Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Thursday, January 31, 2013

Jalan-Jalan Bersama Nuffnang

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)

moh tengok gambo dulu ye..
>> sebenarnya kan, Nisah bukan tahu sangat pasal Nuffnang ni. dan Nisah juga tak tahu nak earn money dari nuffnang ni. pastu kan. Nisah juga perlu mengaku yang Nisah juga tak pernah Click Iklan Nuffnang kat blog kawan2.. but satu hari. Nisah dapat KOmen dari CMa, yang dia click nuffnang Nisah. dari situ baru Nisah tahu yang Nisah perlu click iklan kat blog kawan2 <<< ehhehe maaf la ye, Nisah naif lah....
Putih-Putih Melati tu yang banyak .. err maaf ye.. xde lirik lah...
Arwah Siti Hajar tu, nisah baca kat blog orang lain. Nisah xde lah up entry pasal arwah

yang dot dot dot tu datang dari Negara mane? Israel ke ? hehe maklumlah Israel kan xde dalam peta dunia.. kot-kotlah map google x bole detect kan... hikhikhik

yang ni Nisah tak paham & tak tahu ape ke mendanya....

Alhamdulillah.. Akhirnya, Nisah dapat jumlah ni, walaupun ia kecil namun ia sangat berharga buat Nisah.. Thanks kawan-kawan yang sudi Click. InsyaAllah Nisah akan click-click juga kat anda

Nisah percaya anda semua mesti tak berapa nak hairan kan dengan gambo-gambo kat atas ni.. maklumlah anda semua hebat-hebat dari Nisah.. tetapi untuk nisah, inilah pertama kalinya. Ya.. walaupun usia berblogging nisah ni dah hampir berusia 2 tahun. tapi gayanya seperti baru mula berblogging kan.. tengok aje lah follower Nisah. 164 je.. compare dengan anda yang dah beratus-ratus , ada juga yang mencecah ribuan. seronok tengok.. (^_^). ye lah dulu, mana pernah nisah ada komen setiap entry, nuffnang ni lagi lah tak mandang. sebenarnya Nisah mula aktif berblog pada mula pada bulan Oktober, 2012. baru je lagi.. dari bulan tu, entry nisah adalah komen 1-3 , lama-lama ia semakin meningkat. sebenarnya di sebalik usaha nisah untuk aktif begini adalah dari 2 orang yang nisah sayang. walaupun mereka tidak tahu, namun di dalam diam merekalah inspirasi Nisah untuk menjadi lebih baik.  siapa mereka ? Nisah bakal war-warkan pada entri Anniversary Nisah nanti. InsyaAllah... 

terimA kasih buat kalian yang banyak memberi inspirasi untuk nisah. banyak yang nisah belajar dari anda semua. setiap entri dari anda adalah guru untuk nisah belajar bagaimana melalui dunia berblogging... Jika Nisah mampu untuk meraikan anda semua, pasti Nisah akan lakukan, namun sayang itu semua di luar kemampuan Nisah. Nisah hanya mampu mendoakan agar ukhwah kita ini akan terus berkekalan. 



(^_~) Monolog Cermin Hati >>>> Jika ada silap dan salah. Jika ada terkASAR bahasa. Jika ada yang mengguris rasa. Dengan rendah dirinya, Nisah mohon kemaafan dari kalian...

My Layer Tudung

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)
ecehhhh tajuk omputeh ye ??
tetapi nisah mahu cerita dalam bahasa melayu.

begini ceritanya..
beberapa minggu lepas nisah JaLan-JaLan
kat bLog CikJi..
ha rupenye beliau ni bisneswomen. 
haishhh pucuk di cita ulam mendatang. maka lajulah Pn. Wifey godek-godek koleksi tudung beliau tu, berkenan dengan satu tudung ni. makanya.. operasi membeli belah pun bermula. email sana email sini, sms sana sms sini. maka terhasillah yang ini.

