Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Wednesday, January 16, 2013

Tujuh (7) Kalimat Penghapus Dosa

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)



Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak buih laut.

1. Mengucap “Bismillah” pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

2. Mengucap “Alhamdulillah” pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.

3. Mengucap “Astaghfirullah” jika lidah terselip perkataan yang tidak patut.

4. Mengucap “Insya-Allah” jika merencanakan berbuat sesuatu dihari esok.

5. Mengucap “La haula wala kuwwata illa billah” jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diinginkan.

6. Mengucap “Inna lillahi wa inna ilaihi rojiun” jika menghadapi dan menerima musibah.

7. Mengucap “Laa ilaa ha illa Allah Muhammadur Rasulullah” sepanjang siang dan malam, sehingga tak terpisah dari lidahnya.





(^_~) Monolog Cermin Hati >>>> Beramal bersama (^_~)

6 comments:

  1. nice share...sebagai peringatan untuk kite yg mudah terleka dan terlupa spt saya nih...

    salam..
    saya nak jwbkan persoalan ttg lukian manik yg putih tu...sebenarnya tu sy lukis semula maksudnya sy edit semula menggunakan komputer kerana lukisan asal yg saya buat pada baju tak nampak sbb warna pen yg sy gunakan tenggelam bersama warna baju...bila ambil gambar langsung x nmpak...sebab tu st edit semula

    sebenarnya untuk melukis tu ada pen nya tersendiri..kalu gi kedai manik cuba tanye tokeh kedai mesti ada jual...pen dia basah2 mcm magic pen...dan ada juga pen dijual dgn pemadam dia sekali..bole padam kalau salah lukis...

    harap2 terjawab persolan yer..tq

    ReplyDelete
  2. TQ sharing Nisah..:)
    sama2 kita amalkan...

    ReplyDelete
  3. salam kak nisah sayammm...
    alhamdulillah... dah buat cma beristighfar pagi2 ni..sayang akak!

    insyaallah..semoga menjadi amalan kita.. :)

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email