Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Friday, January 18, 2013

Edisi Jalan-Jalan Cari Makan, Januari 2013 (Part 3)

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)
edisi terakhir untuk minggu lepas punye makan-makan...
minggu ni tiada kisah makan-makan,
Nisah masak je kat umah....
memang tak snap makanan minggu ni punye, 
sebab xnak cite pasal makan dah minggu depan...
tak sempat nak bersnap2 bagai..
sebab nak layan Hingga Hujung Nyawa.
sungguh Mak tersentuh tengok cite ni.. 
berjurai je airmata, sensitip tau !!!

okay, dah melalut....
korang dah rase bosan ke nak baca kisah makan Nisah ??
erm.. alaaaa janganlah bosan ye..
meh baca lagi meh.....

Hari Jumaat..
hati kemalasan pun telah tiba..
jenuh lah fikir nak masak ape untuk dinner.
tetiba terpandangkan petai yang tergantung.
haaaa
masak petai pun sedap jugakkan...
teringat pulak resepi Telur Nusantara..
jadi tanpa lengahkan masa, nisah ambil telur dalam peti ais & rebus.

kupas kulit petai (sebab nisah tak suke makan kulit petai)

Masak Nusantara..
ala , resepinye macam masak lemak jugak.
cume buh petai je.. tapa serai @ daun kunyit. tu je..
senang kan.. tapi nisah letak jugak serai tu, bagi wangi2 sikit 
dan ini adalah hasilnya .....





******************************************************************************************

hari sabtu, nisah masak Sup Ayam..
dah berbulan-bulan tak masak Sup Ayam..
En. Hubby tak nak makan nasi. Pn Wifey nak makan nasi..
nak masak dua menu memang ku rasa malas sekali..
jadi, Pn. Wifey cadangkan pada encik Hubby untuk makan Maggi je..
Pn Wifey ckp kat Mr Hubby..

"abang, saya nak sup ayam.. apa kate abg makan maggie sup ? haa bole amik sup saye tu"

hubby pun terangguk2 tanda setuju. girang sungguh si hati wifey. senang kerja mak.
sekali masak aje.... ngeh ngeh ngeh ngeh

pung pang pung pang pn. wifey duk dalam dapur..
(bunyi yang sangat mengarut)
setelah 1 jam..
ini lah hasilnya........


Bila masak Sup wajib ada cili kicap ni. baru lah umphhhh nak makan.
mesti pedas. pure Cili Padi. confirm terangkat punyelah



Mee tu kan plain je... jadi nak bagi rase sedap sket..
Pn. wifey gaulkan sikit dengan Minyak Bijan, Lada Sulah..
ade la rase sikit macam Chinese Style......
hentam je lah labu. yang penting Halal & kenyang.....

**********************************************************************
hari ahad. kami keluar. tak plan nak makan.
saje nak keluar window shopping.
bila kereta nak menuju ke kUah, tetiba perut pulak lapar.
so kena berenti makan ni.
kat umah memang tak masak
hubby ckp dah kenyang. so memang tak masaklah.

tak sangka pulak dah keluar terasa lapar pulak.
destinasi yang di tuju adalah Bihun Sup Siam kat Garden tu.
Nisah sebenarnya kurang gemar makan Bihun Sup Siam.
ini adalah pengalaman makan 2x bihun sup ni.
memang tak kena dengan tekak.



sebenarnya, pada asalnya Nisah tak tahu kedai ni wujud.
my Gf lah yang mengajak lunch kat sini beberapa minggu yang lepas.
dia pun tak beritahu ni sup siam.
nisah pon orderlah, dah katanye sup ni sedap.
bila sampai je di depan nisah.
baru nisah tahu tu Sup Siam.
nak kate ape ? makan je lah.
memula rase berat jugak nak masuk mulut kan. tapi gagahkan juga.
bermula dengan sehirup ku tambah 2 hirup. 3 hirup.. 
hehehehe memang sedap.
kena dengan tekak, rasenye yang pedas2 sikit..
lama-lama jadi suke pulak.
so.. destinasi kami, ke Garden lah..
sampai pun dah petang2 dalam pukul 3pm ..
dah redup2 sikit kan.. makan Sup pulak..
memang best lah....

nisah order bersama dengan Ais Kacang. sedap jugak. isinya biasa-biasa aje. tapi cukup rasanya....

ni pilihan hubby, nasi goreng bersama dengan daging masak merah.


kedai ni banyak juga pilihan menu-menunya..
cume fofular dengan Bihun Sup nye...
kalau rasa tak nak makan Sup boleh juga order yang Ala Carte.
mengikut selera masing-masing 

antara persekitaran kedai ini.

kedai Sup Ayam. Pemiliknya orang Thailand.. 

Rimbunan Pohon Bamboo, sebelah kanan kami....


walaupun kedai ini berhampiran dengan Jalan Utama, namun kedai yang tersorok ini membuat Nisah tidak pernah tahu tentang kehadirannya sebelum ini...

(^_~) Monolog Cermin Hati >>>> sesudah makan, hubby minta nisah call Cineplex, nak tanye cerita apa yg best.. Bila dah call kami decide nak tengok wayang pulak selepas tu... kami tengok cerita "Minyak Dagu" .....

11 comments:

  1. Kakcik suka juga makan sup2 ni, tapi kena 'ada rasa', tak nak yang tawaq hebiaq... :)

    ReplyDelete
  2. menyelerakan! laparnya tengok.. sedappppp!

    ReplyDelete
  3. Aduii Lapaq la plak bila baca entry ni...kedai kat garden tu, akak pernah makan gak...tak ingat plak dah pernah rasa ka dak bihun sup dia...ha ha..

    ReplyDelete
  4. rajin nisah masak .. macam tu lah kan .. x kan nak makan luar aje .. kalau akak jemu ;)

    sedap2 tgk mee kuah tuu .. mee maggie ke dik ?? kalau akak guna mee lidi @ siput .. sedap juga kan ;)

    aah lah dikkk nyaman nyee tempat nie ... damai aje rasa ;)

    ReplyDelete
  5. Nisah.. masak nusantara.. 1st time akak dengar... klu ikut permintaan hero akak sorang tu mmg hari2 lah kena masak sup..Pa'e suka sgt..hehe:)

    ReplyDelete
  6. petai jjeruk masak ngan telor????baru tau nie,..

    ReplyDelete
  7. salam kak nisah..
    wahh merihanye tgk mknn..
    tpkan,menu yg 1st tu xpernah rasa dan mkn lagi.. huhu...pertama kali jgk tgknye..

    ReplyDelete
  8. cisu cukup suka makan makanan yg berkuah ni.mcam laksa,bihun sup, mee kari dll.

    sama mcm style ciksu kalau ciksu nk mkn nasi gini la ghopenya buat kat suami.kalau maggie atau bihun tibai je.yang penting slalu ada stok ;D

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email