Tudung Layer 2 Tones..





sehelai rm19.00 , berbaloi harganya.
tapi masa beli ni, nisah dah cakap dengan CikJi, Pn. Wifey tak beli banyak, sebab nak try dulu sesuai ke tak...

Alhamdulillah CikJi faham & x kisah.
Jual Beli pun bermula. CikJi send ari ahad lepas. haaaa kelmarin (29.01.2013) dah sampai... tak sempat balik umah, Pn. Wifey terus menerai kat opis. 
the same time Pn. Wifey tepon CikJi bagitau yang kiriman dah selamat tiba.
hehe kesian cikJi, sebab pn. Wifey tanye kat dia.. "ada besar lagi tak size ni?" tapi cikJi kate "tu bidang dah bidang 60 dah kak, xde dah besar lagi" >> ehhh bidang 60 ke 65 ke CiKJi bagitau. tak ingat dah..


kalau rasa berkenan,
bolehlah ke laman blog CikJI
intai-intai ler mana tahu ada yang berkenan di hati anda semua kan...


image di bawah tertumpu kepada tudung yang ohsem tu.
sila abaikan muka comot Pn. Wifey ni ye....
nisah pakai brooch kat bawah, sebab tudung ni ringan.. saje letak brooch bagi berat sikit, takdelah senang ditiup angin yang tak berapa sepoi kan....

ehem ehem.. Pn. Wifey dah pakai semalam...
balik umah terus basuh. terus jemur.. pagi tu iron. hehehe tak sabar nak pakai.
gelojohkan?? en. Hubby hanya menggelengkan kepala. nak buek camno. Pn. Wifeynya memang cenggini perangainya. sabor ajelah ye... (^_~)




(^_~) Monolog Cermin Hati >>>> hubby berkenan.. so dia kate tudung ni lulus nak guna pakai.. hehehhhe jadikan.. kan .. kan.. errrr CikJi.. ada kaler lain tak ? purple ke, lite or dark blue ke, pink ke, grey ke, black ke, tak kisah lah warna apapun, asalkan tudung yang macam ni jugak. nanti bgtau ye... 

Wednesday, January 30, 2013

Nasi Ayam & Bawa Bekal Nasi Ayam + Tak Berkerja

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)

ehem ehem.. tajuk yang tak berapa nak selindung-selindung kan..
straight forward je (kate oghang puteh) oghang melayu kate straight to the point.
hurm ape-ape jelah

 kelmarin>>28.01.2013 Nisah dah cite yang nisah nak masak nasi ayam.
ya, Alhamdulillah, plan nisah menjadi.
maka terhasillah nasi ayam madu nisah
uhuk uhuk uhuk Nasi Ayam Madu, bukan bermadu

marilah lah menjamu mata. 
maaflah ye, tak dapat nak hidang kat anda semua.
tayang je ye.....




Nisah sengaja masak banyak malam tu, memang cadang nak bawa bekal ke opis.
bile dah bawa tu, kira jimatlah duit lunch kan.. kalau tak terbang jugaklah 4-5 hengget kan.. haaaaaa so proud to be me... << dpt berjimat. 
tetapi, ada juga suara sumbang yang tak enak di dengar.
my opismate menegur ramah kat me :
opismate ::: bawak bekal nisah? ehh gaji dah masuk takkan dah abis kot.. ke tak de duit nak beli makanan luar ??

(pedih betoi kata-kata beliau) xpe Nisah sabar. Nisah senyum. malas nak cakap apa-apa.
Nisah tetap layan makan sampai nasi tu abis, sehingga perut ku kenyang.
ada Nisah kesah !!

itulah dia, Mind Set orang melayu. kang kate mundur marah.
kang kata tak bijak . melenting .
tapi cer sesekali ubah cara berfikir ke arah positif.

bAWAK BEKAL tu..
tak semestinya orang tu 
1. xde duit.
2. x cukup duit
3. miskin
4. tak berharta
5. duit dah abis.

 bawak bekal tu Allah tak kate :
1. berdosa
2. haram
3. masuk neraka
4. hina
5. papa kedana

