Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Wednesday, June 12, 2013

What ? Obesity ? ......

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه
>> Alhamdulillah .. kita berjumpa lagi !! (^_~) . 
semoga apa yang dilalui ketika ini, lebih baik dari semalam.... InsyaAllah ...


"Puan, control your cats diet, they are now in a situation too fat, if not controlled will likely be obese"

(sambil menimbang, satu persatu anak-anak. last ditimbang adalah Goku. Vet melontarkan nasihat ketika mengusap-usap perut moncet Goku) Ummi terdiam kaku, tak mampu nak meluahkan kata-kata. anak-anakku yang begitu comel di katanya TOO FAT. hado ko patot???

pagi tadi ummi bawak dorang gi check up. mana lah tau2, ada sakit2 yang ummi tak alert kan.

berangkut-angkut lah sembilan hekor. terhegeh2 nak bukak pintu, nasib baik ada MAt Salleh tolong bukakkan pintu .. "so many your cats" (katanya) >> "ooo ya, i have 9 cats" (ummi reply sambil senyum kambeng) 


sejujurnya, ummi suke tengok dorang gemoks. bile dorang kurus, ummi pulak yg susah hati. selalu fikir apekemendalah nak bagi makan untuk dorang gemok. wet food pon ummi buat.  dry food ummi beli je... tetiba doktor cakap suh control makan.. huwaaaa sedeynye. macamana nak control ?? sebab biasanya ummi letak dry food 24 hrs. dorang makan sesuka masa dorang nak.. (nak2 si Goku, mana ade timing makan budak tu, main aci redah je die nak makan) >> cume wet food je, ummi bagi 2x kali sehari... 

hasihhh gemuk kena tegur. kurus susah hati. mana satu  ni ???


Wet Food. air tangan ummi tau...
ikan mackerel + labu kuning  = siap dibekukan.
nak makan nanti kite stim aje ye...

nyummyyy nyummyyy.. makan sehingga menjilat jari ....


(^_~) Monolog Cermin Hati >>>> 
tak mampu nak control. tak sampai hati tengok dorang meowinggg je..



12 comments:

  1. Replies
    1. hehe ade masa bolehlah siapkan..
      xde masa, beli yg dlm tin aja.. (^_~)

      Delete
  2. Salam K.nisah Comel comel...

    huhuhu..semua ke obes kak? ke goku je?
    patutla sehat & montok..rupanya mkn hasil iar tangan ummi..
    Ya Allah.. Baik & Penyanyang sungguh ummi ni..

    tapikan... demi bulus2 yg comel tu..
    better ikut nasihat vet..
    tak mau kurus tak mau obes.. yg sedang2 aja bik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. IAR?? Air.. mahapkan typo tu ye..
      iklan tak dak..nnti cma mai menyemak lagi..

      meowwwwwww :)

      Delete
    2. W'salam Cma shayang..
      haa semua lebih gemok. belum obese.
      tp kalau di biarkan mgkn bole obese jgk.

      tu la, akak tak tau cane nak kontrol dorang makan ni..
      biasa akak penuhkan makanan sebelum g kerja.
      coz tengahari akak tak balik.
      then petang tambah lagi.
      sampai esk pagi.

      dulu . sebelum tido akak tambah lagi, sekarang dh xde..
      dorang mkn xde timing..
      mgkn sebb dah terbiasa kot makanan sentiasa ade, jd bila akak hidang tu . makan bergilir2 je...

      kalau ade org kat umah, mgkn senang nak arrangekan timing makan kan...

      waduh2. bagaimana ni bibik neng oiii ....

      Delete
  3. Ummi!!Mana ke gambor bebudak gomok tu?!
    Meh nak tgk skit..
    Agak2 lg gomok dr akak x?!

    ReplyDelete
  4. Rajin betul ummi Nisah buat ini semua. Nisah tak tolong ummi buat atau kalau Nisah yg buat yg 9 ekor tu tak nak makan hihi... Banyak pahala ummi dan keluarga Nisah jaga kucing-kucing tu tau.

    ReplyDelete
  5. wahh angkut 9 ekoq tu.. untung ada mat salleh yg baik hati kan..hihi... sedap nmpknya tu..ehh tu utk meow2 je kan..kehkeh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deqla, ummi buat utk anak2, tp sambil buat, ummi pun ngap jgk.. (halal & bersih utk manusia makan) hehhe

      Delete
  6. rajin akk nmpk sedap la..nak sikit

    ReplyDelete
  7. rjinnyerrr :) hahaa... *ttba teringt kucen kat matriks dulu :') ahahha

    ReplyDelete
  8. rajinnya ummi.buat sendiri lagi

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email