Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Monday, March 18, 2013

Balik Kampung - Part ONe

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)

aduhai.. sah sah cerita ni memang dah berbeku sebulan kat dalam peti hati ni.
selepas balik dari kampung ni..
jiwa tak berapa nak sihat/rajin nak up entry..
sesekali entry aje yang keluar, itupun macam selang 2-3 hari kan..
dah tu, entry pun copy/paste aje..

hari ini sedang membina mood untuk berblog kembali.

here we go..

Bulan lepas nisah balik ke kampung di Manjung, Lumut & Ipoh..
Alhamdulillah, walaupun kami bercuti selama 10 hari, 
perlu bahagikan 4 hari setiap satu keluarga.
bunyi empat hari macam "banyak hari" kan..
tapi hakikat, rasa tak cukup. apa kan daya. 

sepanjang kami bercuti, banyak aktiviti keluarga kami lakukan..
Percutian kami bermula dengan Rumah Ibu Mertua nisah di Manjung.
pada asalnya kami rancang untuk pulang ke Ipoh dahulu, memandangkan Adik-beradik ipar Nisah cuma dapat bercuti pada awal Tahun Baru Cina, maka Nisah memberi cadangan agar pulang ke Manjung dahulu, bukan apa.. adik beradik hubby Nisah sukar untuk berkumpul sekali. kadang-kadang berkumpul, adik yang ini ada, adik yang itu tiada. tidak lengkap. Al maklumlah, ada yang dekat tetapi sibuk bekerja, ada yang tidak sibuk bekerja namun tinggalnya jauh di Nilai, maka, tolak ansur perlulah ada. Lainlah dibandingkan dengan adik beradik Pn Wifey, semuanya tinggal di Ipoh, maka tidak sukar untuk bertemu.

Lagipula, Hubby Nisah ni Anak Sulung, manakan sama perasaan si anak Bongsu seperti .
sesekali beralah apa salahnya kan *nampak sangat selama asyik balik Ipoh je dulu kan* miahahha.. baru sekali balik dulu umah mak pak mentua , dah kec0h nak up enty bagai kan....

nak tengok gupe mak mentua nisah ??

dari kiri >> Ibu Mertua ku, ehem ehem ehem Pn. Wifey yang Shomot & Adik Ipar yang Bongsu Cik Mardhiyyah


kami >> Pn. Wifey & Cik Mardhiyyah.. 
kami berdua anak bongsu, 


Pn. Wifey with her 1st Adik Ipar.
ini Angah, adik perempuan enche Hubby,
jarak umur kami setahun aje..
adik ipar lahir tahun 1982
and pn. wifey lahir 1983
walaupun me muda setahun dari beliau.
tetapi me tetap bahasakan diri me ni "Kak Long"

ini Muhammad Irham Bin Mohd Imran
anak saudara Pn. Wifey & Enche Hubby.
anak ke empat. merangkap anak bongsu.
>. MOhd Imran adalah adik ke-tiga enche hubby
> beliau lahir pada tahun 1984
muda setahun dari pn. wifey

yang ini pula "Ayisy Qusyairi Bin Awaludin"
anak kedua bagi Angah


mereka berdua.
selalu di tukarkan oleh PakLongnye.
Bila Paklong dukung Ayisy ... Pak Long akan panggil " Irhammmmmm"

bila PakLong dukung Irham,
PakLong akan panggil "Ayisyyyyyyyyyy"

SI MakLong pulak,
akan betulkan kesilapan itu
"abang, tu bkn ayisy la.. tu irham.."
"abang, tu bukan irham la.. tu ayisy"

Si PakLong pulak tak mahu kalah, lalu die pun menjawab
"ehhh salah ke? bila masa mereka bertukar"

MakLong pun jwb "tak ke heinya dorang bertukar......"
lalu ketawa kami berderai......

ni rupenya cuti2 kami di RUmah Ibu Mertua ku..
setiap kali anak melangkah masuk.
maka terlerailah tangisan si ibu menyambut ketibaan sang anak-anak..
hangatnya pelukkan, membicarakan tentang rindu yang terpendam.
Ibu, pelukkannya sentiasa hangat. Cinta tidak pernah pudar dari sinar matanya..
senyumannya yang penuh misteri. menyimpan ketabahan . 

sebenarnya banyak aktiviti, termasuklah aktiviti kami berkenduri kendara.
tetapi gambarnya Pn. Wifey tak sempat snap.
masa bebudak Tahfiz baca Doa selamat & Tahlil, Pn. Wifey tengah mandi
bila dah siap bermekap, bebudak tu dah start makan.
maka Pn. Wifey pun pergi lah makan, makan makan makan.. sampai kenyang...
lepastu dah lupa terus nak snap gambar buat kenangan..


esok malamnya kami, dinner kat luar.

orang kata "makan besar" a'ah besar lah sangat kan..
yang tu pun lupa jugak, duk sibuk menjaga anak sedara, nak makan, nak g toilet, terjatuh terlentang bagai. makan, cedok cedok  makan masuk pinggan **bunyi nye macam busy bebenor ye* *dah tu, semua tak bergambar..

yang tinggal cume kenangan di dalam lipatan ingatan..... 




(^_~) Monolog Cermin Hati >>>>

wahai adik ahkak  Pn Azie a.k.a oRkiD kRisTaL agak-agak pernah terperasan tak makcik pakai purdah tu???




6 comments:

  1. Salam Nisah...xpa, walaupun singkat tp dimanfaatkan dengan sewajarnya ....syok kan kuarga besaq..sekali berkumpul memang riuh rendah..hehe..
    Kak intan pon rindu nisah..:)

    Kak intan dah emel dah nisah..:) tq nisah

    ReplyDelete
  2. Aduhai!!
    Sayu plak baca kata2 nisah ni..
    Ibu..
    Air mata yg plg mahal skali.. ;,)
    Happy weekend & TC yer.. ;D

    ReplyDelete
  3. Aduhai!!
    Sayu plak baca kata2 nisah ni..
    Ibu..
    Air mata yg plg mahal skali.. ;,)
    Happy weekend & TC yer.. ;D

    ReplyDelete
  4. Salam k.Nisah sayammmm...
    Alhamdulillah...
    Seronok tgk pic2 tu..kan best klu cma pun ade menyelit sekali..?
    ihihi..

    mmm..suka baca yg part MIL akak melepaskan rindu dgn anak2 tu... sebak...

    ReplyDelete
  5. sesekali berkumpul memang meriah kan nisah...
    memang betullah makan besar...banyak hidangannya...periuk belanganya..pinggan mangkok..cawan gelasnya kan...

    selalu kat rumah sendiri makan sekeluarga jer...makan kecik...hahaha..

    ReplyDelete
  6. Meriahnya keluarga mertua Nisah...suka tengok ur MIL

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email