Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Wednesday, March 7, 2012

semakin ketara & semakin risau


erm.. melihat keadaan meoowww ummi semakin risau, 1st time ummi tengok die, balik dari poo poo dalam keadaan tercungap cungap, nafasnya & ombak perutnya kencang.. cuak ummi di buatnya.. keadaan meooww serupa macam penat sangat, seolah die berlari dari sesuatu yang mengejar die.. sehingga die tercungap2 ternganga mulut, dan terjelir lidahnya.. (serupa macam anjing pulak).. sebelum sebelum ni kalau die balik mana2 tak penah pulak keadaan meooww macam ni, tapi kenapa pagi ni meooww nampak mcm penat sangat, adakah beliau dah tak larat bawak perut?? adoihaiii meooww susah hati ummi tengoknye.. die nampak resah gelisah.. malah ummi tengok, bile die berjalan then duduk balik keadaan tercungapnya pun berulang.. sehingga 5 minit baru nampak nafasnye kurang sket, tapi bile die mula bergerak.. nafasnya kembali kencang.. die pon dah taknak duk duk diam.. ke hulur hilir macam tak selesa je... adakah ini tanda meooww menghampiri waktu kelahiran?

simptom2 meoow menghampiri waktu kelahiran:-
  1. Kelenjar susu si ibu dah mula membengkak pada minggu akhir kebuntingan.
  2. Dua hari sebelum melahirkan, si ibu mula menghasilkan susu dan ia dapat dilihat dengan cara menekan putting si ibu perlahan-lahan. Susu dengan mudah akan keluar.
  3. Si ibu mula mencari tempat untuk melahirkan.
  4. Suhu badan mulai turun.
  5. Selera makan mulai berkurangan 2-3 hari sebelum melahirkan.
  6. Perubahan sifat si ibu. Pada minggu akhir bunting, si ibu mula meminta perhatian yang lebih dan akan menjadi lebih manja terutamanya jika dia amat rapat atau dijaga oleh seorang tuan sahaja



dalam 6 simpton di atas, ummi cume perasan yang ke enam je, meooww semakin manja, dan ingin sentiasa di belai ... yang lain-lain ummi tak nampak lagi la ...

ada lagi info yang ummi dapat :-

1. 4 minggu sblm bersalin- sang kucing akn mkn dgn banyak. lbh banyak drpd biasa... kucing akn berpuasa sblm b'salin

2. 3 minggu sblm bersalin- akn berhati2 ketika bergerak... dlu selalu mengeliat... tapi skang dah tak mengeliat lagi...

3. 2 minggu sebelum bersalin- bersikap pelik.. akn mcari tmpat utknya melahirkan anknya nnti... masa ni, jgn srh sang kucing keluar rmh tau.. tkt nnt dia buat wad bersalin kt luar rumah..

4. minggu terakhir- kurang selera makan...kelihatan cemas... kerap membersihkan 'anus' beliau utk persediaan utk bersalin...
    • selain tuu... kucing akn menjelir2 lidah..letih la tu...
    • byk melepak, malas, lemah badan

haaa kalau yang ini, ummi perasan yg number 1/2/3 & yg dua terakhir tu :))
maknanya??? 
ummi kena siapkan tempat meooww bersalin la ye sebelum ummi tinggalkan die ye... meooww bersalin dengan selamat (jika masa tu ketiadaan ummi)


4 comments:

  1. Akak plak yg nebes dik..
    Hik3!!!!

    ReplyDelete
  2. salam kenal & i polo U...
    nureen singgah dari blog salina@ibuaqil..

    ReplyDelete
  3. pernah tengok ibu kucing bersalin kecik2 dulu hehehe

    ReplyDelete
  4. Salina@IbuAqil : akak, hahha mula2 nisah nebes jugak.. ni dh balik dh, alhamdulillah die belum bersalin ag :)

    Nureen: salam perkenalan ... thanks follow me :)

    Cik Rose Cute: alaaa nisah tak penah tgk la.. hahaha rase cam tak brani je nak tengok. hikhikhik nisah lemah semangat walaupun badan beso huhuhu

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email