Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Monday, April 29, 2013

Dimo - Stories Part 2


Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)

Dimo.. semakin aktif. sudah mahu berlari-lari 
sudah tidak terhoyong hayang lagi
langkahnya semakin laju. berlari usah di kira.
rumah kami miliknya kembali.

namun, di sebalik keriangannya.
terselit sesuatu yang buat ummi resah.
apa tidaknya. pada pagi ari sabtu lepas 
 ada cairan darah keluar dari kesan pembedahan.
makan tak kenyang di buatnya
cepat-cepat ummi habiskan nasi lemak pagi itu.
beritahu pada Abi, yang ummi nak bawak DIMO ke klinik.

dengan langkah berlari. ummi masukkan DIMO dalam kereta.
hidupkan enjin. Kereta di pacu terus ke arah Klinik. 
saat itu, hanya berdoa agar darah itu tidak membahayakan.

Sekali lagi ummi di uji. hampir menitiskan airmata.
Doktor kata, darah keluar sebab DIMO aktif. Bermain. 
disebabkn itu cairan darah itu mengalir. 
tiada ubat untuk itu. melainkan apabila cairan itu keluar. tekapkan aje dengan kapas.

Doktor memakaikan DIMO cap, yang mana Cap itu menutup bahagian kepalanya dari di garu. namun tubuh Dimo yang kecil, tidak sesuai dengan CAP yang sedikit besar itu. 

semasa memandu pulang.
Dan sekali lagi, DIMO bertindak ganas.  sehingga tangan dia , dimasukkan ke dalam ruang cap. dan DIMO bertambah ganas. sehingga darah pekat yang mengalir. Allahuakbar. Panic ummi seketika. dalam hati ummi mau cepat2 sampai rumah.

Dimo masih mengganas. Tidak tahan dengan tindakannya. 
Ummi buka CAP tu, dan lepaskan dan dia dimasukkan ke dalam bilik.
sesekali die meowing , sebab mahu keluar.
ummi cepat2 naik atas. sebab tak sanggup nak dengar die meowing..
sesekali ummi datang, jenguk die dalam bilik.
bermain dengan dia.

Pagi Ahad. Ummi lepaskan dia keluar.
masih ummi monitor matanya.
cairan masih keluar. namun sedikit. tidak seperti hari sabtu.
Alhamdulillah, sedikit lega.


Gambar atas : Ubat Tahan Sakit & Antibiotic for Dimo.
untuk 5 hari
Bawah Kiri : Dimo peluk jari ummi & tido.
Bawah Tengah; when ummi tarik jari ummi, die bukak mata
Bawah Kanan : after ummi recite Selawat Syifa' & Ayat Kursi. Dimo tido.





14 comments:

  1. Kak intan mcm baca novel je rasa dengan gaya bahasa nisah…kesian Dimo..harap dimo cepat2 sembuh ya…dan cairan darah tu cepat2 berhenti..leh la dimo main2 nanti…mulianya hati nisah..besar pahala nisah dan abi..

    Pasal anak angkat tu kak intan dah tanya blogger riedaffya..dia keja JKM..naseb la dia ada…dia bg cara2 pada kak intan…In Shaa Allah pasti ada jalannya

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak, kalau tahu prosedur sebenar pengambilan anak angkat tu,
      inform nisah ye.
      mana tau esok lusa nisah nisah nak amik jugak

      Delete
  2. mgkin die tak selesa ngn cap tu kn kak nisah,,sian dimo,sedih plak bace kisah dimo ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la peeja, akak tgk dia pun tak selesa.
      memang dia tak mau pun Cap tu, tp tangan die pun xmo duk diam..
      haishhhhh

      Delete
  3. Manalah dia nak selesa dgn cap itu Nisah. Ummi Nisah sangat prihatin. Salute kakak dgn ummi. Balasan Allah itu pasti buatnya. Moga Dimo cepat sembuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye le kak,
      nampak sangat die tak selesa dengan cap tu.
      paling kesian, dia tak dapat jilat2 bulu dia.

      tak sampai hati nisah tengoknya.
      nisah bukak je CAp tu. semoga cairan tu cepat berenti.

      Delete
  4. Allah, sedihnya baca entry ni..tengok pulak gambar dia teringat kat puyuh sebab sekarang akak balik Lipis..puyuh yang akak kutip di Jerantut dulu tumpang rumah mak, adik tolong jaga anak akak yang seko tu, muka dia sebijik macam dimo tapi dimo comey lagi..moga dimo sihat walafiat ..amin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisah ade tengok wajah Puyuh akak,
      memang macam DIMO kan, 1st time aritu memang terdetik kat hati.
      ehh macam Dimo . hehehe pelanduk dua serupa. kucing pun ada 7 wajah juga kot.

      Delete
  5. salam kak nisah comel like dimo & cma..
    huhuhuuuu.....alahai dimo..awak ni aktif sgt.. sian kat ummi xsenang hati dibuatnya,,

    cairan tu darah mengalir sbb dimo garu ke kak?klu bsr sgt Cap tu, gayanya kena bukaklah jugak.. sian Dimo.. huhuh..
    semoga ensem dimo cpt sembuh ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dimo tak garu, cume bile die goyang-goyangkan kepalanya
      pastu die garu2 telinga,
      pastu die berlari2. maka kepalanya pun ikut bergoyang
      bile bergoyang, cairan tu keluar kat celahan .
      yg akak x confirm tu. lubang tu akak x nmpk, cume tetiba je cairan tu keluar mengalir kat tepi hidung dia..

      akak masih mengenal pasti, dtg dr mana cairan tu.

      Delete
  6. *done hotlink & astro on the go*
    oh ye kak nisah.. cma x perasan mane peginye Mr Nuff akak yg kat side bar tu... nyuruk ker??
    btw.. im jeles tgk header baru tu... nyampah...nyampah.. hahaha.. terernye akak edit header.. cute la.... ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks yang click here :)
      Mr. Nuff tu akak dah buang.
      merajuk gan dia. duit hilang. pastu dia tak ganti pun.
      miahahhaha

      Delete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email