Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Monday, December 31, 2012

Alhamdulilah.. Selesai Sudah Urusan Tami

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)

mana -mana yang telah mengikuti perancangan Ummi untuk spay kan Tami hari itu, telah selesai semuanya.. Ummi ada bercerita tentang hal itu di  >> entry yang ini <<

seperti yang di janjikan, Ummi dah pun mengharungi fasa spayed kat Tami, semuanya berjalan dengan lancar.
walaupun pada hari tersebut, hati ummi sangat berdebar ketika itu.
melihatkan mata Tami, hati ummi menjadi sayu. mahu saja ummi cancelkan appointment tersebut, tapi dalam masa yang sama ummi perlu fikirkan effect yang lain-lain juga. dari ummi menyesal kemudian hari, lebih baik bertindak sekarang. cukup-cukup lah apa yang ada... 



Tami.. Dah ready nak pergi.. Ummi & Tami je, Abi kerja time ni.. abi cume telefon jer bertanyakan tentang Tami okey ke tak.. 
Abi sempat pesan supaya berhati-hati. Abi doakan agar Tami selamat..
Tami terjakun di situ, (^_~) , yelah mana pernah ummi letak Tami dalam carrier kan.. bile duk dalam tu die terjakun le.. mata melilau je.. tapi die tak meowing pun..

Ni.. dah sampai Klinik, tengah tunggu giliran....


Ini lah Klinik Animal Pujaan orang-orang Langkawi. sebab ini lah satu2 Klinik Haiwan kat Daerah ni, walopun nampak tak berapa nak ada.. tapi Vet nye sangatlah baik.
Masa mula-mula nak buat appointment tu ingatkan Vet tu American, slang die bercakap macam Minah Salleh, bila dah bertemu muka.. bukan omputih gupenya, kemungkinan besar Chinese kot, sebab die bercakap chinese dgn sorang client tu.. yang pasti die bukan Malaysian.. Apepun, dia sangatlah peramah.. 


seperti yang telah di rancang, ummi sampai di klinik jam 10.35 am, sebelum ummi ada lagi 2 orang yg datang untuk spaykan kucing juga. sambil-sambil tunggu giliran Tami, sempat lah ummi bersembang-sembang dengan Tami, (huhu gaya macamlah Tami bagi feedback dengan berkata-kata kan..) Tapi hakikatnya, Tami memang bagi feedback dengan cara Meowing die tu, walaupun Ummi memang tak paham, tapi ummi layan kan aje lah dengan celoteh ummi kat Tami.. hehehe

Time Tami pun telah tiba, Ummi bawa masuk Tami dalam bilik Vet, Vet periksa kesihatan Tami, Alhamdulillah Tami sihat, tak demam , xde hingus-hingus (kata si vet tu), xde cirit birit... So operation boleh di buat. Jika Tami di dapati tak sihat, operation tu tidak boleh di lakukan... Setelah ummi tandatangan surat pengesahan aka agreement, ummi pun balik, tinggalkan Tami di situ. Vet suh ambik balik pukul 5.30 pm...

keadaan Tami selepas operation, Vet kata die dalam keadaan pening-pening sebab bius & tired. jadi perlu biarkan Tami rehat.. Masa ni Tami tak benarkan makan sehingga Jam 10pm, tapi pukul 8pm Ummi bagi juga Tami makan, tak sampai hati tengok die layu jeeee...

Tu kesan Tami Operation, aduhaiiii habis Vet cukur bulu Tami yang gebu tu.. huhu sedey jugak ummi tengok, nasib baik boleh tumbuh lagi...
terngok ni, perbezaan sinar mata Tami sewaktu die sihat dengan sedang pening-pening.. masa ummi tengok keadaan Tami macam ni, mengalir airmata ummi, Ummi nak Tami yang bersinar macam yang lepas-lepas. 

Kini, setelah 5 hari berlalu, Tami semakin pulih. Tami kini dah lincah berlari. tapi selalu jugak lah ummi tengokkan kesan operation tu, takut2 lah terbuka ke, berdarah ke.. Tami ni aktif sangat, sibuk je nak berlari sana , berlari sini.. macam tak sakitt je, mata ummi melihatnya pun ngeri & ngilu.

(^_~) Monolog Cermin Hati >>>> Selesai kisah si Tami, next month.. bawak si Meoowww pulak. adoi la, nak kena mengadap lagi, for sure airmata ummi mengalir lagi nih !!

18 comments:

  1. allah kesiannya muka tami kene operation..

    ReplyDelete
  2. sm colour macam kucing AK nama Meon..tp lama dah mati

    ReplyDelete
  3. kucing yg chomeyy, tapi wak X sukak bela tapiii.. iIhhikks

    ReplyDelete
  4. aduhhh comelnya tami
    semoga dia kembali sihat ..
    siann lak tgk wajah dia lepas operate tuu kan dik ..

    ReplyDelete
  5. memg peminat kucing akak nih...

    wah blog dh berwajah baru

    ReplyDelete
  6. Comelll nya Tami...
    kesian juga kan bila kena operate..
    tapi demi kebaikan...harap2 lepas ni Ok lah kan...:)

    ReplyDelete
  7. comel tami...tapi kita tak bela kucing...

    ReplyDelete
  8. Kesiannya Tami. Moga cepat pulih.
    Singgah dari blog Cik Rose. Salam perkenalan.

    ReplyDelete
  9. akak faham ttg perasaan nisah masa borak dgn kucing tu..kalau org tk faham dia jadi pelik..akak selalu borak dengan kucing...kalau dia pejam mata tu, dia senyum kat kita kan..hehe

    Tami ni kan macam muka kucing puyuh akak..baru ni kena langgar lori kecik..kaki dia capit..tak baik2 lagi..

    suke la tgk muka tami..tiut miut :)

    ReplyDelete
  10. salam kak nisah...
    hi tami..alahai..muke lepas operate tu sgt letih..xpe tami.. dah sihat kan..


    huhuh..meow plak lepas ni..? sabar lah wahai ummi..demi mase depan kesayanganmu itu.. huhuh...

    ReplyDelete
  11. mcm mata kucing dalam shrek.. hehe

    ReplyDelete
  12. alahai sian nya Tami,, beza betul mate die ye,lagi2 time fening2 kucing tuh,hihiih tp menten comel

    kak nisah jgn mengalirkan air mate plizzzz,,tp kalau nk pinjam bahu saye pon boleh =p

    ReplyDelete
  13. Hope luka operate Tami tu cepat sembuh...baru akak tau Ada klinik hewan kat sini..hi hi..terjakun sat tadi..

    ReplyDelete
  14. alalala..ciannya tami..hope cpt smbuh ya

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email