Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Monday, January 28, 2013

Penjual Nasi Ayam

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)
Nasi Ayam.. feberet nisah ni..
dah berkira-kira malam ni menunya Nasi Ayam, homemade dari dapur Pn. Wifey.
errrkkkkkkkk ... tak sabar nak balik !!

haaAAAA.. tengahari tadi, Pn. Wifey keluarlah untuk beli Nasi Ayam for lunch.
ada satu kedai ni, Pn. Wifey memang selalu lah ke kedai beliau beli nasi ayam. maklumlah kedai ni je yg dekat pun...
masa tengah membeli tu.. Pn. Wifey pun hulurkan duit untuk membayar. 
tiba-tiba terbukalah sebuah dialog antara kami ...

Penjual NA : kak, pernah makan kat kedai sebelah ni tak?
Pn. Wifey : pernah..
Penjual NA : hati-hatilah naaaaa
Pn. Wifey : kenapa ??
Penjual NA : malas kami nak cakap, nanti kami cakap kak kata kami bawak mulut.
Pn. Wifey : tengok muke dia sambil terkebil2 biji mata . >> PULAK !! <<

>> masa beliau memulangkan baki duit Pn. Wifey, die sambung dialog beliau <<

Penjual NA : pernah makan tak makanan basi mereka ?
Pn. Wifey : tak pernah pulak makan yg basi...
Penjual NA: hati-hatilah depa selalu jual makanan basi. takutlah kalau perut kak sakit sat g.
Pn. Wifey : (senyum) ..>>  terima baki duit tu << dan terus sambut katanya : Terima kasih ye ...
Penjual NA : hati-hatilah ye...
Pn. Wifey : senyum dan balik ke opis. nak makan. ahkak dah lapo !!!

(tetapi, dalam hati me berkira-kira jugak, apakah tujuan beliau memesan begitu ? positif kah ? negative kah ?? )

conversation itu mengingatkan me kepada satu "dialog" dari Penjual NA beberapa bulan yang lepas...

>> suatu hari, me pergi kedai tu jugak. terpandangkan sebuah signboard "PARKING UNTUK PELANGGAN KEDAI INI SAHAJA"

dan ini telah mendatangkan soalan kepada salah seorang pelanggan beliau.

Pelanggan : larr napa letak signboard macam tu ?
Penjual NA : bukan apa, tu pelanggan depa tu, duk parking kat kawasan kami. parking ja. bukan makan kat kedai kami. tu yang letak signboard tu. bagi pelanggan paham sikit. parking ni untuk kami ja...

>> masa tu me hanya dengarkan aje lah conversation tu <<
ye.. me kepohchi jugak. duk fikir jugak. apelah motif Penjual NA tu sebenarnya...
parking pun nak jadi issue ..


dengan 2 situasi di atas. korang boleh agak tak apakah niat Penjual NA tu sebenarnya?
kenapa lah die beria-ria nak bercakap pasal kedai orang sebelah. sampai parking pun tak boleh pinjam ?? perkara biasa la kan kalau kite parking kat tempat lain, pastu makan kat tempat lain. erkkk Pn. Wifey pun selalu macam tu...


(^_~) Monolog Cermin Hati >>>> 


1st thing. Me ambil pesanan beliau sebagai sebuah pesanan "ambil berat" terima kasih Penjual NA, sekurang-kurang selepas ini me akan lebih berhati-hati. tp utk berenti makan dari kedai tu xde lah kan. sebab tak terkena lagi makan makanan basi. hehe.. 



2nd things. perbetulkan niat, wahai Penjual NA, jika anda berniat menyebarkan pesanan itu semata-mata ingin memburukkan keadaan atau berniat untuk menutup periuk nasi mereka. maka hentikanlah. kerana anda juga sedang berniaga. jika anda ingin periuk nasi mereka tutup, tidak mustahil Allah akan turunkan hukuman yang sama. maka ingatlah, bumi Allah ini sangat luas. sesiapa sahaja berhak bernafas , berusaha di bumi ini. Jika anda bersengketa dengan mereka, maka perbaikilah hubungan SilatuRahim kalian, kerana kita adalah bersaudara. Jangan makan daging saudaramu sendiri. 



