Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Monday, April 22, 2013

Saya Belajar BerQuiling

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)

haaaaaaaaaaaaa nampak tajuk.
dah terang lagi bersuluh.
Nisah belajar buat quiling.

niat nak buat dah lama. tapi asyik tergendala aje.

ini hasil quiling yang PERTAMA.


macamana?
ada rupa jadi ke tidak.

tak cantik ? anda betul !! memang tak kreatif pun.
errr sebab nisah xde lagi idea nak buat pattern.
ni tengah gugle gugle pattern2 Quiling.




sila komen. setiap teguran anda
akan di ambil kira.



Apa itu Quiling?

quilling ni adalah salah satu seni atau teknik menggulung kertas dan kemudian disusun menjadi sebuah karya seni yang amat cantik, melalui karya ini kita boleh jadikan ia kad,Frame, guest book dan macam2 lagi. Bergantung kepada kreativiti masing2. 

Biasanya "quilling" ini menggunakan kertas A4 biasa ikut je berapa berat yang anda suka biasanya kertas yang mempunyai berat 100gsm ke atas lebih baik kualitinya dan lebih mudah di gulung serta kemas.. tetapi ianya terpulang kepada crafter ikut keselesaan anda. Lebar kertas pula mestilah antara 3mm, 5mm dan 6mm, tetapi bagi memudahkan memudahkan anda,alat " mini shredder" sedia membantu.. alat ini di gunakan untuk memotong kertas A4. mengikut size yang kita nak.




(^_~) Monolog Cermin Hati >>>>
tabah ahkak melipat, memotong , memulat . menggulung.







21 comments:

  1. oo..ini rupanya quiling tu..pestaim dgr..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu.. nisah dulu pun blur je bile org sebut Quiling.
      tgk kawan buat br tau gupenye.. hehhee

      Delete
  2. waaahhh da pandai da akk buat..
    terbaekkk la :)
    hihi..caiyok2!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi secantik Aisyah punye.
      akak tgk pun jeles hehhe

      Delete
    2. hahaha..awal-awal lagi tu kak..
      dah pandai nanti sure kalah quilling sy..hihi
      akk beli brg kat kak Lina ke?
      erm akk, nk ty cane akk buat layout blog nie?? sweet la..

      Delete
    3. tak lah, akak belum beli barang lagi. ni a4 akak potong sendiri.
      baru nak cari barang kat kedai. penat lah nak potong hehe. ada jugak akak tanya beberapa kedai art, buy by online.

      err layout yg mane tu ye ?
      kalau background. akak cari .
      kalau header akak buat sendiri.
      kalau sidebar, akak beli kat org. tp akak adjust mengikut kehendak akak.

      Aisyah maksudkan yang mana satu?

      Delete
    4. wahhh gigih yea potong kertas A4 tu..hihi caiyok2!!
      akk cube la ty kat Lin (bkn Lina..hihi) tu kot ade jual lg..online la tapi..
      set beginner..
      nie link dia http://azlina-lin.blogspot.com/

      means..header n sidebar akk tu..
      mahal ke sidebar tu kak??

      Delete
    5. untuk sidebar:
      bagi email kat akak, nnti akak send coding nya..
      pastu nnti Aisyah kopi paste aje..

      untuk header tu akak buat kat PhotosHOP. tapi yang gambar rama2 tu akak amik kat internet jugak. nnti akak bg sekali die punye link ye..

      Delete
    6. wahhhh tq so much kakak!
      terharunye >_<
      nie emel sy aisyah_kz@yahoo.com

      ooo..guna photoshop erk? ade tp xreti gune..
      sob sob..

      tq sgt2 yea kak!!

      Delete
    7. My Pleasure dik..
      akak dah email. nanti refer kat email ye ...
      oo akak dh tukar ROSE ke LOVE.
      kalao nak LOVE, nnti bgtau ye. akak bole bagi die punye url :)

      Delete
  3. wahh...rajin nya Nisah..menjadi lah..cantik tau..
    akak ni tangan tak kreatif juga.. susah btl nak buat benda2 mcm ni...huhu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe cantik ye kak.. ??
      ini yang bersemangat lagi nk nak bg cantik..
      thanks kak atas kata2 dorongan tu ..
      appreciated.

      Delete
  4. cantiklah bgi yg baru pertama kali buat ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik ye akak.. hehe
      *shy shy cat* hehehee

      Delete
  5. Replies
    1. ye ke ye ke ???
      thanks ayu.
      akak baru belajar, terhegeh2 lagi ni..

      Delete
  6. Salam Kak nisah manje2...
    haaaa.... cma tau dah apa itu Quilling..
    pernah nmpk seni ni kat kad2 ucapan.. baru tau namanya Quilling..

    cantiknye akak buat...mesti memerlukan masa & kesabaran nk gulung2 kertas tu..
    series cantik! :)

    ReplyDelete
  7. kak, cma x tau akak perasan ke tak.
    words kat tajuk entri tu cma x dapat baca sbb tak nampak ape2..putih je smua??huhuhuuuu

    ReplyDelete
  8. ok saye baru tau yg ni namenye quiling,,hihihih

    papepon cantiknye kak nisah buat walaupun baru beginner kan,,boleh oder ni =p

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email