Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Wednesday, July 31, 2013

Tak Selamanya Tak Berharga...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه
اَهْلاً وَسَهْلاً
>> Alhamdulillah .. kita berjumpa lagi !! (^_~) . 
semoga apa yang dilalui ketika ini, lebih baik dari semalam.... InsyaAllah ...

Bila kesakitan datang, 
Hati menjadi lunak, 
Butir air mata yang mengalir,
Turunnya bak mutiara yang jatuh ke bumi, 
Sucinya datang dari hati 
Yang mengharapkan Ilahi setulus hati. 


Bila sakit mendera, 
Tasbih terucap setulus kata, 
Jiwa mengharap hanya pada-Nya, 
Terasa diri tiada punya apa, 
Segala-galanya disandar kepada Dia. 


Bila dada menjadi sempit, 
Terasa nafas menjadi perit, 
Ia menjadi satu ingatan,
Singkatnya akan kehidupan, 
Bukan dunia selamanya menjadi teman, 
Hanya menunaikan sisa yang ada, 
Sebelum esok yang tidak pasti tiba masanya. 


Kesakitan, 
Muhasabah diri, 
Melunakkan hati sebagai hamba, 
Mentuluskan hati dengan doa dan air mata, 
Bahawa aku hanya insan biasa, 
Tiada kudrat walau terhadap diri sendiri, 
Hanya bergantung sepenuh pada-Nya, 
Pencipta yang selalu ku lalaikan Dia. 


Wahai Tuhanku, 
Ampuni hamba, 
Andai kesakitan penawar jiwa, 
Andai ia penghapus dosa, 
Dan aku rela menanggungnya, 
Demi untuk mendekati-Mu semula. 


Setulus doa aku panjatkan
Agar diri masih beroleh keredhaan, 
Tuhan,
Jangan pandang aku dengan kemurkaan, 
Sungguh cinta dan keampunan-Mu aku dambakan. 


Berkata Dr. 'Aidh Al-Qarni dalam bukunya La Tahzan:
"Rasa sakit tak selamanya tak berharga, sehingga harus selalu dibenci. Sebab, mungkin saja rasa rasa sakit itu akan mendatangkan kebaikan kepada seseorang."


"Jazakallahu Khaira"
جَزَاكَ اللهُ خَيْر


17 comments:

  1. Amin Nisah....pandai nisah comel ni berpuitis..berbakat nih..nisah raya mana? bg la no phone kat kak intan nanti leh la coling2..huhu

    ReplyDelete
  2. sedapnya kata kata. mohon pinjam ek.

    salam 22 ramadan.

    ReplyDelete
  3. alahaiii.. tersentuh rasa hati menghayati setiap bait kata2.. berbakat nisah ni tau.. ;)

    ReplyDelete
  4. ehh dear.. deqla dari hari tu lagi nak tanya tau..tp dok lupa aje.. maklum ler dah tua.. haha..nk tanya, smua puisi yg nisah publish dlm blog ni nisah yg create sendiri ke? hihi...

    ReplyDelete
  5. Puitisnya kak Nisah ni.. =)

    P/S : Menjawab soalan akak di blog saya. Saya bukan orang Ipoh, tinggal je kat Ipoh sebab suami orang Ipoh.. Raya ni saya balik kampung di Terengganu. Boleh amik stok minyak sekali.

    ReplyDelete
  6. Sangat puitis dan penuh makna sis..:)

    ReplyDelete
  7. Biar tinggi mana duduknya diri
    besar mana pangkat digalas
    menjulang mana pujian disanjung
    tanpa DIA siapalah diri
    rohman dan rohimNYA dipinta selalu
    sedikit ujian diberi
    berjurai airmata tidak berkesudahan
    syifa dipohon padaNYA juga
    mana ada upaya diri
    andai tiada izinNYA.

    ReplyDelete
  8. kata2 yg puitis dan mendalam maknenyer nisah....bagus...dulu amik sastera ke ....lieya dulu amik sastera so mmg suke bace2 bait2 mcm nieh...bukan semua org boleh buat n susun bait2 indah mcm nieh....

    ReplyDelete
  9. Salam K.Nisah Gebusss liKe me... miahaha... :p

    puitis sungguh...
    benarlah sakit itu kafarah dosa.. kan.. :)

    ReplyDelete
  10. Tumpang ye nisah,baca dimalam hari...

    ReplyDelete
  11. nisah ni pandai menyusun kata
    berpuitis
    tapi ada makna
    mg yg sakit cpt sembuh

    ReplyDelete
  12. moga apa yg kita buat mendapat keredhaanNya..

    ReplyDelete
  13. ayat2 puitis indah2 susunannya..berbakat Nisah..:)

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email