Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Tuesday, April 30, 2013

Ayam Ajaib

Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)

Assalamualaikum.. 
wuheeeeeiiiiiii Ayam Ajaib.
Pernah dengar cerita Ayam Ajaib?
Mahu Akak cerita kan ?

baik lah adik-adik yang akak kasihi.
peluk anda ketat-ketat.

Semalam, akak jalan-jalan ke beberapa Blog yang akak tidak kenali. 
tujuan yang sangat simple.
akak google cari resepi masak ayam.
miahahahhahaaa..
akhirnya akak terjumpa dengan masak Ayam Panggang.
teringat pula, si adik CMA pun ade memanggang ayam.
menari2 ayam yang ohsem tu depan akak.

then I had decided tu bakar ayam.
hehehehhe.

mesti anda tanye, apa yg ajaibnya ?

ishhhhh... ajaiblah, sebab akak guna Pemanggang Ajaib.


ngeh ngeh ngeh ngeh...

ajaib tak? ajaib tak?
ajaib la, sebab bila akak masuk je ayam-ayam ohsem tu dalam pemanggang tu.
akak pun tutup, 
pasangkan api, dalam suhu sederhana.
akak biarkan dia masak dalam 1/2 jam gitu.
pastu akak kalihkan ke sebelah. tunggu lagi
20 minit. dan ......

{}
{}
{}
{}
{}
{}
{}
{}
{}
{}
{}
{}
{}
{}
{}
{}
{}
inilah hasilnya.

akak, buat sambal tomato.
kan lebih sedap makan dengan sos cili, namun tetiba akak teringin nak makan Sambal Tomato.
buat ajelah, lawan kan dengan Ayam Ajaib tu. pun bolehlah. Asalkan ada cili pon okay. hehehe



ajaib tak ? ajaib tak?

ada lagi ajaibnya. bila akak hidang je.
beberapa ketul ayam telah hilang dari pinggan.
haaaaaa ... kemanakah ayam itu pergi.
ajaibnya, ayam itu telah berada di dalam mulut kami suami isteri.
bertambah ajaibnya lagi, ayam-ayam tersebut. kini telah berada di dalam perut kami.


Itulah dia kisah Ayam Ajaib dari akak.

esok lusa akak cerita pasal, daging ajaib, ikan ajaib, sotong ajaib, udang ajaib. 
dan banyak lagi kisah keajaiban yang penuh dengan kedongenggannya....

sehingga berjumpa lagi.

eh kejap. ada lagi akak nak top up. ayam ajaib akak tak habis 2-3 ketul. 
jadi akak bawak ke opis. utk lunch. Alhamdulillah. jimat duit ahkak dik Jemah.
untuk enche hubby, die request burger daging - roti burger xde, akak buat roti buku sudah. Roti + Burger jugakkan. Dia pun bawak bekal jugak. Alhamdulillah, jimat duit di situ. (^_~)






(^_~) Monolog Cermin Hati >>>>
anda bawak bekal apa ari ni ??







19 comments:

  1. Salam Kak nisah tomey tomey....
    hihih.. mmg ajaib ni... bestnye la klu ade pemanggang ajaib ni..cma tak dan nk beli lagi..

    nampak sungguh mengujakan... sian diet cma..'kriukkkk...'kriukkk' tgk ayam ajaib ahkak tu...pandai wifey ni memasak..jeless ai..

    *cma bwk bekal nasi putih + sambal sotong lebihan dinner smlm*
    jimat....jimat...

    ReplyDelete
  2. Walam Cma Shantek shantek..
    er pemanggang ni sebenarnya xde lah hebat sangat CMA, same je mcm pemanggang zaman dulu-dulu.
    sepanjang akak gune pemanggang ni, rasenye xde pape pun yg ajaib. hehehehe.
    tapi apepun tak boleh lawan pangang atas bara . lagi memukau selera kan kan..

