Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Sunday, December 23, 2012

10 Perkara Tanpa Duit

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)
Salam Pagi Ahad...
Memandangkan sudah bergaji, maka plan anda mahu ke mana ??
Pn. Rumah cuma bersantai di rumah kerana En. Hubby ada kerja yang perlu di selesaikan.. Kesian beliau, berusaha keras untuk menambahkan pendapatan & membangunkan ekonomi kehidupan, berusaha semata-mata kerana duit, Duit untuk menampung kehidupan seharian ...Hubby, Jasamu kukenang (^_~) ... 

Namun..... 

Percayakah anda di zaman materialistik sekarang ini, semua orang mahukan duit. Orang dewasa, remaja bahkan kanak-kanak kecil sekalipun kenal dengan sekeping kertas yang diberi nama “duit”. Memang duit penting dalam kehidupan, tanpa alat tukar ini kita tidak boleh memenuhi keperluan hidup. Duit membuatkan manusia melakukan perkara yang diharamkan, manusia menjadi rakus kerana duit, manusia pecah amanah, rasuah, merompak, melacur malah membunuh manusia lain kerana duit. Kejayaan orang di zaman kini juga diukur dengan banyaknya duitnya.

Tetapi walau bagaimana pentingnya duit, masih ada benda yang tidak boleh dibeli dengan duit

1. Masa
Duit tidak akan dapat mengembalikan masa yang telah berlalu. Setelah hari berganti, maka masa 24jam tersebut akan hilang dan tidak akan mungkin akan kembali lagi. Oleh itu gunakan setiap kesempatan yang ada untuk menyatakan perhatian dan kasih sayang anda kepada orang yang sangat anda sayang dan anda cintai, sebelum waktu itu berlalu dan anda menyesalinya.Begitu juga dengan tanggungjawab dengan Allah, jika kita terlepas waktu Subuh pagi tadi, ia tidak dapat ditukar dengan berapa juta pun wang untuk kembali ke waktu Subuh tadi.

2. Kebahagiaan
Memang kedengaran pelik, tapi inilah kenyataannya. Duit memang boleh membuat anda merasa senang kerana anda boleh bercuti mewah, memberi laptop dengan kemudahan yang sangat canggih, atau membeli kereta dan rumah mewah 8 tingkat sekalipun. Tetapi duit tidak boleh menghadirkan sececah kebahagiaan dari dalam lubuk hati kita. Berapa ramai orang kaya yang tidak boleh tidur walaupun dalam aircond yang sejuk dan dalam bilik yang super mewah yang katilnya berharga berpuluh ribu ringgit.

3. Kebahagiaan Anak
Untuk membeli makanana dan pakaian yang bagus-bagus untuk anak tercinta memang memerlukan duit. Tetapi anda tidak boleh menggunakan wang untuk memberikan rasa aman, tanggungjawab, sikap yang baik serta kepandaian pada anak anda. Hal ini memerlukan waktu dan perhatian yang anda curahkan untuk mereka dan amalan baik yang anda ajarkan. Duit memang membantu kita memenuhi aspek penjagaan, tapi waktu telah membuktikan bahawa keperluan asas tiap anak adalah berapa banyak masa yang diberikan orangtuanya, bukan “duitnya”.

4. Cinta
Cinta tidak boleh dibeli dengan wang, akuilah hal ini benar. Memang dengan duit kita boleh membuat orang tertarik, tapi cinta berasal dari rasa saling menghargai, perhatian, berbagi pengalaman dan kesempatan untuk berkembang bersama. Itu sebabnya banyak pasangan yang berkahwin kerana duit, tidak bertahan lama atau pun tidak merasa bahagia.

5. Persahabatan
Untuk diterima oleh lingkungan pergaulan dengan sahabat, anda tak perlu duit. Apabila anda ingin diterima, fokuskan tenaga anda untuk membuat diri anda berharga bagi lingkungan sekitar dengan menjadi teman dalam suka dan duka.

6. Kesihatan
Kita memerlukan duit untuk membiayai rawatan dan membeli ubat, tapi duit tidak boleh menggantikan kesihatan yang hilang. Itu sebabnya pepatah lebih baik mencegah daripada mengubati .

7. Kejayaan
Beberapa orang memang ada yang mencapai kejayaan dengan menyogok, tapi ini adalah pengecualian. Kejayaan hanya berasal dari kerja keras, kemahuan, dan rezeki yang tertulis. Ada aspek kecil dari usaha menuju sukses yang boleh didapatkan dengan duit, misalnya mengikuti kursus atau membeli peralatan, tapi kejayaan lebih banyak berasal dari usaha yang anda lakukan sendiri.

8. Bakat
Kita dilahirkan dengan bakat tertentu. Dengan duit, yang boleh kita lakukan adalah mengasah bakat tersebut, misalnya belajar muzik. Namun para pakar mengatakan, untuk menjadi pakar di bidangnya, kita memerlukan bakat semulajadi.

9. Sikap yang baik
Banyak orang yang kaya raya tapi sikapnya kasar,sombong dan cakap besar. Tak sedikit juga orang yang sederhana yang tutur katanya sopan dan menunjukkan rasa hormat pada orang lain. Jadi, jumlah duit yang dimiliki bukan penentu sikap seseorang.

10. Kedamaian
Bila wang boleh membeli kedamaian, barangkali kita tak lagi mendengar tentang perang. Tetapi yang sering terjadi sebaliknya, duitlah yang menjadi sumber pertikaian dan permusuhan.


(^_^) monolog cermin hati >> duit,.. segala-galanya? atau segala-galanya duit...
14 comments:

 1. Duit..duit..
  di mana kau duit?

  Thanks for sharing my dear...

  ReplyDelete
 2. duit bukan segalanya..tp sekarang memerlukan duit utk menampung kehidupan seharian..dan tidak semua benda boleh dibeli dgn duit kan kak nisah..sy setuju dgn kak nisah

  ReplyDelete
 3. betul lah,,kalau dh boleh beli memang senang kan kak,,

  ReplyDelete
 4. salam kak..
  oh duit..
  'sometimes people said MONEY is everything but WOMEN is more wasting'

  err... betul ke pepatah ni.. ntah la.. koh kohkoh.. :p

  cma baru je gaji ari ni...dok fikir nk membayar segala ape yg perlu dibayar..

  tq for sharing kak :0

  ReplyDelete
 5. Nice entry Nisah...berpada-pada la dengan duit.jgn sampai jadi hamba duit...

  ReplyDelete
 6. Ringan plak jari akak kat sini..

  ReplyDelete
 7. @Adriana
  Yes Ana, orang kata duit bukan punca kebahagiaan. tapi bukankah harta dunia juga wajib di tuntut ??

  ReplyDelete
 8. @NORSHAHFEZA HAMSAN
  peeja cayang..
  awak kemana ajelah.
  dah gupe biskut je ahkak tengok !!

  ReplyDelete
 9. @♥ Cmª shIemª ♥
  W'salam CMA Sayammmm

  Money is Always Money,
  if U Die also need money.

  >> dah abis ke bayar ape2 yg patut ??

  ReplyDelete
 10. @Si Matatajam
  thanks akak, yes kalau dah jadi hamba duit pasti akan jadi gila duit selepas itu hehe

  ReplyDelete
 11. @Si Matatajam
  akak, marilah ringan bersama-sama. excercise jari kite hehe.

  thanks kak, selalu jenguk kesini (^_~)

  ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email