apabila ia mengkehendaki sesuatu, hanyalah ia berfirman kepada (hakikat)benda itu: "Jadilah Engkau!", maka ia terus menjadi"-ayat 82, surah Yassin.


Sunday, October 9, 2011

22 Sebab Malaikat Rahmat tidak akan memasuki rumah anda....

sekecil-kecil perkara yang kita anggap biasa dan sebesar-besar perkara yang kita buat2 tidak tahu.
semoga kita mampu mengubahnya.. insyaAllah....


1-Rumah orang yang memutuskan hubungan Silatul Rahim.

2-Rumah orang yang memakan harta anak yatim secara haram.

3-Rumah yang memelihara anjing.

4-Rumah yang banyak menyimpan gambar yang mencerca Para Sahabat Nabi, orang yang telah mati dan sebagainya.

5-Rumah yang mengumandangkan nyanyian yang memuja selain daripada Allah SWT.

6- Rumah yang sering meninggikan suara.

7- Rumah yang didiami mereka yang syirik kepada Allah SWT seperti tukang tilik, ahli syihir dan nujum.

8-Rumah yang menggunakan perhiasan daripada emas seperti pinggan dan mangkuk daripada emas.

9- Rumah yang makan makanan yang berbau seperti bauan rokok, perokok, penagih dadah .

10- Rumah yang didiami mereka yang sentiasa bergelombang dengan maksiat.

11- Rumah yang didiami mereka yang melakukan dosa-dosa besar.

12-Rumah yang didiami mereka yang derhaka kepada kedua ibu bapa.

13- Rumah pemakan riba,intres.

14-Rumah yang mengamalkan budaya syaitan seperti kumpulan rock.

15- Rumah yang memiliki patung-patung.

16-Rumah yang memiliki loceng seperti loceng gereja.

17- Rumah yang didiami peminum arak.

18- Rumah yang mempercayai tukang tilik.

19- Rumah yang didiami mereka yang mendapat laknat Allah SWT, pemakan rasuah, pemberi rasuah dan mereka yang mengubah kejadian Allah SWT seperti wanita yang mencukur bulu kening, wanita yang memakai gelang atau rantai di kaki.

20- Rumah yang didiami mereka yang berhadas besar tanpa mandi Janabah/Junub.

21- Rumah yang melakukan pembaziran ( berhias dengan berlebihan ).

22- Rumah yang melakukan maksiat di dalamnya.

Saturday, October 8, 2011

♥~♥ 10 NASIHAT UNTUK ORANG YANG BERCINTA ♥~♥

Dengarlah pesananan ini ~>

1. Jan
ganlah kau membiarkan kemanisan bercinta dihirup sebelum engkau berkahwin dengan ‘si dia’.

2. Bercintalah kau dengannya sekadar sahaja. Kelak mungkin ‘si dia’ bukan jodoh untukmu.

3. Jika kau ingin berbahagia seumur hidup, tahanlah dirimu untuk berbahagia sebelum engkau berhak menjadi milik ‘si dia’.

4. Jika engkau menyintainya, binalah asas perkahwinan dengan tidak melanggar syariat-Nya.

5. Kebahagiaan yang kau lihat sebelum berkahwin hanya palsu, yang hakikatnya adalah selepas kau diijabkabulkan.

6. Jikalau engkau inginkan pasangan hidupmu yang terbaik dalam untukmu, maka engkaulah yang patut menjadi yang terbaik dahulu.

7. Membina keserasian sebelum berkahwin bukanlah dengan cara berdating, cukuplah sekadar engkau tahu apa yang perlu kau tahu.

8. Bercintalah untuk mencapai cinta-Nya.

9. Jika engkau masih belum bercinta, tahanlah dirimu untuk bercinta sehingga yakin cinta tersebut membawamu ke gerbang perkahwinan.

10. Jangan biarkan nafsumu dengan cinta yang tidak diterima di sisi Allah, kelak Allah akan tarik kebahagiaan darimu.

✿~ Selamat Bercinta Sampai ke SYURGA ~✿

DIALOG CINTA


Seringkali aku merasa...
Akulah yang baru terjaga,
Sedangkan engkau tak pernah terlena.

