Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Tuesday, June 25, 2013

~ Syukran Ya Jazilan Ya Allah..Alhamdulillah ~

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه
اَهْلاً وَسَهْلاً
>> Alhamdulillah .. kita berjumpa lagi !! (^_~) . 
semoga apa yang dilalui ketika ini, lebih baik dari semalam.... InsyaAllah ...

   اَلْحَمْدُلِلّه .... شُكْرًا جَزِيْلً
hari ini adalah hari yang sangat segar bugar . hehehehe

He has come back safely...

who is he?

he is. my twinkle twinkle little star ... TOMO


mood pun dah kembali .. semua kerja sudah kembali lancar ....

Subuh tadi, bangun tido terdengar suara Mimau kat luar (sepanjang malam die tak balik, cari gofren) seperti biasa, Mimau kalau dengar pintu atas di buka pasti die terus meowingg (nak bgtau die dah balik la tu) bergegas ummi turun bukak pintu . seperti biasa jgk. adik beradik yg lain pun duk menyibuk kat pintu (nak sambut balik la kot). duk sibuk2 suh Mimau masuk, terdengar pulak lagi satu suara sayup2 dr rumah org sebelah. Ummi diam. nak pastikan itu suara milik siapa. jauh di sudut fikiran memang ummi cam milik suara itu. Terus mulut ummi sebut nama TOMO. Tomo!! Tomo.. !! beberapa saat selepas tu, ternampak muncung tomo di sebalik Bidai kayu jiran sebelah.. Ya Allah, masa tu terus panggil die berulang kali,. Dia menyahut, sambil2 cari lubang nak balik.. ke kanan ke kiri die berjalan nak cari jalan. bila dapat jalan, die terus lompat dan melalui pagar.. dapatlah die masuk kawasan rumah seterusnya masuk dalam rumah ... meowingg memang tak berenti. Ummi dukung & peluk & cium die.. Opsss terlupe sesuatu. Ummi letak die kat bawah, terus ummi buat Sujud Syukur. Alhamdulillah. Allah telah makbulkan satu dari doa ummi. tiga berturut1 ummi Solat Hajat, tiga hari jugalah ummi Bacakan Yaasin. Alhamdulillah ... ternyata die lapar.. sesudah ummi buat sujud syukur, ummi tgk die tgh makan dgn semangatnya. (agaknya die lapar sangat kot) .. berulang2 kali die masuk ke bilik utk makan. makan berenti. makan lagi. dan berenti. Masa ummi nak  keluar pegi opis tu, die & mimau tgh tido. (sian mimau, terlupe die sekejap.)





>> ummi baca Yaasin menggunakan Yaasin yang diberikan oleh Kak M (si matatajam). aritu pergi kenduri adiknya, dapat extra goodies. >> Surah Yaasin . Alhamdulillah. Berkongsi kebaikan.. 


Jutaan terima kasih pada anda-anda yang banyak memberi semnagat.
Thanks Deqla, Cma, Kakak Zakie . Fairus & Masya .. Thanks a lots.. 


15 comments:

  1. ya Allah... beryukur padaMu krn Kau telah memakbulkan doa2 kami.. doa umi tomo terutamanya.. alhamdulillah... tomo pulang dgn slmt.. dia sesat jln balik la tu kan.. mujur dia cuba usaha cari jalan pulang.. smua tu berkat pertolongan Allah.. Allah dgr doa nisah dlm solat hajat nisah tu.. deqla rasa mcm jumpa kucing deqla smula pulak..haha.. deqla lak lebih2.. tp serius, deqla tumpang gembira sgt2 dear.. deqla phm perasaan bahagianya nisah bila dpt berjumpa tomo smula..tomo lps ni jgn tinggalkan umi tomo lagi tau.. kesian dia, ssh hati sbb tomo.... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks deqla, terima kasih kerana sama2 mendoakan untuk Tomo. setiap kebaikan Deqla hanya Allah yang mampu membalasnya. terima kasih bebanyak .. terima kasih sentiasa beri semangat. layan IM dgn nisah semata2 nak ckp pasal Tomo je .. terima kasih. kalao deqla dekat nisah, dah lama nisah peluk cium deqla.. hahahaha (mesti deqla tersepit kan, bdn nisah besarkan) hehheeh muaahhhssssssss deqla, lap u so much !!

      Delete
    2. meh2 nk pelok.. mesti sedap pelok nisah ni... ;)

      Delete
    3. sedap.. hangatnye.. banyak lemak . hikhikhik..
      xpe. nnti kalo nisah trn kL, kite pelok2 ye (^_~)

      Delete
  2. Alhamdulillah dah selamat di umah si Tomo... terharu saya baca nyer kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Nas, menitik airmata akak tgk Tomo balik ..
      pasni, akak nak pakaikan die rantai leher. (sebenarnya akak takut kalo die dicuri @ di langgar) ngeri!!

      Delete
  3. syukur,..doa termakbul...betapa sayangnya nisah pada dia... penyayang sungguh nisah ni tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sayang kak, terasa kehilangannya , nak2 waktu subuh. die lah alarm kami kak, die suke menyakar kat pintu bilik, kekadang terlepas alarm jam, die lah penyelamat waktu pagi kami ni ..

      Delete
  4. alhamdulillah, mereka pulang dengan selamat..
    akak terlepas story ni..
    take care nisah n kids

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, take care to u too kak.. (^_~)

      Delete
  5. ALhamdulillah.. TOMO dah balik..jgn hilang lg tau Tomo..kesian kt Ummi risau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kak, TOMO dah tak kuar umah dh..
      bukak pintu pon die buat derk je hehe

      Delete
  6. nasib baiklah dia balik, tahu tuan dia cari dia kat blog hihihihihi ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe bukan takat Blog je, fB pun nisah cari ..
      selagi ade page pasal kucing selagi tu lah nisah tampal muke tomo hehhe

      Delete
  7. Salam K.Nisah Tomel like me....


    Alhamdulillah....
    balik jgk Tomo akhirnya.. aishhh..mana la tomo pegi ni? lain kali jgn buat lg ye tomo... sian ummi tau..
    alhamdulillah...alhamdulillah...

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email