Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Thursday, April 19, 2012

hari yang tak sihat

kawan-kawan nisah nak mengadu kat sini yang nisah tak sihat..
(elehhhh mengada je bunyinye kan..)

serius nisah tak sihat.. semalam.. perut nisah menusuk2 angin.. sesekali angin tu menyerang, rase macam orang bagi penumbuk jeeee, sakit, pastu nisah pon cal kakak, nak tanye die kalo sakit mcm ni ape ubatnya & ape puncanye???
kakak nisah kate, biasa minum air lemuju.. tapi kat Langkawi ni tak pernah pon nampak air lemuju..
then kakak nisah pon cadangkanlah sapu minyak angin..
alaaa kat opissss mana ade minyak angin?

okeylah, tunggu balik umah je la kan..
then kakak tanye.. makan ape sampai berangin badan tu?
nisah cakap lah, rasenye tak mkn ape2 pon...
then kakak pon sebut la nama-nama jenis makanan yang berangin..
dia kata ada tak makan ubi  ke, nangka ke?
hahahha baru nisah ingat nisah ada makan sukun goreng.. 
ye lahhh baru nisah sedar yang sukun tu sejenis makanan yang berangin....

percaya tak, dek disebabkan nisah perut nisah meragam semalam, nisah langsung tak makan apa2 pun..
tak rasa lapar langsung.. yang rasa cume sakit jeeeee, sampai balik umah pon tak makan ape2.. dah la rase sakit kat perut, kepala pulak pening2, dah rase cam bergegar je bangunan tu, nak rase muntah.. mmg rase nak tumbang jeee

dah dekat pukul 2pm smlm, nisah semakin tak tahan.. nisah pon turunlahhh nak cari minyak angin, alhamdulilah, ada minyak angin tu, nisah pon sapu lah kat perut supaya hilang sket..

bile jam dah masuk kul 5pm, rase sakit dah kurang.. tapi pening & nak rase muntah tu masih ada..
sampai ke umah, memang nisah tak masak pape la kan.. hubby pulak kate nak g umah kawan die sbb ada jamuan nak tgk baby baru, bile die nampak nisah terbaring je petang smlm, die kate nak cancel je.. ermm sian pulak.. then nisah ckp.. xpe lah kite g je..
kami pegi la.. dalam keadaan yang tak larat tu nisah gagahkan jugak la berjalan .. makan lah je makanan yang terhidang tanpa bernafsu.. sedeynya..

akhirnya, nisah ambil keputusan untuk bercuti hari ini...
tak masak pon bekalan utk hubby, nisah suh die beli je..

ni pon rase kurang sket sakit kepala.. harap2 nisah sihat la hari ni.. sebab esok kalo bole nak g keje..


(^_^) monolog cermin hati >> "Tidaklah seorang Muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya melainkan Allah akan menggugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang menggugurkan daun-daunya" (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)






2 comments:

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email