Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Monday, February 20, 2012

cucur manis


cucur manis buat santapan petang pada hari ini,
seperti entry tadi, nisah cuti hari ni, jadi ada la sedikit masa untuk buat makan petang, kadang-kadang nak fikir pasal masak pon boleh buntu, no idea for menu :) otak pon blur blur pikir "nak masak ape ye??"

TING TONG!!! CUCUR MANIS, antara makanan yang paling sedap my bOnda masak suatu ketika dahulu, sewaktu nisah masih anak-anak, ketika ayah mengalami keretakkan tulang, sewaktu kakak-kakak sedang tekun menghabiskan SPM & UPSR, jika diingat2 kembali, hanya airmata yang mampu menerangkan betapa kesusahan pernah menghimpit kami dulu :) , namun usaha Bonda membesarkan kami, sehingga kami tidak pernah berasa lapar walaupun makanan kami tidak seenak orang lain.. tiada istilah makanan bernama KFC, MC D, PIZZA HUT even ayam goreng di PASAR MALAM pun susah nak makan.. AYAM yang mentah pun susah nak beli.. teringat  pada Bonda di Ipoh, teringat pada zaman kami susah dulu, untuk mencari sesuap nasi, bonda sanggup bangun seawal 3pagi untuk buat nasi lemak, kuih muih.. tidur selewat 12 tengah malam, semasa anak-anak sedang lena di ulit mimpi, bonda baru merangkak naik ke katil utk tidur, tetapi waktu kami sedang lena, di saluti selimut bOnda sudah pun bangun untuk masuk ke dapur.... its really hard.. sewaktu kami susah dulu .. CUCUR MANIS sgt sedap apabila di makan waktu petang-petang, walaupun hari2 mak buat, ia tetap hidangan yang sedap 

kini, setelah 28 tahun (yg akn masuk 29 tahun nanti ), nisah masih mengingati cucur manis resepi bonda, walaupun nak buat tu tak susuh, bahannye pon bukanlah ape sangat. cume gune Tepung, Gula, Air (tu je).. tapi ia tetap pilihan nisah kemana sahaja nisah pergi.. malah adik2 ipar nisah pun suke makan, bile buat pun kena byk2, sebab kalau buat siket, dorang pakat berebut2 yang paling suke bila akan kedengaran dialog macam ni "pandai kak long buat cucur, sedap!!!!" (tu dialog adik ipar yang bongsu nisah) hahahhaha budak2 bagi apepon sedap.. kini ia menjadi hidangan kami suami isteri, uhuk uhuk, my hubby pun suke, selalu jugak die mintak cucur manis ni, buat hidangan kami waktu petang, pagi atau tengah malam .... (^_^)

okey, cite sedey sudah, cerita gembira pun sudah (sori sume, banyak pulak tercerita pasal sejarah nisah daripada tajuk sebenar.. oleh yang demikian, nisah nak kongsikan CUCUR MANIS version bOnda dengan anda semua, walaupun korang x dapat makan CUCUR MANIS nisah tetapi silalah tengok gambar-gambar yang sempat nisah snap ye (^_^)

setelah dibancuh, menanti minyak panas

awaiting CUCUR MANIS siap di masak

yes, is ready

jom makan (^_^)


Post a Comment

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

No comments:

Post a Comment

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email