Seringkali aku merasa...
Akulah yang terlalu banyak menuntut,
Sedangkan engkau terus menuntun.

Seringkali aku merasa...
Akulah yang terlalu banyak memberi titah,
Sedangkan engkau tak pernah membantah.

Seringkali aku merasa...
Akulah yang terlalu banyak menerima,
Sedangkan engkau tak pernah meminta.

Seringkali aku merasa...
Akulah yang sedikit berbuat salah,
Sedangkan engkau lebih banyak mengalah.

Seringkali aku merasa...
Akulah yang terlalu banyak memperalatkanmu,
Sedangkan engkau sibuk merawatku.

Seringkali aku merasa...
Akulah yang terlalu banyak mengabarimu,
Sedangkan engkau selalu menyedariku.

Seringkali aku merasa...
Akulah yang lebih banyak mengerti,
Sedangkan engkau lebih dahulu memahami.

Seringkali aku merasa...
Dalam duka,
Engkau ada temani jiwa.

Seringkali aku merasa...
Dalam luka,
Engkau setia temani jiwa.
 
Maafkan aku, bila tak sempurna memahamimu
Maafkan aku,bila tak sempurna mencintaimu

** sesekali nisah mahu menukar kata2 tersebut kepada my mr hubby.. okey tak??? :)

mencintai apa yang ada~~~


Disaat kamu ingin melepaskan seseorang..
Ingatlah pada saat kamu ingin mendapatkannya

Disaat kamu mulai tidak mencintainya…
Ingatlah saat pertama kamu jatuh cinta padanya

Disaat kamu mulai bosan dengannya…
Ingatlah selalu saat terindah bersamanya

Disaat kamu ingin menduakannya…
Bayangkan jika dia selalu setia


Saat kamu ingin membohonginya…
Ingatlah disaat dia jujur padamu
Maka kamu akan merasakan erti dia untukmu


Jangan sampai disaat dia sudah tidak disisimu,
Kamu baru menyedari semua erti dirinya untukmu

Yang indah hanya sementara
Yang abadi adalah kenangan
Yang ikhlas hanya dari hati
Yang tulus hanya dari sanubari
Tidak mudah mencari yang hilang
Tidak mudah mengejar impian
Namun yg lebih susah mempertahankan yg ada
Kerana walaupun tergenggam bisa terlepas juga.

 
Ingatlah pada pepatah,

“Jika kamu tidak memiliki apa yang kamu sukai, maka sukailah apa yang kamu miliki saat ini”

MENGAPA HARUS ADA CINTA?

CINTA adalah energi
CINTA adalah kekuatan
Dia adalah kekuatan yang datang dari Allah
... Kekuatan yang Allah ajarkan langsung kepada makhluk-Nya

CINTA membuat seorang ayah bertahan diterik matahari mencari nafkah
CINTA membuat seorang ibu mampu bertahan dalam kesakitan dan kepayahan dlm melahirkan dan membesarkan anaknya
CINTA membuat bumi tetap berputar tanpa lelah..
CINTA membuat bunga bermekaran berwarna warni indah..

CINTA melahirkan ketenangan dalam jiwa seseorang kala yang dipuja datang menjelang
CINTA membuat senyum terukir di bibir anak kecil Kala sang Bonda membelikan sebuah boneka

Ikan dapat berenang tanpa ada yang mengajarkan
Burung pandai terbang tanpa dia tahu
Semua adalah tanda-tanda kekuasaan Allah bagi yg berfikir..
Kekuatan CINTA Allah pada makhluk-Nya..

Jangan sesali CINTA yang hadir
Kerana dia adalah anugerah yang harus disyukuri

Jadikan CINTA sebagai penghias hati
sehingga dapat memancarkan keindahan wajah dengan cahaya iman

Jadikan CINTA penguat diri
sehingga memberikan kekuatan pada ketaatan..

Kembalikan CINTA pada Pemilik-Nya
Agar CINTA tak tersesat pada kesesatan cinta...

