Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Monday, April 1, 2013

Kerana Rokok Sekotak ....

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)

kerana Rokok sekotak , tercalar maruah dan identiti.

al Kisahnya. Isnin lepas. Enche Hubby menghantar pesanan ringkas.

Hubby : salam mucuk.. nanti balik keje belikan abang, paper metro & rokok ye.

Si Mucuk : W'salam shayang... Paper & rokok ari ni tak masuk. tersadai kat jetty. Driver gi tengok jet kat LIMA.

Hubby : ade, dorang baru je sampai. nanti belikan. tau. bubye love so much. muahh & muahhh


Si Mucuk pun balik kerja, beli lah paper. tapi terlupa beli Rokok. dah sampai rumah, Shayang pun minta. dengan muke Blurnya, mucuk pun bagitahu yang "alaaa shayang, mucuk lupe lah beli rokok" . Lalu si shayang, berlalu dgn muke penuh kehampaan. dengan rasa bersalahnya, si mucuk mengekor si shayang.
"shayang, kat mana kedai paling dekat ada jual rokok?"
Shayang pun jwb. "tu kat kedai kampung tu ade jual."

si mucuk pun pergi lah kedai tu. kelihatan ada-dua tiga orang makcik makcik duk melepak kat situ. motif melepak ? tidak tahu. Me pun masuklah kedai sambil melemparkan senyuman yang paling manis kat makcik makcik & kakak kedai tu .

sampai kat kaunter . "kak, dunhill 1. 1 berapa kak?
kakak kedai . " 6.40 sen"

me hulurkan duit dan terus balik.

>> baik . itu kisah yang pertama <<

*********************************************************************************

>> kisah ke dua pula <<

semalam , me pergi kedai yang sama, nak beli garam.
terserempak lagi macik-macik tu.  terlihat ada sorang lagi penambahan ahli di situ.
senyum lagi. tanda hormat. bila tengah membayar tu.
terdengar suara-suara macik2 tu bersembang .

"hah, pompuan ni lah beli rokok ari tu, lor.. pakai tudung berbaju kurung. tak sangka hisap rokok lar, pompuan la ni dah gupe jantan"

sampuk lagi sorang. 
" ya ka kak, pompuan skang bukan boleh percaya. tak baik. luaq nampak baik. dalam busuk. sapa pun tak tau"

agak-agak korang terasa tak yang pompuan yang di maksudkan tu adalah "me"
sebabnya. me sorang je pelanggan kat situ masa tu .

apepun tafsiran atau andaian yg di buat.
saye tetap berlalu dengan menghadiahkan senyuman.

perkara biasa, manusia menghakimi.

Moral of the story . siapa yang tidak bersangka baik. Me atau macik-macik tu ???





(^_~) Monolog Cermin Hati >>>>
semua dialog diatas adalah benar belaka. 
melainkan perkataan MUCUK & SHAYANGlove so much. muahh & muahhh
itu tidak sama sekali. sekiranya ia benar. ia akan di kira sebagai BUANG TEBIAT aje. miahahahaha

6 comments:

  1. memula baca tak pasang pasal LIMA..patut la rokok murah noh..rm6.40 je..hahaha..

    hang tinggai kat langkawi ke kak?

    suh laki benti je la smoke tu kak..btw aku pandai cakap je padahal aku sendiri tak berhenti2 lg..ekeke..

    takpe..anak lahir nanti aku benti..insya'allah..

    ReplyDelete
  2. salam nisah!!!!!adussss pedihnyeee hati pompuan itu. nauzubillah!!!!saborrr jelah nisah ooi. mmg gitu le kot judgement org2 kita. btw saje nak citer je ni, kat Brunei ni lagi dasyat pompuan2 bertudung hisap rokok. mengalahkan laki2. padahal gomen dorg dok kempen kaw2 gak pasai ni. tapi selamba je, xdak plak makcik2 sound direct mcm tu. yg kros geram, dok dukung baby pun blh lg hisap rokok. haish!!!!rimas tgk

    ReplyDelete
  3. laa sedihnya baca entry ni,sampai hati syakwasangka macam tu..

    ReplyDelete
  4. salam kak nisah muchuk sayang.. love so much. muahh & muahhh :))

    alahai...rasa nk bagi kaki je.. eh eh eh..silap..nk cium2 je makcik2 tu..
    sabar je lah.. mindset orang melayu tu.. gini lah...

    sabar kak nisajh...esok lusa g beli rokon 4 kati bagi kat makcik2 tu..mihmihmih! :)

    ReplyDelete
  5. susah nak baca hti org nisah..biarlah, walaupon pedih kan..

    ReplyDelete
  6. Sian Nisah, tercalar maruah seorang wanita baik seperti Nisah ni kerana sekotak rokok tu -.- akak tumpang sedih tau T_T

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email