Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Wednesday, January 30, 2013

Nasi Ayam & Bawa Bekal Nasi Ayam + Tak Berkerja

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)

ehem ehem.. tajuk yang tak berapa nak selindung-selindung kan..
straight forward je (kate oghang puteh) oghang melayu kate straight to the point.
hurm ape-ape jelah

 kelmarin>>28.01.2013 Nisah dah cite yang nisah nak masak nasi ayam.
ya, Alhamdulillah, plan nisah menjadi.
maka terhasillah nasi ayam madu nisah
uhuk uhuk uhuk Nasi Ayam Madu, bukan bermadu

marilah lah menjamu mata. 
maaflah ye, tak dapat nak hidang kat anda semua.
tayang je ye.....




Nisah sengaja masak banyak malam tu, memang cadang nak bawa bekal ke opis.
bile dah bawa tu, kira jimatlah duit lunch kan.. kalau tak terbang jugaklah 4-5 hengget kan.. haaaaaa so proud to be me... << dpt berjimat. 
tetapi, ada juga suara sumbang yang tak enak di dengar.
my opismate menegur ramah kat me :
opismate ::: bawak bekal nisah? ehh gaji dah masuk takkan dah abis kot.. ke tak de duit nak beli makanan luar ??

(pedih betoi kata-kata beliau) xpe Nisah sabar. Nisah senyum. malas nak cakap apa-apa.
Nisah tetap layan makan sampai nasi tu abis, sehingga perut ku kenyang.
ada Nisah kesah !!

itulah dia, Mind Set orang melayu. kang kate mundur marah.
kang kata tak bijak . melenting .
tapi cer sesekali ubah cara berfikir ke arah positif.

bAWAK BEKAL tu..
tak semestinya orang tu 
1. xde duit.
2. x cukup duit
3. miskin
4. tak berharta
5. duit dah abis.

 bawak bekal tu Allah tak kate :
1. berdosa
2. haram
3. masuk neraka
4. hina
5. papa kedana

Tak kisah bawak bekal ke, beli ke ? masing-masing punye kehendak.
dan buat ape sibuk nak makan kat luar kalau nak tunjuk yang awak ni banyak duit, berkemampuan. walhal.. dalam Bank jumlah RM0000.00 ?
padahal hutang dari hujung rambut sampai hujung kaki..
itu pasal orang melayu tak boleh jadi ALONG. cume boleh jumpe ALONG je ?? tu gara-gara nak tunjuk kaya lah, nak tunjuk hebat. 

kakak-kakak, abang-abang.. adik-adik..
saye bawak bekal, saya tak susahkan orang. saya cukup duit ke? saya tak makan ke? saya tak susahkan orang. saya kaya ke? saya miskin ke  pun tak susahkan orang.

tau tak ? orang-orang cina pergi kerja bawak Bubur Nasi & Sup. tapi bila Mati. keranda dorang pun harga rm30-60K. percaya tak ??

jangan pada rendah kat orang. bukan kata kat Nisah sahaja, namun kat sape2 je..
jangan memandai-mandai kita buat kesimpulan kat orang lain.
apa hak kita ???


(^_~) Monolog Cermin Hati >>>> bila part yang ni , nisah teringat satu cerita. tahun 2010, Nisah berenti kerja. masa tu hubby pergi ke Turki selama 3 bulan. tinggallah Nisah seorang diri di rumah. Memandangkan selepas hubby balik dari Turki kami akan berpindah ke Langkawi, makanya hubby membuat keputusan supaya Nisah berenti dan duduk kat umah. Luangkan masa bersama famili. Nisah ikutkan je, asalkan duit belanja ADA. hehehe... ingat lagi masa tu hari raya. Nisah postkan kat fB yang Nisah berenti kerja. tak sangka pulak ada tukang skodeng kat fB nisah, dalam diam tak diam Cerita brenti kerja jadi issue hangat pada belah famili di Melaka. Wah!! Berenti Kerja pun jadi issue hangat ehhhh ?? Lepas tu, masa balik raya kecohlah pasal Nisah berenti kerja. Femes ahkak sekejap !! ramai lah yang tanya, kenapa? kenapa? kenapa? .. jawapan demi jawapan di beri bagi menjawab soalan mereka yang tak berapa nak HADO tu. layankan je lah... tapi dalam banyak-banyak soalan yang di ajukan, ada satu soalan yang buat nisah terasa BARA sikit. iaitu soalan dari Nenek "kenapa Nisah tak kerja, nak mengabiskan duit along ke?" >> ALong tu merujuk kepada En. Hubby<< yang paling tak menahan tu soalan tu tak di tanyakan pada Nisah, tapi Nenek tanya kepada MIL & SIL... yang MIL pulak bercerita kat Nisah. maunya nisah nak diam ?lalu nisah pun jawab " habis tu ibu, kalau kak long tak habiskan duit along, takkan kak long nak suruh pompuan lain atau bini orang sebelah yang habiskan duit along?? kalau kak long tak habiskan duit along, sape lagi yang nak habiskan?? pastu. MIL cume senyum dengar menantu hantu ni jawab balik. sebenarnya. dialog kami dalam keadaan gelak tawa. ala ala macam gurau2 senda gitu. rupenye, mind set dorang. mana-mana pompuan yang tak bekerja adalah pompuan yang xde masa depan. pompuan yang mudah di perlekehkan. pompuan yang cume tahu menghabiskan duit suami aje. pompuan yang selalu kena buli. patutlah Nisah selalu nampak Ibu & Adik Ipar Nisah kena buli gan mereka. hanya semata-mata mereka adalah surirumah tangga sepenuh masa. habis. hina ke menjadi surirumah tangga? hina ke kalau tak bekerja?? hina ke?? hinaaaaaaa keeee ???? okay, maknanya, selama ni dorang tak buli nisah sebab nisah bekerja je lah ya.. sebab nisah ada gaji sendiri lah ye. agak-agak kalau nisah ni pun surirumah tangga, Nisah pun kena buli jugak ye ?? aduhaiiiiii . tu lah dia. tu lah dia. melayu katanya.. Cer cari Islam dalam diri. jangan biarkan Islam tu cume kat dalam IC je. sia-sia hidup je.. 