Tak kisah bawak bekal ke, beli ke ? masing-masing punye kehendak.
dan buat ape sibuk nak makan kat luar kalau nak tunjuk yang awak ni banyak duit, berkemampuan. walhal.. dalam Bank jumlah RM0000.00 ?
padahal hutang dari hujung rambut sampai hujung kaki..
itu pasal orang melayu tak boleh jadi ALONG. cume boleh jumpe ALONG je ?? tu gara-gara nak tunjuk kaya lah, nak tunjuk hebat. 

kakak-kakak, abang-abang.. adik-adik..
saye bawak bekal, saya tak susahkan orang. saya cukup duit ke? saya tak makan ke? saya tak susahkan orang. saya kaya ke? saya miskin ke  pun tak susahkan orang.

tau tak ? orang-orang cina pergi kerja bawak Bubur Nasi & Sup. tapi bila Mati. keranda dorang pun harga rm30-60K. percaya tak ??

jangan pada rendah kat orang. bukan kata kat Nisah sahaja, namun kat sape2 je..
jangan memandai-mandai kita buat kesimpulan kat orang lain.
apa hak kita ???


(^_~) Monolog Cermin Hati >>>> bila part yang ni , nisah teringat satu cerita. tahun 2010, Nisah berenti kerja. masa tu hubby pergi ke Turki selama 3 bulan. tinggallah Nisah seorang diri di rumah. Memandangkan selepas hubby balik dari Turki kami akan berpindah ke Langkawi, makanya hubby membuat keputusan supaya Nisah berenti dan duduk kat umah. Luangkan masa bersama famili. Nisah ikutkan je, asalkan duit belanja ADA. hehehe... ingat lagi masa tu hari raya. Nisah postkan kat fB yang Nisah berenti kerja. tak sangka pulak ada tukang skodeng kat fB nisah, dalam diam tak diam Cerita brenti kerja jadi issue hangat pada belah famili di Melaka. Wah!! Berenti Kerja pun jadi issue hangat ehhhh ?? Lepas tu, masa balik raya kecohlah pasal Nisah berenti kerja. Femes ahkak sekejap !! ramai lah yang tanya, kenapa? kenapa? kenapa? .. jawapan demi jawapan di beri bagi menjawab soalan mereka yang tak berapa nak HADO tu. layankan je lah... tapi dalam banyak-banyak soalan yang di ajukan, ada satu soalan yang buat nisah terasa BARA sikit. iaitu soalan dari Nenek "kenapa Nisah tak kerja, nak mengabiskan duit along ke?" >> ALong tu merujuk kepada En. Hubby<< yang paling tak menahan tu soalan tu tak di tanyakan pada Nisah, tapi Nenek tanya kepada MIL & SIL... yang MIL pulak bercerita kat Nisah. maunya nisah nak diam ?lalu nisah pun jawab " habis tu ibu, kalau kak long tak habiskan duit along, takkan kak long nak suruh pompuan lain atau bini orang sebelah yang habiskan duit along?? kalau kak long tak habiskan duit along, sape lagi yang nak habiskan?? pastu. MIL cume senyum dengar menantu hantu ni jawab balik. sebenarnya. dialog kami dalam keadaan gelak tawa. ala ala macam gurau2 senda gitu. rupenye, mind set dorang. mana-mana pompuan yang tak bekerja adalah pompuan yang xde masa depan. pompuan yang mudah di perlekehkan. pompuan yang cume tahu menghabiskan duit suami aje. pompuan yang selalu kena buli. patutlah Nisah selalu nampak Ibu & Adik Ipar Nisah kena buli gan mereka. hanya semata-mata mereka adalah surirumah tangga sepenuh masa. habis. hina ke menjadi surirumah tangga? hina ke kalau tak bekerja?? hina ke?? hinaaaaaaa keeee ???? okay, maknanya, selama ni dorang tak buli nisah sebab nisah bekerja je lah ya.. sebab nisah ada gaji sendiri lah ye. agak-agak kalau nisah ni pun surirumah tangga, Nisah pun kena buli jugak ye ?? aduhaiiiiii . tu lah dia. tu lah dia. melayu katanya.. Cer cari Islam dalam diri. jangan biarkan Islam tu cume kat dalam IC je. sia-sia hidup je.. 

