Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Tuesday, April 12, 2011

teguran buat saye (^_^)

Salam Sume...


Sepanjang minggu ni, nisah berada di Ipoh, rumah Bonda yang tercinta.. memandangkan ini mungkin kali terakhir nisah berjumpe gan bonda sebelum nisah ke Langkawi nanti, maka nisah ingin menghabiskan masa sebaik2 yg mungkin pada bonda dan kuarga yang lain.. oleh itu kami pun hari2 berjalan, kelmarin ke kenduri kawen & ipoh parade (hahahha cam tak percaya nisah berjaya parking kat ipoh parade's roof, Alhamdulillah..) semalam ke Tesco Station 18, Hari ni ke Tesco at Ipoh Garden, esok? tak tau ag. Nak pekena Nasi Rahmat  kot kat sebelah Masjid Negeri tu, lame gak x makan kat sane... (tu sekadar perancangan je)


tapi yg nisah nak cite kat korang sume adalah teguran yg nisah dapat time nisah ke kenduri kawen & sepanjang duk umah mak..


kat kenduri kawen tu, nisah terjumpe seorang kawan lame..
"nisahhh" opss ade org panggil la, nisah pon beralih
"hah ko ke nazil, lame tak nmpk.. rindu aku kat ko!!"
"erm ko, lepas kawen hilang terus. ntah2 number aku pon ko xde"
"ye arrr, ko kate aku.. ko simpan ke number aku?"
budak nazil tu cume tersengih je. kompom die pon xde number aku dah... lagi mau kata aku, huh!!!
"eh ko nmpk lain arr, ari tu aku nmpak ko lain.."
"ape yg lainnye nazil? same je aku ni, tetap gemuk cam dulu gak, hahahahahah" aku ketawa besar, nk cover je
"ari tu aku nmpk ko dan idham kat ipoh parade, ko tgk wayang kan?
"ade ke?" nisah diam dan memikirkan sesuatu.. pastu nisah dah pk dan jawap, "a'ah arr ade ari tu pas idham balik dr turkey kiteorang tgk cite Sini Ade Hantu, ko nampak asal x tegur?"
"nisah, ari tu aku nmpak ko gemuk sket, asal skang dah susut sket?"
"hehehehe nmpk aku susut ke?, nak wat cam ner.. hari2 makan hati.. badan gemuk pon bole susut hahahaha"
"ko biar betoi nisah, takkan makan ati kot?"
"hehehehe xde arr, aku sebenarnya on diet, tu yg nmpk susut sket, plak tu idham belikan aku JM5, tu yg susut ketara sket tu, nampak ketara erk??, ramai ckp cam tu... ermm aku dah tau dah.. "
(ngeee dalam hati ade kaler pelangi la..)
"ko jgn susut sgt2 nisah, kang aku sambar kang ko dari idham.. hahhahaha"
"ape kena mengena, idham, sambar & susut plak? ape relevannya?"
"ye arr kalo ko dah susut sangat lagi nmpk chumel ni, terngiur plak kang aku nanti.. :)"
"oitt x baik wat member cam ni"
dan kami sembang ag sembang ag sembang ag, smpai arr nisah kate
"okey, aku nk mkn.. lapor"
nazil jawap plak "org diet mane bole makan.." "ala aku mkn wat syarat je, rugi arr x mkn"


yang tu cite pertama, ni cite kedua~~~

nisah baru balik dari jumpe member2..
masuk je umah, nampak my bonda tengah sembang gan jiran blakang umah, nisah pon salam la mak cik tu.. pas salam nisah pon berdiri la depan die.. tak semena2 die pon bersuare
"kamu nmpak susut cik"
"nmpak susut ke makcik?"
mak pon menyelah, "a'ah ya,cik ni tgh diet katanya, pastu die mkn ubat, tu haa kotaknya.." sambil tu muncung bondaku ke arah kotak atas almari tepi dinding, dan pastinya kotak tu adalah kotak JM5
pastu aku pon ckp " ye makcik cik mkn tu la.."
"abih berat kamu skang brape?"
"hehehehe, berat tak turum tp fizikal mcm dah kecik sket"
"dah bape kotak kamu mkn?"
"ni masuk 2 kotak, 1 kotak ade 20 sachets"
"hah ye ke.. bagus arr ubat ni, br makan dah nmpk ketara"
"hehehe, makcik nak amik la satu, suh piah try mane tau kot2 mau susut sket bdn piah tu" (dan piah tu adalah anak kepada makcik tu"

perbualan kami byk tentang JM5 tu, dan die pun mcm berminat untuk beli..

dan yang paling nisah berminat adalah.. "nisah dah susut, huhu x sia2 diet selama ni, berbaloi2 beb!!!

dan ade lagi beberapa orang lain menegur tentang hal yang same, tapi ckpla kalo nisah cite stakat ni sahaje.. 
Syukur Alhamdulillah, dengan IzinNya nisah mampu melakukannya dengan baik dan yg paling happy adalah ia berkesan..

Alhamdulillah dan Thanks a lot pada mereka yang mambantu & menyokong nisah

2 comments:

  1. thanks akak, sket je berubahnye.. harap2 ade perubahan ag nanti :)

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email