Friday, October 7, 2011

ilmu yang boleh di kongsi

salam sahabat cerminhati nisah idham..

kite sentiasa ingin keredhaan Allah dalm hidup ini, pelbagai cara kite lakukan untuk memastikan kita ini adalah wanita solehah sebagai seorang ibu yg mithali, isteri yg solehah, anak yang baik.. namun kadang2 kite terlupa beberapa perkara yg kite rasakan biasa tetapi ia adalah haram di sisi syarak. nisah terbaca soalan ini di sebuah ruang, nisah masukkan sebagai entry nisah sebagai pembacaan n pengetahuan umum kite sume. apa yang baik semoga jadikan ia satu iktibar. insyaAllah..


Membuang Bulu Roma 
Apakah hukumnya membuang bulu roma yang menyerupai lelaki? 
Jawapan: Allah telah menjadikan sesuatu dalam diri kita dengan lengkap dan sempurna serta mengandungi hikmah yang besar setiap ciptaan-Nya itu. Jika bulu roma yang anda maksudkan itu dapat menimbulkan mudarat pada diri anda maka dibolehkan untuk mencukurnya demi menjaga kesihatan. Namun jika pencukuran itu dilakukan atas niat lain, seperti ingin menunjuk betis kita kepada orang lain atau kepada yang bukan muhrim, maka jelaslah hukumnya menjadi haram kerana betis itu merupakan aurat bagi seorang wanita. 


Hukum Cukur Bulu Kening 
Menurut pandangan syara' adalah haram kepada seseorang perempuan mencukur bulu keningnya kerana itu bererti merubah ciptaan Allah dan merubah ciptaan Allah ini adalah dilarang keras di dalam Al-Quran. Perbuatan ini juga menyerupai masyarakat yang bukan Islam, sedangkan Islam sudahpun mempunyai identiti tersendiri dalam soal perhiasan. Di dalam sebuah hadis yang sahih melarang keras seseorang perempuan itu menyambung rambut rambutnya dan meminta orang lain menyambung rambutnya dan lain-lain, apalagi perbuatan mencukur buku kening. Kecuali jika bulu-bulu tersebut tumbuh di tempat-tempat yang tidak sepatutnya tumbuh pada diri perempuan, dikala itu wajiblah menghilangkannya, seperti tumbuh bulu di pipi, tumbuh misai dan janggut seperti lelaki, kesemua bulu-bulu ini hendaklah dibuang kerana ia menjelekkan pemandangan seseorang perempuan. 

Bilakah Lelaki Menjadi Dayus??

Secara mudahnya cuba kita lihat betapa ramainya lelaki akan menjadi DAYUS apabila : 

1) Membiarkan kecantikan aurat,bentuk tubuh isterinya dinikmati oleh lelaki lain sepanjang waktu pejabat (jika bekerja) atau di luar rumah.

2) Membiarkan isterinya balik lewat dari kerja yang tidak diketahui bersama dengan lelaki apa dan siapa,serta apa yang dibuatnya di pejabat dan siapa yang menghantar.

3) Membiarkan aurat isterinya dan anak perempuannya dewasanya terlihat (terselak kain) semasa menaiki motor atau apa jua jenis kenderaan sepanjang yang menyebabkan aurat terlihat.

4) Membiarkan anak perempuannya ber'dating' dengan tunangnya atau teman lelaki bukan mahramnya.

5) Membiarkan anak perempuan berdua-duaan dengan pasangannya di rumah kononnya ibu bapa 'sporting' yang memahami..

6) Menyuruh,mengarahkan dan berbangga dengan anak perempuan dan isteri memakai pakaian yang seksi2 di luar rumah.

7) Membiarkan anak perempuannya memasuki akademi fantasia, mentor,gang starz dan lain - lain yang sepertinya sehingga mempamerkan kecantikan dan aurat kepada jutaan manusia bukan mahram.

8) Membiarkan isteri atau anaknya menjadi pelakon dan berpelukan dengan lelaki lain,kononnya atas dasar seni dan lakonan semata-mata. Adakah semasa berlakon nafsu seorang lelaki dihilangkan? Tidak sekali-sekali..

9) Membiarkan isteri kerja dan keluar rumah tanpa menutup aurat dengan sempurna.

