Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Thursday, April 19, 2012

cerita pasal makan lagi

hari ahad yang lepas, kami tak kemana-mana jadi kena la jadi CHEF teriktiraf di dapur sendiri..

okeh, menu nye... simple.. sejenis lauk dan sejenis sayur, bukan malas.. tapi my hubby kate tak payah masak banyak2 jenis, masak sejenis je cukup....
wah!!!!!!!!! pucuk di cita ulam mendatang~~~~ 

kalau nak simple, meh sini tengok kesimpleannya tahap mana..


 bayam~nisah beli bayam, ni menu tak terancang sebab pegi kedai tadi ternampak bayam ni terus nisah beli, entah kenapa nisah dapati dekat area langkawi sangat susah nak cari bayam kaler merah yang macamni, kalau ada bayam merah pon, merahnye sket je.. kalao masak pun kaler jernih je, tak jadi kaler merah... macamni.. so dah nampak ni terus beli, nanti tak beli takut tak jumpa dah lepas ni kan..


macam biasa la bayam ni kalau nak masak kena la rendam dulu, bagi tertanggal semua-semua pasir yang melekat kat  batang & daun2nye..  tak basuh bersih bersih takut2 kang makan pasir pulak!!!


dah siap masak!! ni kalau kalau orang JAWA panggil MASAK BENING tapi kalau orang melayu kite akan sebut MASAK AIR, mana-mana nama pon tak kisah, asalkan makan & rasanye kan....
sebenarnya nisah tak berapa suke makan sayur ni, tapi memandangkan my enche hubby mempunyai masalah kekurangan darah sehingga 7, maka makanan yang dapat menambahkan darah haruslah diberikan kepada beliau, ini termasuklah daging, hati ayam (yg ni terpaksa potong kecik2 sebb die tak suke  makan hati ayam), telur kampung separuh masak, dan sebagainya lah.. asalkan darah die naik balik, kang tak naik tak pasal2 die terpengsan kat office pulak kan...


okeh menu simple yang kedua adalah...
hah memang tersangatlah simple, tidak dinafikan lagi~~




ayam masak goreng rempah..
ayam.. hehe yang ni memang my feberet..
wajib ada dalam senarai belian basah setiap minggu ye...


dalam keadaan tengahari rembang tu, saye sedang berlintang pukang menyiapkan makanan di dapur, namun my enche hubby tidak kurang jugak kesibukannya membantu menyapu halaman rumah yang penuh rumput setelah rumput umah kami di potong..


alahai enche hubby, orang menyapu waktu pagi-pagi or petang-petang tapi awak menyapu di tengahari rembang.. tak pelah .. asalkan TOLONG sudahhh I LOVE U so much...

bile dah makan tengahari, mestilah ada makan petang...
3 hari lepas kawan enche hubby bagi kami buah sukun, erk dah lima taun 
 saye tak makan sukun, alhamdulillah rezeki kami, jadi petang tu kami dapatlah makan SUKUN GORENG


kawan-kawan, cerita makan tamat di sini..
sekian terima kasih.
nanti kite cite pasal makan lagi ye... (^_^)

(^_^) monolog cermin hati >> Rasulullah SAW menyebutkan bahawa: Wanita apabila ia sembahyang lima waktu, puasa sebulan Ramadhan, memelihara kehormatan serta taat pada suami, maka masuklah mana-mana pintu syurga yang ia kehendaki. (Riwayat dari Ahmad Ibnu Hibban, Thabarani, Anas bin Malik).




2 comments:

  1. ehe..biar simple tapi sedap..makan sepinggan dengan suami lagi sedap..hihiih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. izan, hah memang betoi.. bape jenis tak penting asalkan sekali mkn puas kan.. huh!! nisah tak mampu mkn sepinggan gan suami nisah, sbb die makan pinggan di banjiri dgn kuah, kicap pulak penuh sepinggan.. hehe nisah pulak tak berapa suke mcm tu.. :)

      Delete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email