Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Wednesday, March 27, 2013

Orang Melayu -VS- Orang Putih

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)

perihal kucing.

Orang Melayu, 
nampak kucing . atau kucing beranak dalam rumah, depan rumah.
satu keluarga pening kepala. Duk pikir.
"kat longkang mana lah aku nak letak kucing-kucing ni?"
sambil-sambil pening tu. insert sekali kata maki cacian.


Orang Putih, 
nampak kucing. atau kucing beranak dalam rumah , depan rumah. 
they will said "oo dear, come here baby. you are one of God's Gift"

ataupun. mereka akan search FB, Twitter, Web untuk cari Pusat Penjagaan Haiwan atau Pusat untuk  adopt kucing. .
Because. everything is "God's Gift"

katanya.






(^_~) Monolog Cermin Hati >>>> 
Ini bukan rekaan semata-mata. 
Ini adalah cerita yang berlaku depan mata. 
masing-masing punya pendapat & citarasa.







17 comments:

  1. salam k.nisah manje2... :)

    huhuh..
    yg omputih tu cma x pasti..
    tp yg melayu tu.. betul2 kejadian..

    hrp sgt org melayu kita ni ubah mindset :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam Cma shayang..

      hurm.. itu omputih yg akak nmpk je.
      selalu akak terserempak dgn omputih kat animal clinic. even volunteer kat situ pum omputih jgk.

      part melayu tu, majoriti akak nampak mcm tu.
      pernah sekali. anak kucing msk dlm longkang. dorang buat tak tahu je.

      >> akak kesian dgr kucing tu meraung2 dlm longkang. akak pun keluar . msk dlm longkang . angkat kucing tu. tangan mmg busuk lah bau longkang kan. pastu ada pula mulut bersuara."kenapa nak kotorkan tangan nak selamatkan kucing" . dah tu akak tersenyum je. dlm hati akak berckp "xpelah . biar tangan yg kotor. jgn dibiarkan hati tu kotor.

      Delete
  2. terpesonaaaaa dgn background baru...
    jelessss aiiii.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya, akak sgt susah mencari background yg berkenan di mata.
      byk pilihan. tp tak menepati citarasa. hehhee

      Delete
  3. hehe tapi klu yg sayang tu..msti xsmpai ati kan ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah Ayu, terpulang pd individu.
      ada yg sayang.
      ada yg alah.
      ada yg tak suke.. hehe

      Delete
  4. no komen laa pasal ni Nisah,..sbb akak takut kucing...tapi kalau nampak dia beranak,..harap ada tempat yg selamat untuknya tapi bukan dekat dgn rumah akak..nnt akak lak yang masuk spital sbb ketakutan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak, takut tu ceritanya lain.
      memag tak boleh nak hindar perasaan tu.
      takut je takpe. tp jgn smpi mencederakan haiwan tersebut. (^_~)

      Delete
  5. sorry nak komen x kene mengena...

    terima kasih bg tahu hadiah dah sampai.. lega saya.. x buat entry pun xpa.. yg penting hadiah dah sampai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. okey tak pe.
      maaf ye lambat inform... (^_~)

      Delete
  6. errr... tak semua Melayu gitu kak, and tak semua orang putih gitu. The truth, lagi ramai orang putih benci kucing dari orang kita (at least kita tak bunuh atau buat naya, haiwan fav Nabi kan tu). Orang putih prefer anjing. betul, yg buat naya sepak terajang kucing suka2 gitu berlambak kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nas... itu pun akak percaya juga.
      mungkin tu berlaku dpn mata akak kan..
      akak sekadar melihat dr apa yg akak nmpk dlm situasi sekarang je.
      di luar negara , akak tak tahu.

      atau akak sendiri tak nampak penganiayaan haiwan tersebut. (^_~)

      Delete
  7. Lama akak tak singgah sini....Cantik background nisah hihihi...akak suka kucing...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpe kak, Nisah selalu tengok template baru akak tu.
      design makin hari makin cantik. (^_~)

      Alhamdulillah, rezeki ye kak. selalu org order kat akak...

      Delete
  8. orang putih tak kisah tentang kebersihan/kesucian rumah.orang melayu kena kesah kesan tapak kaki haiwan yg di bawak kesana kemari..apa yang di pijaknya bawak masuk dlam rumah. kena ajar pakai kasutla..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Yon, kalau perihal kebersihan, pendapat Nisah. itu terpulang kepada Tuan Rumah sendiri. kalau tahap kerajinannya ada, masalah kebersihan tak timbul. lagipun. Majoriti omputih jdikan kucing sebagai "Kucing Rumah" . mereka tak biarkan kucing tu jln merata2. jd kdg2 tak timbul isu kebersihan tapak kaki. Heheh, ye, kucing nisah jgk "kucing rumah" kalau dorang keluar pun, nisah akan mandikan dorang sekaligus mandikan rumah sekali dengan Dettol. hehehe

      Delete
  9. salam, dulu mak sy bela kucing ditinggal jiran berekor2, bila bapa nk berehat kat depan, kucing dimasukkan dlm sangkar :)

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email