10) Membiarkan isteri disentuh anggota tubuhnya oleh lelaki lain tanpa sebab yang diiktiraf oleh Islam seperti menyelamatkannya dari lemas dan yang sepertinya.

11) Membiarkan isterinya bersalin dengan dibidani oleh doktor lelaki tanpa terdesak dan keperluan yang tiada pilihan.

12) Membawa isteri dan anak perempuan untuk dirawati oleh doktor lelaki sedangkan wujudnya klinik dan hospital yang mempunyai doktor wanita.

13) Membiarkan isteri pergi kerja menumpang dengan teman lelaki sepejabat tanpa sebarang perasaan cemburu.

14) Membiarkan isteri kerap berdua - duan dengan pemandu kereta lelaki tanpa sebarang pemerhatian.

Terlalu banyak lagi jika ingin saya coretkan di sini.Kedayusan ini hanya akan sabit kepada lelaki jika semua maksiat yang dilakukan oleh isteri atau anaknya secara terbuka dan diketahui olehnya,adapun jika berlaku secara sulit,suami tidaklah bertanggungjawab dan tidak sabit 'dayus' kepada dirinya.

Mungkin kita akan berkata dalam hati :

" kalau macamni,ramainya lelaki2 dayus di kelilingku"

Lebih penting adalah kita melihat,adakah kita sendiri tergolong dalam salah satu yang disebut tadi.

Awas wahai lelaki beriman..jangan kita termasuk dalam golongan yang berdosa besar ini..

Wahai para isteri dan anak-anak perempuan,jika anda sayangkan suami dan bapa anda,janganlah anda memasukkan mereka dalam kategori DAYUS yang tiada ruang untuk ke syurga Allah S.W.T

Sayangilah dirimu dan keluargamu.Jagalah dirimu dan keluargamu dari api neraka.

Akhirnya,wahai para suami dan ayah,pertahankan agama isteri dan keluargamu walau terpaksa bermatian kerananya.

Rasulullah S.A.W bersabda yg bermaksud : "Barangsiapa yang mati dibunuh kerana mempertahankan ahli keluarganya maka ia adalah mati syahid" [Hadith Riwayat Ahmad,Sohih menurut Syeikh Syuaib Arnout.]

50 Langkah Bestari Suami Mithali.


1. Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik. Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami terlupa.

2. Bersyukur kerana mempunyai pasangan hidup. Yakinlah bahawa isteri anda adalah pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik.

3. Suami mithali menjadi kebanggaan isteri. Pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa. Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan oleh isteri anda.

4. Setiap hari pulang dengan senyum dan bersemangat. Apabila suami tersenyum, isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. Senyumlah apabila sampai ke rumah.

5. Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari. Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Berapa minit yang anda luangkan unutk berbual dengan isteri setiap hari ?

6. Telefon isteri ataupun hantar SMS sekadar untuk menyatakan yang anda sayang ataupun rindu pada isteri. Isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej tersebut.

7. Hiburkan hati isteri anda dengan bercerita, buat lawak atau gurauan yang mesra. Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri.

8. Pastikan anda bergurau senda dengan isteri di dalam kenderaan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja ataupun ke mana sahaja. Ramai suami membazir masa dengan membisu semasa di dalam kenderaan.

9. Amalkan makan bersama setiap hari. Berbual mesra dan nasihat menasihati semasa makan. Amalan ini akan menarik hidayat Tuhan dan mengeratkan hubungan. Elakan berbual perkara yang melalaikan semasa makan.

10. Ajak isteri mandi bersama sekali sekala. Bergurau senda semasa mandi bersama adalah sunah yang dapat mengeratkan hubungan suami isteri.

11. Bantu isteri melakukan kerja rumah. Ini adalah sunah yang dapat meringankan beban isteri, mengeratkan kasih sayang dan menbahagiakan pasangan anda.

12. Amalkan mesyuarat keluarga sekerap yang mungkin. Amalan bermesyuarat menarik hidayat Tuhan,mengeratkan hubungan dan menyelesaikan banyak masalah.

