Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Wednesday, January 9, 2013

Bagaimana Cara Anda ??

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)

Bagaimana cara anda untuk menenangkan diri anda ketika anda sedang :>>

 1 :: bersedih

2 :: marah

3 :: kecewa

4 :: hilang pertimbangan

5 :: hilang semangat

6 :: sakit hati

7 :: gembira

8 :: bahagia

9 :: jatuh cinta

10 :: menerima berita gembira





(^_~) Monolog Cermin Hati >>>> cara Pn. Wifey >>
Bersedih >> menangis je sampai rasa tak nak menangis dah.. hehe
marah >> mendiam kan diri. tak payah cakap ape2. cakap pun nanti bertambah sakit hati kan
kecewa >> diam. menangis. termenung sekejap
hilang pertimbangan >> jarang2 berlaku, tp sesekali tu ada la.. cane nak settle ?? cepat2 sedarkan diri. be positive.
hilang semangat >> bercakap sorang2 utk naikkan semangat balik
sakit hati >> diam. 
gembira >> tetap gembira
bahagia >> selalu rasakan diri ini lebih beruntung dr org lain.
menerima berita gembira >> senyum sorang2... nak share gan semua org. dan org pertama tu mesti lah En. Hubby, walau beliau berada beribu batu, pasti ku jejak jugak. asalkan berita itu sampai kat dia dulu.
kesimpulannya.. bila semua perasaan ini berada dalam diri. Pn. wifey akan sedaya upaya akan letakkan diri Pn. Wifey di atas tikar sejadah. kalau tak sempat. sekadar menadah tangan memohon syukur ke hadrat Ilahi. biar apapun perasaan yang datang. dalam apa bentuk pun keadaan diri yang tiba. Be Postive. Kembali kepadaNya. 

12 comments:

  1. selamat petang nisah..hehehe...nak masak tu boleh je kalau x letak kib ayam..just letak garam dan gula pon dah okey dah..hehehe:)

    ReplyDelete
  2. selalunya kalau berdepan dgn perasaan2 di atas..akak cuba istigfar banyak2..sebab mungkin ujian tu atas dosa2 kita tanpa disedari..insha Allah

    ReplyDelete
  3. sama juga share dgn suami kalau ada apa2 perkara sedih atau gembira

    ReplyDelete
  4. kak saye yg ptame kompom airmate kuo dulu,,dh puas nangis bru leh luah,hihihihi,,

    tp papepon kpd Allah sebaik2 mengadu kn kak

    ReplyDelete
  5. sama gak..cari en suami dulu utk cerita semua kat dia...

    ReplyDelete
  6. Nisah..lebih kurang sama je cara kita...hehe.. marah-diam.. tak tahan sgt nangis sorang2...last skali mengadu pada-NYA mintak ditenangkan hati...:)

    ReplyDelete
  7. bunda mule2 dlm spontan aksyen dah tentu nangis dulu..pastu istighfar..baru cari jln utk settlekan..(pengakuan ikhlas manusia biasa)

    ReplyDelete
  8. salam kak nisah…
    hehe..nak share bab2 perasaan ni malu2 meoww ckit..
    tp share je lah ye..

    1 :: bersedih ~ nagis je la kje cma..+ mkn..

    2 :: marah ~ nangis jgk..+byk diamkan diri +mkn

    3 :: kecewa~ teriak lg.. + berdiam diri +mkn

    4 :: hilang pertimbangan ~aa.. ini xpernah jd lagi.. tp rasenye jerit kuat2 kot? :p

    5 :: hilang semangat~ berdiam diri sambil memikirkan ape yg perlu dibuat.

    6 :: sakit hati~ nages + kutuk2 dlm hati + mkn +pastuh br berterus terang kate kita sakit hati kt someone tu

    7 :: gembira~ teriak & teriak.. + share dgn sape2 yg terdekat + MAKAN!

    8 :: bahagia ~ nanges jgk + bersyukur dgn kebahagiaan ini sambil menggesel2 manje kat hubby.. EHEM!! :P

    9 :: jatuh cinta ~ aaa…. Bahagianya…lebih2 lagi jika makan bersama :)

    10 :: menerima berita gembira~ Alhamdulillah.. Nanges jgk la.. share dgn someone yg terdekat..+ hubby pun ye jgk +mkn..


    Kesimpulannye..cma mmg cenggeng..tau nangesss je.dan selesaikan dgn cara mkn! Hehehehe…:p

    ReplyDelete
  9. Jarang akak sedih...Yg pasti tgk cerita sedih mudah mengalir airmata...

    ReplyDelete
  10. entry bagus nih nti sy wat entry jwb semua nih ye kak

    ReplyDelete
  11. 1 :: bersedih --> diam, termenung + menangis

    2 :: marah ---> menangis + luahkan rasa

    3 :: kecewa --> menangis

    4 :: hilang pertimbangan --> marah menangis

    5 :: hilang semangat ---> menangis

    6 :: sakit hati ----> menangis

    7 :: gembira --> ketawa

    8 :: bahagia ---> syukur

    9 :: jatuh cinta ---> sayang lebih

    10 :: menerima berita gembira ---> menjerit kesukaan + menangis

    Bagi Dieyna, segala emosi dieyna luahkan dengan menangis .. menangis.. baca alquran dan mengadu kepadaNYa

    ReplyDelete
  12. Bila berdepan ngan situasi dan rasa camtu, kepada Allah jua akak pohon petunjuk...

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email