16 comments:

  1. assalam nisah..acik dulu pun rajin bawak bekal..alhamdulillah kawan2 yak de yang ngta..lagi seronok boleh makan sama2

    ReplyDelete
  2. kegemaran anak saya... kalau rumah dekat.. mau saya hulur pinggan ni hahaha.. x malu btl..

    ReplyDelete
  3. yummy sedapnya. hehe nama kita sama lah.:)

    ReplyDelete
  4. sedapnya.. lama tak makan :) ros hari2 bawak bekal pergi tempat kerja..biarla orang nak cakap apa pun. yang penting tak menyusahkan diorang. huhu

    ReplyDelete
  5. salam kak nisah comey mimauuuuu...
    wuhuuu...nasi ayam..ade simpan ckit utk cma tak??

    tu la kan kan..mencik ngan org melayu...org MELAYU okey..bukan org ISLAM yg dibenci..
    taip balik..Benci dgn org MELAYU yg mindset saraf2 otak diorg mcm ni.. aduhai..perlu ke nk kata mcm tu??? bwk bekal sendiri jimat what??
    ade ke kita guna duet theyolss??
    menyampah mak!

    ni pun satu lagi..isu surirumah tangga yg menghabiskan duit husband kononnya..
    theyolss x tau kut surirumah tu pekerjaan yg paling mulia disisi Allah..

    segala mkn pakai semua isteri yg control sepenuhnya...
    klu yg bekerja mcm cma ni dah tentula kurang terjaga ckit..x dinafikan..

    ingat nk benti keje tp tak boleh sbb gatai tgn nk duet sendiri.. hohoh..


    lebiu lebiu lebiuuuuuu

    ReplyDelete
  6. ketepikan omongan org lain apapun janji kita ikat hati suami kita agar ttp sayang pada kita walau apapun terjadi...ikat simpul mati tau nisah..hihihi

    ReplyDelete
  7. alaaaaa akak dr dulu hg kini, hari2 bawa bekal, tak kisahpun..

    kalau Nisah nak tau, org yg bawa bekal ni adalah org yg rajin bangun pagi2 masak ntuk famili..

    Idok le cam sesetengah dr kita "anak, suami saya xmo makan pagi, jadi kita tak masaklah..." ylh.. camner nak bersarapan sbb kita kaum ibu x masak ntuk mereka, opsssss...

    ReplyDelete
  8. ros suke bawak bekal jugak before ni..sebab dekat sjkc kan? faham3 jelah..tapi skrg dh tukar SK memang beli makanan di kantin..kalau dulu bangun pagi pkul 5, skrg lewat sikit..hihi :D sebab dh tak buat bekal..;)

    ReplyDelete
  9. haha...saya lg suka bawa bekal dr rumah...lebih terjamin makanan tu...org2 office pun xde nk mengata bagai..

    uhuks..semulia2 pekerjaan adalah surirumahtangga...xbekerja xbermakna xde tamadun ok...zaman sekarang dh canggih, dok rumah pun boleh generate income ape

    ReplyDelete
  10. Sedapnya nisah....minta sikit boleh? Hehe...
    Salam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. yum yum..dh lm xmkn nasi ayam nih...heee...blogwalking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda atau wat yg tersayang...

    ReplyDelete
  12. betul tu..tak semetinya bawal bekal tu xde duit..kadang2 makanan yg dijual x sedap, lebih baik bawak bekal..bawal bekal lagi jimat..biar la org nak kata pon asalkan perut kita kenyang..x mati nya klu org mengata..:-)

    ReplyDelete
  13. bawa bekal dari rumah lebih terjamin sbb kita yg masak sendiri..
    tak semestinya bawa bekal tak ada duit..
    anak-anak sy pun sy bawakan bekal kesekolah..

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email