13. Pastikan penampilan anda anggun, kemas, bersih, wangi, sihat dan ceria. Ramai suami inginkan isteri yang mengancam, tetapi mengabaikan Penampilan diri sendiri. Mana adil ?

14. Didik isteri dengan memberi nasihat dan perigatan secara hikmah. Jadikan tindakan dan amalan anda sebagai contoh teladan yang cemerlang. Elakan cakap tak serupa bikin.

15. Berikan nafkah kepada isteri mengikut keperluan keluarga dan kemampuan suami. Ramai suami mengabaikan nafkah kerana isteri bekerja. Ramai suami yang kedekut dan berkira. Ini menyebabkan isteri derita dan rumah tangga terancam.

16. Jadikan penawar hati kepada isteri. Ambil berat keperluan dan kemahuan dan peka kepada emosi dan situasi isteri. Isteri yang bahagia membentuk keluarga sejahtera

17. Sentiasa taat kepada semua perintah Tuhan dan memastikan keluarga juga patuh kepada Tuhan.

18. Suami mithali sentiasa menyimpan rahsia isteri. Ramai suami secara sengaja ataupun tidak sengaja menceritakan keburukan isteri kepada orang lain. Ini wajib dihentikan.

19. Muliakan keluarga isteri seperti keluarga sendiri. Ada suami yang menbeza-bezakan antara keluarganya dan keluarga isteri. Ada suami yang memusuhi keluarga isteri. Anda bagaimana ?

20. Bentuk sifat cemburu yang positif. Cemburu tanda beriman, sayang dan endah. Suami yang tidak cemburu adalah dayus. Isteri amat suka apabila suaminya ada sifat cemburu. Dia rasa dihargai.

21. Jadilah suami yang pemaaf. Syurga isteri di bawah tapak kaki suami. Maafkanlah isteri setiap malam sebelum tidur supaya rumah tangga bahagia dan isteri mudah masuk syurga.

22. Tegur kesilapan isteri dengan hikmah dan kasih sayang. Isteri merajuk bukan sebab ditegur, tetapi cara ditegur yang kasar. Apabila suami kasar, isteri jadi takut, bingung, hiba dan memberontak.

23. Gunakan Nabi Muhammad sebagai model. Hidupkan amalan sunah dalam rumah tangga. Sebut nama rasul apabila mendidik dan menasihati keluarga bagi mendapat hikmah.

24. Mendahulukan keperluan isteri daripada orang lain. Ini adalah tertib memberi khidmat. Ramai suami yang melebihkan orang lain daripada isterinya. Elakan kesilapan ini.

25. Suruh isteri dirikan sembahyang dan ibadah lain. Apabila berjauhan, telefon ataupun SMS bagi mengingatkan sembahyang. Wasiatkan isteri untuk sembahyang fardu dan sunat. Buat pesanan ini sehingga suami meninggal dunia.

26. Cintai isteri sepenuh hati. Cintai tanpa syarat, bertambah mengikut usia, penuh kemaafan, memberi tenaga,tidak pernah sensara serta berteraskan iman dan takwa.

27. Sentiasa berubah secara positif. Sebelum cuba ubah isteri dan keluarga, ubah diri dulu. Apabila suami berubah, keluarga akan turut berubah. Apabila suami cemerlang, isteri akan gemilang.

28. Pamer keprihatian yang tinggi terhadap keluarga. Ramai suami tidak ambil kisah dengan keluarga mereka.Cuba tanya apa lagi khidmat tambahan yang patut berikan kepada keluarga.

29. Pamer kematangan yang tinggi. Orang yang matang tenang, sabar, waras, bijaksana, dapat membuat keputusan dan cekap menyelesaikan masalah.

30. Memuliakan semua perempuan bukan sekadar isterinya. Ramai lelaki cuba hormat wanita tertentu sahaja.Ramai isteri yang kecewa terhadap suami yang menghina atau tidak hormat sebarang wanita termasuk pembantu rumah.

31. Bentuk beberapa sifat wanita yang terpilih dalam diri suami. Nabi Muhammad amat pemalu, pemaaf, peka,endah dan mudah menangis. Sifat wanita yang ada pada lelaki menaikkan martabat lelaki dan lebih disayangi wanita.

