Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Monday, December 3, 2012

Anak Kecil Main Api

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)

bila terdengar lagu ni di persidangan UMNO minggu lepas
teringat pula masa nisah berada di Biro Tata Negara

masa tu, itulah pertama kali nisah dengar lagu.. 
nisah berada di BTN selama 7 hari..
setiap hari"wajib" nyanyikan lagu Warisan ni..
hari pertama nyanyi memang tak feel..

bila masuk hari ke dua dan seterusnya, setiap kali nyanyi
mesti mengalir airmata....




Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang
Nenek moyang kaya-raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa di antara kita
Cinta lenyap di arus zaman
Indahnya bumi kita
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ke tangan yang lain
Kita kan merintih sendiri

Jangan buang waktu lagi
Majulah raih sebuah mimpi
Hapuskan sengketa
Teruskan usaha
Kita kan gagah di nusantara
Kita kan gagah di nusantara
Kita kan gagah di nusantara
Kita kan gagah di pentas dunia




(^_^) monolog cermin hati >> kata-kata orang lama ni dah macam sumpahan pula kan... apa yang mereka cuba sampaikan dulu seolah-olah menjadi nyata kini. Tanah Malaya, bertumpah darah dan keringat.. Ini bukan blog untuk isu Politik, bukan menunding jari ke mana-mana Parti. cuma , yang ada ni semuanya Melayu.. 




12 comments:

  1. mendalam maksudnya.. org dulu² yg memperjuangkan kemerdekaan.. mesti terasa menusuk kekalbu dgr lagu ni...

    ReplyDelete
  2. Memang sedih bila mengenangkan Bangsa kita saling bermusuh zaman ni..

    ReplyDelete
  3. @Masya
    kan.. tak ramai org akn nyayikan lagu ni.. sesape yg ke BTN je akn selalu nyanyi...

    ReplyDelete
  4. @Si Matatajam
    Bangsa kita, semakin hari semakin hilang identiti..

    ReplyDelete
  5. alahai youtube xleh bukak lah kak nisah, =( usm block,,xkire nk carik gak lagu ni**wat muke bengis

    ReplyDelete
  6. sedih.. sayu je lirik dia kan

    ReplyDelete
  7. salam kak..

    ooo.. lagu ni.. mcm pernah dgr dulu2 tp xkenal sgt.. mendalam jgk liriknye..

    hmm soal politik x campur.. yg penting rakyat & negara aman kan... :)

    ReplyDelete
  8. @Masya
    mereka, bermatian mendapatkan keamanan. org kite skang menempah kekecohan...

    ReplyDelete
  9. @Si Matatajam
    terasa kecewa setiap kali tgk ada je kes dlm tv tntg bangsa kite ..

    ReplyDelete
  10. @NORSHAHFEZA HAMSAN
    lor tak bole bukak ?? alorrr kesiannya !!
    xpe, nnti cari kat luar kwsn usm ye yunk....

    ReplyDelete
  11. @syiela
    bila menghayati je lagu & liriknya, mesti terasa sayu.. menitik jgk airmata ni

    ReplyDelete
  12. @♥ Cmª shIemª ♥
    w'salam dik... lagu ni selalu nyanyi kat BTN.. akak kenal pun kat BTN masa form 3 dulu :)

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email