Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Thursday, June 13, 2013

Butter Prawn By Pn. WIfey

Dengan Lafaz ..... 
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه
>> Alhamdulillah .. kita berjumpa lagi !! (^_~) . 
semoga apa yang dilalui ketika ini, lebih baik dari semalam.... InsyaAllah ...



Udang Mentega dari Pn. Wifey - ahaksssss.. first time ahkak buat Udang Mentega ni. biasa makan kat kedai aje. setelah 30tahun hidup. ni baru nak menerai (try) - nampak mcm tak berapa nak jadi kan. hehe tangan keras, tidak berirama langsung. Inilah hasilnya. walaupun rupanya Nan Hado, tapi clear jugak kami langsaikan. bukan kate udang. segala daun kari pun kami makan. (orang lapor kan , gupe itu le)





dek kerana keterujaan membuat Butter Prawn yang tak berapa nak ada ni, Pn. Wifey nak share resepi. For those yang nak try, meh le sekali. (baru ku tahu buat butter prawn remeh jemah temeh jugak lah kan) tak boleh main campak2 aja.... huhuhu. 


Bahan2:

10 ekor udang saiz sederhana
2 sudu butter
3 biji kuning telur 
sedikit daun kari
(ada orang letak cili padi)
serbuk kunyit & garam 
>> tepung gandum<< (pn Wifey punye suke.)
mentega/minyak utk menggoreng


Cara2:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang.
(cara Pn. Wifey, campurkan sedikit tepung gandum. buat ala2 udang tepung)
panaskan mentega. Goreng sehingga masak /separuh masak
angkat . goreng 
 daun kari @ cili padi.. dah layu, masukkan udang. gorang setakat nak gaul2 je
dah gaul . angkat . ketepikan. 
Dengan menggunakan minyak/mentega (minyak kena banyak ye/tak cukup sila tambah lagi)
Panaskan minyak / butter. (make sure minyak panas ye)
Sementara tu, kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning jug minum yg kecil (kalau nak senang beli lah bekas roti jala. masukkan dalam bekas tu ye)

 Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang chopstick/garfu.. tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.

(tapi akak punye tak menjadi ler pusaran tu) 

bila dah berpusing-pusing, biar die sejuk / garing.
pecah-pecahkan dgn tangan mu yang halus dan lembut itu serta taburkan ke atas udang tadi.

hidangkan dengan senyuman yang paling menawan..
sambil-sambil bawa udang ke hadapan en. hubby. jangan lupa
bacakan sekali Surah Insyirah. - (niatkan supaya, keluarga kita bahagia dan mudah mencari keredhaan).
Niat ni, boleh buat byk2. Niat lah apa-apa sahaja. Niat yang baik akan berhasilnya sesuatu yang baik. InsyaAllah.... 


selamat mencuba. hehehhehe
(^_~) Monolog Cermin Hati >>>> 
bila dah habis, rasa macam tak cukup pulak udang tu.
kena tambah kuantiti udang lah lepas ni. habis bukan sebab sedap. tapi lapar miahahahha



8 comments:

  1. wahh sedapnyaaa..siap kasi resipi lg..bolehla sy cub nt..tq kak

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Nisah Nyummy like Prawn! ehehe... :p

    ohhhh butter prawn.. cma sukup suka udang goreng mentega...tapi tak pernah masak sendiri.. order kat kodai hajo..
    mcm tau2 je cma tgh mencari resepi ni..mintak kopi ye! miahahaha..

    sedapnye udanggggg :)

    ReplyDelete
  3. wahh mnrik ni..xpa kak t blh cba lg.hihi

    ReplyDelete
  4. ni pun dah mengiurkan dah ni.. lama x buat...

    ReplyDelete
  5. ehh nmpk sedap la.. menjadi la jugak tu kan.. thanks utk resepinya.. nnti nak try la..

    ReplyDelete
  6. kak intan x pernah lg buat udang ni..nampak sedap....nnt leh cuba resipi nisah ni..huhu..nyum nyum....tq nisah resipi n ya...

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email