Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Wednesday, July 17, 2013

Ayam Odobor - Wilma Muhammad

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه
اَهْلاً وَسَهْلاً
>> Alhamdulillah .. kita berjumpa lagi !! (^_~) . 
semoga apa yang dilalui ketika ini, lebih baik dari semalam.... InsyaAllah ...

hari tu (tak ingat hari ape ntah_ nisah tengok cite ketuk2 Ramadhan, nisah suke jugak tengok cite ni setiap kali tiba Ramadhan, tapi tengok time cuti je lah . kebetulan hari yang nisah tengok tu turn Wilma yang memasak. sejak tengok cite SSID ni. Nisah berkenan dgn Wilma ni. hehhhe ..

okeylah, hari tu Wilma masak Ayam Odobor. resepi keluarga katanya dari Filipina
so, Nisah cuba masak untuk berbuka puasa.

haaa ini lah hasilnya.


pada sesape yang nak try masak. bole kopi pes resepi ni ye (^_~)

Resepi Ayam Odobor 

Bahan-Bahan.

ayam yang di potong 18
Bawang Putih 10 ulas (yang di ketuk bersama dgn kulitnya)
5 helai daun Bay/Salam (juga dikenali sebagai Daun Beriani)
1 genggam Lada Hitam (tumbuk kasar)
 5 sudu besar cuka makan
3 susu besar kicap cair dan pekat
3 sudu besar sos tiram
Garam secukup rasa anda
Minyak untuk menumis
air (anggaran untuk masak ayam)

Cara Memasak.

Gaulkan semua bahan-bahan di atas (kecuali Bawang , minyak dan air)
sebatikan bahan. dan perap selama 10 minit.

Panaskan Minyak, gorengkan bawang putih, masukkan perapan ayam dan air. Biarkan sehingga ayam masak. boleh berkuah. atau kering2. terpulang. berdasarkan selera masing2.

senang kan !!!


pada sesiapa yang tak tahu nak masak ape untuk hujung minggu ini, bolelah mencuba ye. 
(Rasenye, adalah mcm sikit2 ayam masak kicap) (^_~)
kat atas ni adalah resepi Wilma yang menggunakan seekor ayam. bagi Nisah yang tinggal berdua. Ayam di masak separuh sahaja. adalah dalam 10 ketul aje. maka kuantiti tersebut Nisah kurangkan separuh. supaya rasa & ayam tu seimbang.
Selamat Mencuba !! (^_~)



"Jazakallahu Khaira"
جَزَاكَ اللهُ خَيْر


9 comments:

  1. Salam K.Nisah Cayanggg..

    miahahaha... dpt pun resepi ni..
    selamat masuk list! nnti nk cuba..

    mintak izin kopi yeeeee.. :)

    ReplyDelete
  2. pelik namanya kan,,, xnak tgk gambar,,, kang terliur,,kikik

    ReplyDelete
  3. hadoiiii....ramai yang post gambar....terus pandang lain...sesambey curik skit2 la...hahaha

    ReplyDelete
  4. E'eh mudah jugak ye...boleh laaa cube nanti ....kat umah lieya ni rajin msk ayam sbb budak2 suke ayam....

    ReplyDelete
  5. ehh ayam odobor.. ?? bunyi obor2 dah.. hihi.. wahh cptnya nisah bertindak ...mmg nmpk mcm ayam masak kicap.. deqla pun suka tgk wilma dlm SSID tu.. manis bertudung.. dulu kemain seksi kan.. ;)

    ReplyDelete
  6. salam nisah ..maaf kak intan baru datang …satu hari satu blog ja singgah kalau sempat..huhu..wah ayam odobor…x penah makan lagi..tapi sure sedap ni…nisah apa khabar? sihat?
    Salam Ramadhan buat Nisah dan suami..:)

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email