Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Tuesday, May 14, 2013

indah & gembira >> kucing dan kucing

Dengan Lafaz ..... 
Assalamualaikum WBT. ... >> Alhamdulillah .. kita berjumpa lagi !! (^_~) . semoga apa yang di lalui ketika ini, lebih baik dari semalam.... InsyaAllah ...

Indah dan Gembira, sebuah perasaan yang sukar di kongsi untuk memahami maksud sebenar.

kucing.
kucing-kucing, adalah haiwan peliharaan.
ramai yang suka kucing, 
ada yang tidak mahu atas sebab-sebab tertentu,
ada yang alergik, ada yang geli.
maksud lain. bukan menghinakan kucing namun keadaan tidak mengizinkan.
tidak mengapalah. asalkan tidak membenci. asalkan tidak menganiyanya.
cukup. kucing tak minta di benci. kucing tak minta di sepak terajang.
kucing hanya mahu menumpang.
fitrahnya, dia juga perlukan kasih sayang
seperti kita yang dilahirkan mempunyai fitrah hidup.

kucing-kucing Pn. Wifey, sekadar kucing kampung.
walau si Tami bulunya Gebu, Si Tomo bulunya halus dan panjang. namun mereka adalah kucing kampung. bapaknya juga kucing kampung.
entah kenapa 2 ekor ni bulunya berbeza.

yang lain-lain, berbulu biasa. tetapi tetap comel.
menjaga mereka seperti menjaga diri sendiri.
ada tempat tidor, tempat makan & toilet versi kucing.
dan di mandikan . (walaupun ummi bertawaf dlm bilik mandi tu)
ingin di belai, suka membelai. sesekali mencium hidung kite. 
selalu menyondol kaki kita. menyondol rambut kita.
sesekali menyuakan momtot ke muke kita. 

itulah kucing. semua kucing sama je sifatnya.

apa yang seronok dengan mereka.
mereka sangat comel. (itu pasti)

anda tahu tak? kucing ni suke tunggu tuannya balik.
pernah lalui tak?
semenjak anak-anak ummi dah besar.
ummi lepaskan mereka keluar setiap pagi dan masuk waktu malam.
maknanya, ummi akan kunci pintu grill dan bukakan sedikit pintu sliding
jadi mereka boleh keluar masuk mengikut urusan mereka.

setiap petang, ummi balik kerja. mereka akan duduk berbaris dpn pintu.. 
(gaya mcm tengah menunggu) . ummi turun kereta, lalu dpn mereka dan mengusap kepala mereka sambil menyebut nama mereka. 
bila ummi buka pintu grill, mereka pun masuk. bersama.
ummi duduk, mereka pun duduk depan ummi, ummi baring. mereka pun baring sebelah ummi. ummi masuk dapur, mereka pun g masuk bilik untuk mamam.
seronok bula kite balik ada mereka yang menunggu. 

itu kalau ummi balik waktu biasa, kalau ummi balik lambat atau cepat. mereka tak tunggu pun depan umah. 
ada yg tido kat dalam, ada yg melepak umah sebelah. tetapi bile dorang nampak je kelibat ummi. terus mereka balik dan duduk berbaris minta di belai. yang tido kat umah pun boleh keluar.  sooo sweeetttttttt......

untuk anda yang sedang/pernah membela kucing ini.
Pn. wifey percaya bahawa anda juga melalui saat-saat yang sama.
kerana itulah fitrah kucing yang setia pada tuannya, yang memahami kasih sayang tuannya, yang tahu bahawa diri mereka juga berhak di belai.. 



(^_~) Monolog Cermin Hati >>>>bahagia.