32. Mahir dalam menguruskan keluarga. Peka dengan masalah dan karenah ahli keluarga, cekap mencari punca masalah, mencari alternatif penyelesaian dan memilih penyelesaian yang optimum.

33. Membaiki diri secara berterusan. Tingkatkan iman dan takwa, cuci hati dengan sembahyang taubat, istighfar,memaafkan dan minta maaf, berkawan dengan orang yang baik, pendapatan yang berkat dan baiki amalan dan tindakan.

34. Jadi contoh atau model terbaik untuk keluarga. Doa dan usaha supaya setiap perbuatan anda dapat dicontohi dan dibanggakan ahli keluarga. Apakah sifat dan amal anda yang dapat dicontohi oleh ahli keluarga ?

35. Jadikan diri anda pendorong dan motivator berkesan unutk keluarga. Sentiasa beri galakan dan belaian. Elak marah, kritik ataupun hina keluarga. Fikir positif dan bersangka baik terhadap keluarga.

36 Tingkatkan ilmu berkenaan agama. Lazimnya, suami yang mendidik keluarga berkenaan agama. Belajarlahilmu agama dengan niat mendidik diri dan keluarga.

37. Sentiasa menegakkan kebenaran. Tegas menyatakan apa yang buruk dan apa yang baik. Elak mengenepikan kebenaran semata-mata bagi menjaga hati ahli keluarga. Tegakkan kebenaran dengan hikmah.

38. Bertindak tegas dan lemah lembut mengikut situasi. Tegas dalam menyeru ke arah kebaikan. Lemah lembut dalam menegur dan memberi nasihat. Tegas sangat orang memberontak, lembut sangat orang pijak.

39. Latih diri memuji dan menghargai isteri. Ramai suami yang pandai kritik tetapi tidak tahu memuji. Belaian merawat emosi dan fizikal isteri dan membuat dia terasa disayangi. Cari peluang untuk sentiasa memuji.

40. Cari peluang untuk bertindak romantis terhadap isteri. Ini termasuk senyum, lemah lembut, sebut sayang tiga kali sehari, buat sebelum disuruh, sentuhan sayang, pujian dan memberi hadiah.

41. Fahami yang isteri ingin selalu di sisi suami. Suami pula berjauhan dengan isteri sekali sekala. Apabila berjauhan, telefon, SMS ataupun e-mel unutk bertanya khabar, berikan maklumat dan mengubat rindu.

42. Bentuk kerjasama yang mantap dengan isteri. Pamer kesatuan hati dan pendapat kepada anak-anak dan orang lain. Wujudkan kerjasama melalui mesyuarat, berbual, tolak ansur, bermaaf-maafan dan banyak berdoa.

43. Nilai diri daripada kaca mata isteri. Buang sifat dan amalan yang isteri benci. Berusaha keras melakukan perkara yang isteri suka. Apabila isteri bahagia, suami akan bertambah bahagia.

44. Apabila suami melayan isteri seperti mana dia melayan kawan, pasti isteri bahagia. Bayangkan cara anda melayan isteri sebelum kahwin. Ulangi layanan itu sekarang. Pasti hebat kesannya.

45. Suami wajar belajar jadi mengikut setia. Patuhi cadangan, Pandangan dan pandapat isteri yang betul. Jangan bangkang perkara yang baik. Kawal macho dengan saksama.

46. Buat undang-undang dalam rumah tangga. Apabila suami marah, isteri mesti senyap. Apabila isteri marah,suami mesti senyap. Ini mengelakkan daripada bergaduh. Orang tidak boleh bergaduh sendirian.

47. Latih gerak batin anda supaya serasi dengan gerak batin isteri. Serasikan gerak batin dengan berdoa, patuh perintah Tuhan, maafkan isteri, bersangka baik dan lakukan perkara baik untuk isteri mengikut sebarang lintasan dalam hati.

48. Pimpin isteri dengan nasihat dan kasih sayang. Pesan selalu dan nasihat sekali-sekala. Waktu terbaik nasihat adalah semasa rehat, minum petang, waktu bersiar-siar dan semasa hendak tidur.

