Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Wednesday, February 8, 2012

NANTI!!!!!!!

this symbol for sample say "LATER", actually look like STOP :))
NANTI!!!!!
ayat ni lah yang selalu nisah guna masa kecik kecik dulu,
sebenarnya bukan masa kecik gune, ni dah tua cam ni pon gune lagi..
dulu, masa kecik2 arwah ayah sgt tak suke dengan perkataan "Nanti"
arwah cakap, "hangpa punya nanti ni tak bertitik" (loghat penang ye) hahhaha
serius, mase ni memang buat tak tahu je, sebab tak faham apa kena mengena perkataan "NANTI" dengan "BERTITIK" tersebut, ... yes, I was still a child.... so I never bothered with words like that, although it is actually an advice from dad to his daughter
but affer my dad meninggal dunia, my mom also advice me like that,
do not said "NANTI"
if anything, please bangun dengan segera dan buat hal yang sepatutnya dengan cepat,
jangan ternanti2..
sebab semua itu mesti ada kesannya di kemudian hari..

huh!!! sehingga sekarang ia terbawa-bawa dalam setiap urusan nisah..
segalanya "NANTI" dan yang paling teruk ia terus tergendala..
actually tak salah nak sebut perkataan "NANTI"
its depends on apa yang kite bakal buat, kan lebih baik segerakan apa yang patut disegerakan supaya ia tak terlambat or tergendala..
setelah sedewasa ini,
now I began to realize that the word "LATER" is a disease that would increase
the burden on our lives.

yeah, that true.... really really true..
perkara yang kecil.. akan menjadi besar apabila kita "NANTI"
urusan yang cepat .. akan jadi lambat apabila kita "NANTI"
kesenangan yang kita ada akan menjadi kesusahan apabila kita "NANTI"
seminit yang kite perlukan, namun kite akan bazirkan 1/2 jam apabila kita "NANTI"
sesuatu yang mudah akan menjadi sukar apabila kita "NANTI"

whatever we would do, do not said "LATER" because we will have wasted more than pleasure, haste what needs to be life better and more smoothly...

*********************************************************************************
credit to diri sendiri:- sila basuh pinggan selepas makan kerana bila menyebut perkataan "NANTI", sebiji pinggan akan bertambah menjadi 10 biji pinggan, seminit membasuh pinggan apabila menyebut perkataan "NANTI" akan menjadi setengah jam. Jangan bazirkan apa yang tidak perlu di bazirkan...
**********************************************************************************

Post a Comment

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

No comments:

Post a Comment

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email