2nd GA Kain Pasang - Kak Intan Berlian

Dengan Lafaz ......
Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)


haaaaa nampak tak image yang besar kat atas ni ?
nampak kan? nampak kan ?
kalau dah namapak tu kan.. meh le join sekali....
ringankan jemari anda yang gebu, cumel, montok tu untuk mengKLIK
image merangkap banner tu. 
moh le kite meriahkan GA ni..
mane lah tau, kot-kot ada rezeki
bole dapat kain raya tahun ni.
sape tau ndak??

syarat-syaratnye pun bukanlah susah.
senang bangat. 


>>>> Syarat-syaratnya:

Copy gambar ini dan pastikan gambar ini anda backlink

Follow blog Kak Intan Berlian

Buat simple entry dengan tajuk di atas

Tinggalkan link entry di komen beliau




CMa..... Cepatlah buang Virus ni!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)

Edisi Tanpa Kata :: 30.01.2013 pada hari ini



Cma.. Cmaaaa............. ni ahkak nak report dengan awak ni..
akak nak bukak Blog awak pagi ni, 
tetiba aje menda alah ni keluar..
Cma.. segera bertindak !! nanti akak rindu tau kalau lama-lama tanpa awak..

hehehhehe




(^_~) Monolog Cermin Hati >>>> yang ni beberapa blog yang akak survey untuk buang : kalau perlu. bolehlah refer ye yang.......



Tuesday, January 29, 2013

Ku Mohon PadaMu..

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)

aku punya kekuatan
namun rebah di tengah jalan
Allah, aku mengharapkan bantuan

aku punya hati
walau sering di khianati
Allah, aku percayaMu disisi

jalan ku berliku
bara duri yang bertaburan
Allah, aku pohon petunjukMu...

Allah..
aku lemah dalam ujianMu
ringankanlah bahuku
agar mampu aku pikul sedayaku..

Allah..
Imanku seringkali di uji
bantulah aku untuk tetap padaMu..
aku mahu bersamaMu
kerana itu JanjiMu padaku..

Ya Allah..
sesungguhnya aku bukan siapa-siapa.
tak bisa melalui tanpaMu
kekuatanku adaMu..
ku percaya. ku yakin tanpa ragu...

رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. 

Segala puji bagi Allah Tuhan pentadbir seluruh alam. Selawat dan sejahtera semoga dilimpahkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad yang semulia-mulia pesuruh-Nya, serta ke atas keluarga dan sekalian sahabat-sahabatnya. 

Ya Allah, wahai Tuhan kami, hidupkan kami dengan iman, matikan kami dalam iman, serta masukkan kami ke dalam syurga bersama-sama iman. 

Ya Allah, ya Tuhan kami, ampunilah segala dosa kesalahan kami dan dosa-dosa kesalahan kedua ibu bapa kami, serta kesihanilah kedua ibu bapa kami sebagaimana mereka berdua mengasihani kami semasa masih kecil. 

Ya Allah, akhirilah umur kami dengan kesudahan yang baik dan janganlah kiranya Engkau akhirkan umur kami dengan kesudahan yang tidak baik. 

Ya Allah, ya Tuhan kami, janganlah kiranya Engkau pesongkan iman kami sesudah Engkau kurniakan kepada kami petunjuk. Anugerahilah kami rahmat kerana sesungguhnya Engkau Maha Pengurnia. 

Wahai Tuhan kami, kurniakanlah kepada kami kebaikan di dunia ini dan juga di akhirat, dan peliharalah kami daripada azab neraka. 

Semoga Allah mencucuri rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan ke atas seluruh keluarga dan sahabat-sahabat baginda. Dan segala puji itu tertentu bagi Allah, Tuhan pentadbir seluruh alam.

(Mereka berdoa dengan berkata): “Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya.