49. Seimbangkan hidup dengan sempurna. Rajin di tempat kerja, Rajin juga di rumah. Peramah dengan kawan, peramah juga dengan isteri. Disiplin di pejabat, disiplin juga di rumah. Sabar dengan orang, sabar juga dengan isteri. Di luar dan di dalam rumah serupa.

50. Urus stress dengan sempurna supaya keluarga tidak terjejas, lakukan riaadah, berdiet, hentikan merokok,bercampur dengan orang positif, bermain dengan bayi, tengok ikan di akuarium, menyanyi, sembahyang taubat dan maafkan semua orang.

Pesanan Buat Suami..


1. Selalu menghargai usaha dan penat lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali - kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan atau cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami & lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal.

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah atau menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20. Berbincanglah dgn isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbang rasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dgn ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati.. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau isteri rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.

jagalah diri wahai W.A.N.I.T.A


Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat Rasulullah menangis manakala ia datang bersama Fatimah. Lalu keduanya bertanya  mengapa Rasul menangis Baginda menjawab, "Pada malam aku di-isra'-kan, aku melihat perempuan-perempuan yang sedang disiksa dengan berbagai siksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis.

 Kerana, menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan siksanya Putri Rasulullah kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. "Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.
Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya. 

Aku lihat perempuan tergantang kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke ubun-ubunnya, diulurkan ular dan kalajengking. Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka. Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan tali perutnya sendiri.

 Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta, dimasukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar  dari lubang hidung, badannya berbau busuk karena penyakit sopak dan kusta.

 Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar, beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara malikat memukulnya dengan pentung dari api  neraka,"kata Nabi.

 Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu?
Rasulullah menjawab, "Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.
Perempuan yang digantung susunya adalah istri yang 'mengotori' tempat tidurnya.

 Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat kepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mau mandi suci dari haid dan nifas.

Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah karena ia berhias untuk lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.

Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka karena ia memperkenalkan dirinya kepada orang yang kepada orang lain bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya.
Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya diulurkan ular dan kalajengking padanya karena ia bisa solat tapi tidak mengamalkannya dan tidak mahu mandi junub.
Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan pendusta. 
 
Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suami.

Mendengar itu, Sayidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis.

jamuan raye + besday party = @ realtimme ofis

salam sahabat cermin hati nisah idham..

jumaat, .. kat kedah cuti.. so dk umah sorang2 so layan cite kartun pepagi ni sambil menaip entry hari ni.. erm nyaman je.. plan nk g billion ari ni,. nak beli bahan2 nak masak spagetti.. erm tekak ni nak makan sangat spagetti.. adoi dari mlm tadi nk mkan.. tapi dah tak sempat tapi ari ni nak jugak masak .. tunggu hasilnya pada entry akn dtg ye kawan-kawan..

ni wajah2 yg celebrate besday party


ni kek coklat.. sedap tau... stoberi die fresh manis & masam.. nyum nyum

dah seminggu jamuan raye cum besday party berlalu, buat di ofis kami.. tapi baru ari ni nisah siap edit photo nk masukkan dalam entry cerminhati nisah idham.. yang sedeynye ni la pary terakhir nisah join mereka. tp xpe.. kami akan buat outdoor party bile kami ade kesempatan kan... insyaAllah.. so guys ni ade beberap photo ygbole nisah share gan korang sume., ni adalah kenangan terindah dlm hidup nisah.. mengenali mereka seolah2 kami dalam sebuah keluarga, bergurau tanpa batasan.. walaupon kadang2 ada yg mengguris perasaan tetapi dapat di hilangkan kerana mereka sekadar ingin jenaka... 

our main menu ~nasi arab~



ni menu makan gan nasi arab
dalca campur, jelatah dan ayam masak merah.. 
nasi impit makan gan rendang ayam.. oooo rendang ayam tu nisah yg buat tau.. 
puding caramel made by kak liza

kiri belakang: jie, yus, ana and kak fiza
depan kiri: its me, kak liza

ni part kek coklat yg nisah makan,, uhhh menyelerakan...


for sume yang terlibat.. thanks for everything..  love it so much..

Follow by Email