10 comments:

  1. Walau kakak tak membela kucing tapi org suka buang kucing di belakang rumah kakak. Kami beri mereka makan bukan kami suka kucing tapi kami kesian. Org pulak ingat kami suka sebab berimakan dan susu jadi selalu buang kucing di belakang rumah kakak... kesian tengok kan.. kakak memang geli/takut itu yg bagi makan pun kena tunggu kucing jauh sikit...lepas tu kakak lari masuk dapur cepat-cepat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kakak, walaupun kakak geli namun kakak masih prihatin untuk mereka. Tidak mengapa, perasaan geli tu bukan di minta-minta, tetapi ia datang sendiri.. (^_~)

      Delete
  2. dulu masa anak2 bunda masih bersekolah pernah bela 2 ekor kucing...samalah, bunda pun jenis geli ..nk belai2 jauh sekali...tapi bab bagi makan n cuci najis, bunda lah (terpakse)..

    hari2 bunda rebus ikan termenung rebus utk makanan nucing2 tu...anak2 n arwah suami mmg sukelah dengan kucing2 ni..dibelai, peluk cium...

    suatu hari pussy mati, keracunan ntah dari mane...nanges bunda ngn anak2 beria2...tak lame lps tu yg kitty pulak hilang tak balek2 ..

    sejak tu kami tak bele kucing lagi.. tak sanggup nak nenges2 lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisah pun ade pengalaman macam tu bUnda, masa tu kecik lagi. duk umah mak. bela kucing, bila tua semua mati, setiap kali mati mesti nangis. bila umur dh 18 tahun, last bela kucing. sbb dia mati jugak.

      pastu tak bela dh.. ni bile dah kawen duk kat langkawi, kebetulan kucing tu datang. memula bg makan, bg tumpang tido. lame2 dh sayang. bela terus sampai melahirkan anak-anak. tu yg banyak tu...

      Delete
  3. dulu masa kecik2..banyak kucing kat rumah...bila time makan kucing suka sgt duduk tepi mengiau nak minta makan sama..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama Rey, samalah dengan kucing nisah..
      die mengiau mintak makan, bila dh bg, die bau and terus pergi mcm tu je.. haishhhhh

      Delete
  4. adik2 ciksu suka sangat dengan kucing.
    amik kucing belai2 la..siap gosok2 bulu la.
    beri makan tu normal la.

    yg paling best adik bongsu.sgt syng dan rapat dgn kucing.pernah tiem adik demam kucing tu dtg duk sebelah teman.

    arwah adik no2 yg meninggal tu pon sayang kucing.masa arwah meninggal entah ke mana kucing tu bawa diri.. 2,3 hari lepas selesai semua baru nampak.. gamaknya kucing tu tahu tuan mereka dah tak da..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu CikSu, kucing mcm ade instinct je.
      then dorang pun mcm tahu je time kite happy, sedih, marah.
      keletah dorang yg buat kite happy tu..


      >> Al Fatihah buat adik CikSue, semoga arwah ditempatkan dengan golongan org2 yang beriman & bertakwa..

      Delete
  5. Salam Kak NIsah tomey2..
    akhirnya Malware bedebah tu berjaya di musnahkan..
    Alhamdulillah!

    setuju sgt2 dgn akak.. cma pernh mmbela bulus.. walau bukan peminat bulus tapi perasaan suka & sayang pd bulus tu ttp ade..tp cma rasa kasih sayang kak nisah terhadap semua anak2 bulus tu takde sape dpt tandingi.. :)

    Kat umh cma ade bulus sesat..mase PRU ke13 lepas dia beranak dlm rumah..ade 3 ekor anaknya..
    harap2 dia tak bawak lari keluar sementara anak3 dia masih 'buta' ni.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Cma Chomel..

      Alhamdulillah, berjaya di nyahkan dr blog akak yg comel ni.. hehhee

      >> Cma, akak ni perempuan biasa je dik. akak cume lakukan apa yg patut akak buat dan mampu.. sebab akak fikir, bila akak bersetuju nak bela, maka akak kena jaga juga semua kebajikan mereka. ini termasuklah masyarakat.. akak pastikan mereka makan cukup, sebab akak tak mahu mereka mencuri makanan kat umah orglain, akak sediakan "toilet" dorang dlm rumah sebab akak tak mahu mereka "membuang" merata-rata, akak bwk mereka ke klinik, sebab akak juga pernah rasa sakit.

      akak, sekadar manusia biasa yg byk khilafnya.. (^_~)

      bulus sesat tu kan, biasanya ibu die memang suke pindah randah. so hati2 lah dlm almari, atau tempat2 tersembunyi. kat situlah tempat feveret ibu kucing tu.. hehhe

      Delete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email