Alhamdulillah...... Rezeki

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)

dalam hati ada taman..
dalam jiwa ada iman..
ecehhhhhhhhhhh .... Iman lah sangat kan.....

1st . Pn. Wifey ari tu ade masuk Giveaway dari lizahanum

2nd. hari yang di nantikan telah tiba. pemenang di umumkan
>>> yippi yippi Nama Puan. Wifey tersenarai sebagai pemenang

3rd >>>> hasilnya ..
tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


Pn. Wifey dah terima 2 hadiah dari LizaHanum.
(1) Sweet Honesty Limited Edition tau !!!


(2) Buku MANZIL - Pelindung Daripada Kejahatan Jin.




Alhamdulillah, Pn. Wifey sangat bersyukur kerana mempunyai hadiah-hadiah yang menarik. 

For those yang wish me that day, thanks a lot. (^_~)




(^_~) Monolog Cermin Hati >>>> Terima kasih LizaHanum.jauh hadiah ni datang . >> Universiti Tun Hussein Onn, Batu Pahat. Johor <<


Monday, January 28, 2013

Penjual Nasi Ayam

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)
Nasi Ayam.. feberet nisah ni..
dah berkira-kira malam ni menunya Nasi Ayam, homemade dari dapur Pn. Wifey.
errrkkkkkkkk ... tak sabar nak balik !!

haaAAAA.. tengahari tadi, Pn. Wifey keluarlah untuk beli Nasi Ayam for lunch.
ada satu kedai ni, Pn. Wifey memang selalu lah ke kedai beliau beli nasi ayam. maklumlah kedai ni je yg dekat pun...
masa tengah membeli tu.. Pn. Wifey pun hulurkan duit untuk membayar. 
tiba-tiba terbukalah sebuah dialog antara kami ...

Penjual NA : kak, pernah makan kat kedai sebelah ni tak?
Pn. Wifey : pernah..
Penjual NA : hati-hatilah naaaaa
Pn. Wifey : kenapa ??
Penjual NA : malas kami nak cakap, nanti kami cakap kak kata kami bawak mulut.
Pn. Wifey : tengok muke dia sambil terkebil2 biji mata . >> PULAK !! <<

>> masa beliau memulangkan baki duit Pn. Wifey, die sambung dialog beliau <<

Penjual NA : pernah makan tak makanan basi mereka ?
Pn. Wifey : tak pernah pulak makan yg basi...
Penjual NA: hati-hatilah depa selalu jual makanan basi. takutlah kalau perut kak sakit sat g.
Pn. Wifey : (senyum) ..>>  terima baki duit tu << dan terus sambut katanya : Terima kasih ye ...
Penjual NA : hati-hatilah ye...
Pn. Wifey : senyum dan balik ke opis. nak makan. ahkak dah lapo !!!

(tetapi, dalam hati me berkira-kira jugak, apakah tujuan beliau memesan begitu ? positif kah ? negative kah ?? )

conversation itu mengingatkan me kepada satu "dialog" dari Penjual NA beberapa bulan yang lepas...

>> suatu hari, me pergi kedai tu jugak. terpandangkan sebuah signboard "PARKING UNTUK PELANGGAN KEDAI INI SAHAJA"

dan ini telah mendatangkan soalan kepada salah seorang pelanggan beliau.

Pelanggan : larr napa letak signboard macam tu ?
Penjual NA : bukan apa, tu pelanggan depa tu, duk parking kat kawasan kami. parking ja. bukan makan kat kedai kami. tu yang letak signboard tu. bagi pelanggan paham sikit. parking ni untuk kami ja...

>> masa tu me hanya dengarkan aje lah conversation tu <<
ye.. me kepohchi jugak. duk fikir jugak. apelah motif Penjual NA tu sebenarnya...
parking pun nak jadi issue ..


dengan 2 situasi di atas. korang boleh agak tak apakah niat Penjual NA tu sebenarnya?
kenapa lah die beria-ria nak bercakap pasal kedai orang sebelah. sampai parking pun tak boleh pinjam ?? perkara biasa la kan kalau kite parking kat tempat lain, pastu makan kat tempat lain. erkkk Pn. Wifey pun selalu macam tu...


