Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Monday, February 4, 2013

Resah Yang Ku Ubah Dalam Kata..

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)
hari ini Pn Wifey lambat keluar untuk berjalan-jalan.

xde mood..


entri pagi tadi tu Pn. Wifey autopublish je..
sebab dari semalam memang dah plan nak bawak si Dimo & Doti ke klinik..

Dimo tak makan dah 4 hari.
gara gara dia selsema. disebabkan selsema yang teruk membuatkan deria hidung die tidak berfungsi. Mata pulak tak bole buka. Jalan pun terhoyong hayang. Pee Pee pun merata-rata. Nasib baiklah ummi cuti, jadi bila nampak die pee pee, ummi terus bersihkan tempat pee pee.. Matanya tak bole bukak, ummi agakkan die sakit mata, sebab matanya merah aje.. memang dia tak aktif. duduk & tido je. pelan-pelan ummi suapkan dia milk bancuh & makanan dia ummi rendam dlm air.. sebab tiup tu kecik je.. kalau jadi cecair senanglah suap. malam tadi pun ummi terjaga pukul 3.30pagi, gara-gara terdengar suara Dimo yang nyaring tu. Then ummi bangun , bancuhkan susu & suapkan die.. agaknya die dah kenyang, die terus senyap & lena sampai ke pagi.. Vet, cakap tadi. rawat dengan ubat mata & antibiotoc + selsema. tunggu beberapa hari, jika mata Dimo tak baik. bawak ke klinik. tetapi Vet beritahu, jika rawatan tidak berjaya, berkemungkinan Dimo bole buta sebelah mata. agak-agak apa yang ummi buat tadi bila Vet ckp macam tu ??

ummi cakap kat Vet "Doc, please save my kittens, I would do anything, as long as my kittens back to normal. " (sambil menitiskan airmata) hehehe like drama kan, but my tears is sincere..

Si Doti pulak, ummi tengok dia pun macam hampir-hampir sakit mata juga, sebelum jadi lebih teruk macam Dimo, baik cepat2 bawak sekali. Vet check tadi. Doti cume kena jangkitan kuman kat mata. tapi sikit je. nasib baik bawak cepat. kalau tak, mungkin jadi macam Dimo. Doti takde masalah sangat. dia tu sangat aktif, dia bole makan, main sesuka hatinya dengan riangnya. cume sesekali je mata Doti tu kemerahan.... bila merah mulalah die tak menentu, asyik-asyik sapu mata, pastu berlari2.. pastu keluar air.. kang lame2 die okey.. pastu jadi balik.. hasihhhh 

ubat Dimo & Doti sama, kira share2 lah, Vet bagi utk 2 budak tu sekali..


Ummi tahu, ummi tak mungkin mampu melawan takdir Allah, perancangan yang telah Allah tetapkan. Namun, ummi akan terus berusaha untuk dapatkan yang terbaik. Bukan ummi tak mahu mengalah pada takdir. CUma ummi mahu buat sesuatu, agar Allah tidak persoalkan kebajikan mereka di akhirat kelak. Andaikata, itulah takdirnya, ummi akan terima dengan hati yang redha.....





(^_~) Monolog Cermin Hati >>>> To All Members, Nisah mohon doa kalian, agar mendoakan kesihatan untuk Dimo & Doti serta yang lain-lain. Ye, mereka sekadar kucing, nyawanya mungkin tidak penting bagi kalian, tapi nyawa mereka adalah seperti separuh dari kehidupan Nisah.. Tolonglah..... 

11 comments:

  1. cam kak zu jgk..bahasakan ibu bila bersembang ngan kucing...tapi kucing kesayangan kak zu dah hilang...

    semoga kucing nisah cepat baik...

    ReplyDelete
  2. Salam kenal, jejalan sini..kindly follow back.. :)

    ReplyDelete
  3. semoga demo dan doti kembali ceria, amin!

    ReplyDelete
  4. alahai.. senang x nak bg makan ubat

    ReplyDelete
  5. in shaa ALLAh semoga demo dan doti cepat baik ye

    ReplyDelete
  6. Kak intan pon cat lovers..kak intan sedih baca entry nisah ni..moga Dimo dan Doti cepat2 sembuh ya cayang

    ReplyDelete
  7. semoga dimo dan doti cepat sembuh...

    teruskan berdoa yer...

    ReplyDelete
  8. Semoga kucing akak cepat sihat. :)

    Saya dah follow blog akak. Kalau akak ada kerajinan. Follow/Visitlah blog saya ye.

    http://nadiaradzif.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. salam kak nisah...
    Alahai...sian kat 2 bulus ni... sian jgk kt ummi dia..
    sabar ya kak nisah... insyaAllah.. moga2 dimo & doti cpt sembuh...

    amin...amin... amin... ya rabb.. permudahkanlah segala urusan/doa kak nisahku tersayang ini...

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email