Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Sunday, October 30, 2011

saje nk cakap pasal UJIAN ni.. :)

salam sahabat cerminhati nisah idham,

dengan kehadiran sedikit ujian dari Allah, kite akan merasakan ia sangat berat dan beban... mula mencari kelemahan dan kesilapan orang lain. menunding jari ke arah mereka yg kite katakan merekalah punca segala-galanya. meminta mereka berhenti bertindak. kerana tidak mahu ia berulang kembali. benarkah begitu? adilkah begitu?

dengan ujian tersebut kite sering patah hati, marah tak suke murung, runsing. duduk diam tanpa berbuat apa2 hingga kesan yg lebih buruk berlaku lepas tu kite akan kate "mengapa mcm ni? dh jatuh ditimpa tangga plak" ishhhhhhhh baik mati je!!!! sape kite utk menentukan bila akan MATI? kite bukan malaikat maut, Allah belum lagi mengutuskan malaikat tersebut utk datang kepada kite.. mengingati mati bukanlah satu kesalahan tetapi ingin mati kerana tidak sanggup pikul ujian tu yang salah. tawu tak???

Ujian yang Allah berikan adalah atas kemampuan kita, Allah tidak kejam. tidak mungkin Dia akan turunkan ujian utk menyusahkan kita melainkan mencari iktibar dari ujian tersebut? bila ujian turun, kite nampak tak ikhtibar nye? mesti tak nampak kan? sebab mase tu kite dalam keadaan tekanan. tension tahap gaban mmg arr tak nmpk ape2 pon. tawu tak? time tu syaitan mmg nak wat party dah kat fikiran kite. huahuahuahua lets party syaitan2 sedunia.. hahahhahah !!! TAPI!!!!!! jangan terpengaruh sahabat2... syaitan2 kejenye menyesatkan kite je.. dorang bukan berminat nak jadi doctor ke, majistret ke, lawyer ke. dorang suke sangat wat keje2 jahat ni. saje nak menyusahkan hidup kite je. kite ni kan bijak pilihlah menjadi org yg lebih bijak, jgn ikot bisikan syaitan tu yg terlaknat tu.. boikot doranggggg!!!!!!!!!!!!!!!!!!


okeh sebenarnye mcm ni.. ujian tu akan datang dalam sepanjang hidup kite, ade yg datang tanpa brenti mcm kite dapat sakit. kite dapat penyakit yg kite kena usung sakit tu seumur hidup kite, tu ujian. bukan tanda Allah tak sayang kite. itulah tanda kasih sayang Allah kerana Dia Maha Mengetahui kita seorang yg kuat n mampu untuk menanggung semuanya, tapi kadang2 kite lalai, bila Allah turunkan ujian tu kite tak mawu berubah. 




ade juga ujian itu datang sesekali.. bahagia dan kesedihan datang berganti...
**to be continued ^_^

Post a Comment

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

No comments:

Post a Comment

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email