(^_~) Monolog Cermin Hati >>>> 


1st thing. Me ambil pesanan beliau sebagai sebuah pesanan "ambil berat" terima kasih Penjual NA, sekurang-kurang selepas ini me akan lebih berhati-hati. tp utk berenti makan dari kedai tu xde lah kan. sebab tak terkena lagi makan makanan basi. hehe.. 



2nd things. perbetulkan niat, wahai Penjual NA, jika anda berniat menyebarkan pesanan itu semata-mata ingin memburukkan keadaan atau berniat untuk menutup periuk nasi mereka. maka hentikanlah. kerana anda juga sedang berniaga. jika anda ingin periuk nasi mereka tutup, tidak mustahil Allah akan turunkan hukuman yang sama. maka ingatlah, bumi Allah ini sangat luas. sesiapa sahaja berhak bernafas , berusaha di bumi ini. Jika anda bersengketa dengan mereka, maka perbaikilah hubungan SilatuRahim kalian, kerana kita adalah bersaudara. Jangan makan daging saudaramu sendiri. 



3rd thing. tiada satu kesalahan pun mengatakan kita tidak boleh berkongsi parking. kecuali PARKING MAJLIS PERBANDARAN. tu kena bayo ye. usah duk parking free je, kang tak pasal-pasal kena bayo saman. >> apa salahnya jika anda berkongsi parking. sebab ? kedai sebelah tu memang takde parking. kedai tu betul2 tepi jalan raya. jadi memang tak mustahillah pelanggan mereka tumpang parking kat tempat Penjual NA. erkkk Penjual NA pun mesti pernah buat macam tu kan ?? kan ?? kan ??? makan tempat lain, parking kat tempat lain ?? Normal kan ???


4th things. errkk cer agak-agak, tadi die bertemu dengan Pn. Wifey, die bercerita tentang hal makanan basi. kalau ada pelanggan lain, cerita lagi.. dalam sehari agak2 dah bape kali die bercerita ? dan berapa kali pulak ada tukang batu api ?? agak-agaklah kalau niat Penjual NA tu negative, boleh bayangkan tak dosa-dosa yang die pikul sepanjang cerita itu di jaja. barangkali bole menjadi sebagai "FITNAH" .... haaaaa cer pikior elok-elok....


5th & last one dan bole bayangkan tak? Pn. Wifey pun sedang bercerita kat anda-anda semua ?? muahahahha .. erkkkkk . dah-dah. Pn. Wifey, nak solat Asar ni.. kasi cuci balik ape yang dah terlanjur..... ngeh ngeh ngeh...
saye undur diri dahulu !!! hikhikhik.. 






Kembali kepada Fitrah

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)

melalui sebuah kehidupan, melakukan kesilapan berkali-kali.
lalu Allah turunkan musibah. Insan tertunduk kaku. mencari diri yang semakin hilang.
tersentak dan tersedar. kembali ke pangkal jalan..
kehidupan kembali tenang..

adakala mainan Syaitan bermain di minda.
kembali lemah. kembali ke jalan-jalan yang hitam..
sedikit demi sedikit ia tinggalkan suruhan agama.
sesat. leka. berhibur tanpa kesal.

Allah masih menyayangi..
di berikan musibah. Ujian yang lebih hebat.
Insan itu tersedak dari kehidupan yang lagho.
masih lorong yang sama..
kembali kepadaNya..

berkali-kali..
kesilapan berulang, ujian & dugaan di beri
satu persatu.
Tanda Cintanya Allah kepada hambaNya
tak jemu menurunkan ujian.
hanya inginkan hamba itu kembali ke pangkal jalan...


