Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Thursday, March 21, 2013

Stew Ayam - Mari Masak-Masak

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)

ehem ehem.. resepi yang Nisah baru pertama kali mencuba masaknya.
kesian enche gugle.. penat engine die mencari resepi ni untuk Pn. wifey.
Resepi memang banyak. tapi nak cari yang simple, sedap & senang tu yang payah.
(apabila orang malas mula berbicara .. )

BTW. dalam sibuk bermalasan tu, terhasil jugaklah Stew Ayam homemade dari Dari dapur Pn. Wifey. buatnya tak sussah pun. bahan pun tak banyak. semuanya ada didapur. bertambah senanglah kerja. kan kan kan kan...


Bahan-bahan yang simple mudah dan senang.

>> enche Chicken. (wajib ada, kalau xde chicken ni. maka tak jadilah STEW AYAM)
>> sos tiram / sos cili / minyak utk menumis / kicap manis / kicap pekat (kalao nak kaler gelap je)
>> halia/ bawang besar (merah pun ok jugak) / bawang putih.
ni semua korang hiris-hiris je. tapi ahkak ni tak berapa nak ada masa mlm tu, jd yg bawang putih akak ketuk je (ketuk cam ala-ala chef tu), halia tu akak tumbuk. yang bawang besar akak potong 6.
>> carrot / mr. potato chip / daun bawang (daun bawang ini cume pilihan, xde pun xpe)
>> tepung jagung (nak kasi pekat itu kuah) errrr tp umah akak xde tepung jagung, jd akak letak je tepung UBI. (bolelah mak jemah, asalkan kuahnya pekat & likat kan...)

ha... nak memasaknya.. yg ni lagi senang..
tumis  bawang, bawang putih, halia, agak-agak dah naik bau bawang tu. (bau sedap ye, bukan bau hangit tau) >> masukkan air. (eh air tak sebut pun td kan??, pepandailah tambah ye)
pastu. masukkan bahan-bahan lain. kecuali carrot & daun bawang & bancuhan tepung jagung)
biarkan semuanya sebati , ayam tu masak. potato tu dah lembut sikit. masukkan carrot. carrot pun keras jugakkan. kalao rasa tak cukup air nak bagi lembut tu, sendiri agaklah ye.
>> kadar kuah berdasarkan kesukaan anda, bila dah rasa ckp kuahnya, cukup rasanya . baru masukkan tepung jagung tu, kacau2 , masukkan daun bawang , pastu angkat. masukkan kan dalam pinggan. tunggu  jap. hidang . makan.

stew ayam ni sedap kalau dpat makan dengan roti batang yang keras & panjang tu. yang jual kat bread store tu (miahahha Pn. Wifey tak tau nama roti tu, tau beli je.)

kalao nak mudah . beli je Roti Buku Gardenia, kalao rajin sket. bakar roti tu kat Toaster. pastu cicah dengan Stew Ayam ni.....


kan dah selesai.....

(maaf ye sayang-sayang semua, pn wifey masak xde sukatan. main agak-agak secukup rasa sahaja.)

(^_~) Monolog Cermin Hati >>>> apa yang indah selepas kite penat memasak ??

bila kita masak, ada orang yang habiskan. (n_n)



(^_~) Monolog Cermin Hati >>>>

3 comments:

  1. simple tp sedap..lama tak masak :)

    ReplyDelete
  2. salam nisah....wah ala2 chef dah tu potongan carrot. org malas xde berbunga2 cam tu. hehe, menyelerakan

    ReplyDelete
  3. x pnh try lg resipi ni... tq kakl nisah bg idea msak hihi,..

    p/s : jum join contest saya buat jom ?

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email