3rd thing. tiada satu kesalahan pun mengatakan kita tidak boleh berkongsi parking. kecuali PARKING MAJLIS PERBANDARAN. tu kena bayo ye. usah duk parking free je, kang tak pasal-pasal kena bayo saman. >> apa salahnya jika anda berkongsi parking. sebab ? kedai sebelah tu memang takde parking. kedai tu betul2 tepi jalan raya. jadi memang tak mustahillah pelanggan mereka tumpang parking kat tempat Penjual NA. erkkk Penjual NA pun mesti pernah buat macam tu kan ?? kan ?? kan ??? makan tempat lain, parking kat tempat lain ?? Normal kan ???


4th things. errkk cer agak-agak, tadi die bertemu dengan Pn. Wifey, die bercerita tentang hal makanan basi. kalau ada pelanggan lain, cerita lagi.. dalam sehari agak2 dah bape kali die bercerita ? dan berapa kali pulak ada tukang batu api ?? agak-agaklah kalau niat Penjual NA tu negative, boleh bayangkan tak dosa-dosa yang die pikul sepanjang cerita itu di jaja. barangkali bole menjadi sebagai "FITNAH" .... haaaaa cer pikior elok-elok....


5th & last one dan bole bayangkan tak? Pn. Wifey pun sedang bercerita kat anda-anda semua ?? muahahahha .. erkkkkk . dah-dah. Pn. Wifey, nak solat Asar ni.. kasi cuci balik ape yang dah terlanjur..... ngeh ngeh ngeh...
saye undur diri dahulu !!! hikhikhik.. 






11 comments:

  1. Salam nisah..selamat petang..hmmm..pada akak la..nampak la yg penjual NA tu cuba menjatuhkan perniagaan kedai sebelah..kalau kita niat elok untuk niaga x kemana rezeki tu..kalau kita niaga ikhlas org parking celah kedai mana pon depa akan mai juga kat kedai kita kan..hehe..feel kak intan sama ja macam feel nisah terhadap penjual na tu...

    ReplyDelete
  2. assalam Nisah..kalau acik kan..kedai tu pun acik dah tak masuk lagi..

    ReplyDelete
  3. biasa lah..orang berniaga...dia rasa macam persaingan lah...

    rezeki masing2 sebenarnye..tak yah nak kata apa2...

    ReplyDelete
  4. erm, mcm2 ragam.... mcm persaingan tak sihat pun ada :D

    ReplyDelete
  5. akak pun rasa semacam cara org tu pesan kat nisah..
    itu lah dugaan dalam berniaga..moga peniaga melayu kita sukses dan diberkati..insha Allah :)

    ReplyDelete
  6. salam nisah..wat cam ni yg back link tu...
    copy image url atau kak intan..upload..pastu entry yg kak intan wat tu nisah copy dan click gambar yg nisah upload tadi kan, click link..pastu letak link entry kak intan buat contest tu

    ReplyDelete
  7. cer tgk yg n http://karismaizzah.blogspot.com/2011/02/tutorial-meletakkan-link-pada-banner.html

    ReplyDelete
  8. biasala adat orang berniaga..macam-macam cara diguna..

    tapi lain semacam ja kata2 Penjual tu..hmm

    ReplyDelete
  9. nasi ayam mmg sedap nisah..akak pun suka sesangat...

    apalah...nak meniaga jgn ada sikap phd...camana nak maju gitu..

    ReplyDelete
  10. kalo die gitau skadar peringatan takpelah kalo utk buruk2kan tak pyh la

    ReplyDelete
  11. salam kak nisah...
    oh yeah..me penyekik nasik ayam juga..kita samaaaaa..... :D
    huhuhu...kes mcm ni pun ada ka..?
    tp setuju ngan akak..yg lasttttt skali tu...
    tp cma rasa kak nisah pun mesti dah tau hakikatnya kenapa kak nisah buat entri ni..
    ehehe..ape yg daku mengarut ni...oh tidakk....

    *tak baik buruk sangka & tamak kan kak...... * :)

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email