mencari kesempurnaan..
melihat kesilapan orang lain. merungut tanpa bersyukur..
lalu, tersesat buat sekelian kalinya.
terpekung dalam lumpur cinta 
hanyut bersama lembut kata-kata
sehingga kata-kata yang nista seolah di rasakan manis bermadu.
pujukan yang menggoda. bicara yang mengasyikkan...
adakala terluka. namun cinta telah menguasai segalanya.
lalu tersedar, bahawa cinta itu bukan milik mutlak.

belajar untuk melepaskan..
kembali kepada yang hak.
ke jalan menuju syurga
tinggalkan lorong hitam berduri..

hidup tidak akan selamanya harus begini.
lepaskanlah walau ada sisa yang di tinggalkan..
biarkan ia...

kembalilah.. kembalilah .. kembalilah..
sebelum pintu taubat itu tertutup...




(^_~) Monolog Cermin Hati >>>> kembali ke jalanMu.. bersyukur kepadaMU. NikmatMu, hikmahMu, ujianMu.. buat sekelian kalinya. Masih terbuka jalan-jalan taubat ke pangkuanMu... kembali kepada fitrahMu....

Sunday, January 27, 2013

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)

Ayah..
kasihnya tidak jelas..
sayangnya terasakan jauh..
pelukannya tidak sehangat ibu

marahnya melukakan jiwa
hentakan kakinya menggegar tiang rumah..
bebelannya menyesakkan nafas..

Namun Ayah..
hatinya takkan selembut Ibu..
namun ayah..
kasihnya di sebalik kelambu malam
sayangnya di bawah selimut cinta..
takkan siapa yang mengerti
selain dirinya sendiri...

walaupun anak-anak tidak mendampinginya..
Ayah tetap Ayah... menjalankan tanggungjawabnya tanpa rasa iri hati.

matlamatnya cuma satu.
membesarkan anak-anak
memberikan yang terbaik buat anak-anak..
cintanya berlandaskan wang.
bukan ciuman..
kasihnya berlandaskan masa yang mengejar
bukan duduk semeja mengajar kita...

itulah Ayah, 
ketegasan beliau buat anak semakin gagah berjalan.

Ayah....
bertuahnya kalian yang masih punya ayah.
masih mampu membuat amal jariah.
untungnya anak perempuan ..
Nikahnya di walikan ayah sendiri..

Ayah.. saat ku baru mula mengenal kehidupan
tiada dirimu memimpin ku..
lalu ku meniti sendiri. memijak bara kehidupan..

Ayah.. saat ku ingin dirisik
tiada mu untuk aku berbincang..

Ayah.. saat ku ingin diijabkabulkan
tanpa mu mewalikan anakmu ini..

betapa jauh sudut hatiku
ingin menyentuh wajahmu
seperti mana ayah menyentuh pipiku...
terasa ingin aku mengedungmu 
seperti mana ayah pernah turunkan aku dr pohon jambu..
Ayah.. ketiadaanmu buat aku merasa cemburu..

Ayah... tanpamu di sisiku..
tiada mampu ku lakukan lebih dari ini..
Ayah.. selautan doaku padamu
takkan terhitung bersama sayang & jasamu selama ini
tidak ada yang bisa menggantikan dengan apa-apa.

Ayah... 


(^_~) Monolog Cermin Hati >>>> Ayah... entri ayah ini terwujud dari hasil cerita yang nisah tengok tadi.. Ayah.. mampu membesarkan 3 orang anak.. namun sayang tiada seorang anak pun yang sanggup menjaga ayahnya. kejam !! itulah perkataan yang paling "baik" .  Apalah sangat beban menjaga orang tua ? apalah susah menyalinkan pampers org tua ? apakah dosa menyuap orang tua ?? Tahukah kamu betapa Allah celakakan anak-anak yang tidak menghiraukan orang tua?  tahukah kita betapa hidup ini mudah semakin mudah dengan berkat doa orang tua ? bukankah kita juga bakal/telah melahirkan generasi yang mana kita jugak bakal berada di tempat Ayah & Ibu ?? fikirlah... kehadiran mereka bukan beban. tapi kehadiran mereka adalah pintu-pintu syurga...

Follow by Email