    * sedap sambal sotong. malam ni hubby akak pergi mencandat sotong, hehe InsyaAllah esk bolelah menyotong kan miahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheeee... tapi mmbantu jgk tu..masuk semua dlm kuali tu tenggek atas dapur, terbalik2 kan dah masak..
      masak atas dapo arang tu xde mane2 kuali ajaib blh challenge lagi..mihmihmih..tapi klu dah M.. mmg cari kuali ni je la.. haha

      Delete
    2. tertinggal plak nk komen sotong tu, hehe.. dah masak meh post kat cma ckit... muehehehe..
      oh ye akak.. cma try refresh bbyk kali malangnye Mr Nuff kuar error la.. kat entry post, side bar ngan header tu..

      *Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly (http://fromheartnisahidham.blogspot.com/2013/04/ayam-ajaib.html?showComment=1367301602148)*

      akak ade terperasan dak?

      header?? klu nk buat utk cma buleh jeeeee..... *sambil buat muka manje pussy and the boots*

      Delete
    3. mana boleh lawan cara orang tua-tua dulu.
      dorang masak dengan hebat & sedap.

      sekarang ni kite banyak M, tu yg nak mudah aja.
      hahah akak pun, kalau rajin, rajinlah. kalau datang si M tu,
      memang tak boleh buat apo laie dah.
      dopan tb jugak den nenggek.. hehehe

      >> Nuff akak tu memang mcm, kejap okay, kejap jadi gupe tu. tak tau lah mana silapnya. dr mlm td mcm tu.....

      Delete
    4. hihih.. den nompang sekaki la yo bertenggek dopan tb.. :D

      *kak nisah..
      header tu, cma serah bulat2 kat akak.. kiranya ilham dari akak sendiri la..tgk je pd blog cma tu..simple2 je pun dah cukup.. ape yg akak design, cma terima seadanye...errr.. saiz header tu.. alamak, cma tak tau la..
      tgk kat properties dimension 915x449
      width 915
      heigh 449
      err.. betul ke tu?

      Delete
    5. okay yayang..
      nanti akak draftkan.
      dah siap, akak send kat email Cma tau..
      tau.. tau...... (^_~)

      Delete
  3. memang terbaik lahh pemanggang ajaib nie
    semua masakan jadi ajaib ! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh ajaib sangat.
      salah adjust api, terus rentung jugak hehhe

      Delete
  4. memang sangat ajaib lah nisah ..hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Tiha, ajaib kan. Hahaha itu semua dongeng.

      Delete
  5. sume org duk tayang kehebtan pemanggang ajaib ni, jaa pulak sampai ke hari ni belum lagi ni..adeh.. nampak gaya gaji nanti kena cari gak 1 ni...weee!

    www.jaakechik.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. jaa.
      beli tau. nanti semua masakan Jaa jd ajaibsssss hehhe

      Delete
  6. kak.. pemanggang ajaib nie mmg ajaib kan.. hehehe... kat langkawi byk jual tak... murah tak... lau nk beli boleh kirim akak je ni.. hehehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe ayu,
      ajaiblah sangat.
      miahahha.. tp 1st dulu akak guna.
      memang ajaib, sebab ikan akak hangus.. mehmehemeh...

      Delete
  7. memang nampak menyelerakan arwah ayam tu...hehe

    kak zu belum ada lagi pemanggang ajaib tuh..kat langkawi murah kan..tolong beli kan kat kak zu boleh ker adik nisah manis..*kelip kelip mata*

    jimat duit boleh kumpul beli tiket kapal terobang..kater nyer kan nak bercuti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zu.
      tengah kumpul duit nak balik mengundi ni.
      pas mengundi kumpul duit nak raye.
      lepas raya cuti pulak dah abis..
      huwaaaa bila nak bercuti ni?????

      Delete
  8. salam nisah..uishhh kak jemahhhh ..adik jemah lapor dah ni...nampak makanan rasa berkeroncong perot..huhu...nisah guna minyak x kalau guna pemanggang ajaib n?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam kak Intan Payung..
      hehe siannya akak, tapi ayam-ayam ajaib tu nisah dah habiskan. mehmehemeh...

      Delete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email