Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Saturday, December 22, 2012

Aduhai SI Penjual Tom Yam...

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)
petang tadi, Nisah pesan dengan hubby OTW balik dari Tanjung Rhu, singgahlah mana-mana kedai, belikan Tom Yam campur..
hubby tak repy mesej, tapi hubby call.. die cakap :
Hubby : Abg OTW balik umah, awak siap2 nanti abg sampai awak pegi beli ye, abang nak rehat kat umah. Malam ni tak payah masak, abang belanja....

sesungguhnya, hati ku sudah berbunga riang. CUTI lagi Ai memasak.. haishhhh tak boleh jadi, minggu depan dah tak boleh makan kat luar. kena makan kat dalam umah jugak!! lama2 badan boleh lemau dengan makanan segera kat luar tu !!

Jadi, sesampainya hubby depan umah, nisah pun keluar dan hubby masuk ke dalam umah, nisah reverse dan terus memecut ke jalan besar. destinasi pertama, "KEDAI TOM YAM" katanya, kedai Tom Yam ni sedap, banyak pula isinya, jadi nisah pun mahu cuba buat pertama kali..
bila nisah dah sampai..
nisah pun tercari2 lah orang yang nak amik order tu,
Nisah pun mula bertanya
Me : kak, nak order kak (sambil senyum2 manis)
Kakak Kedai : nak order apa?
Me : Menu ada tak ?
Kakak Kedai : xde.
Me : xpe... bagi saya Tom Yam Campur 1, Sotong Goreng Tepung 1, Sizzling Taufu 1
Kakak Kedai : Bungkus ?
Me : Ye Bungkus.
Kakak Kedai : tapi mau kena tunggu, lambat
Me : xpe saya tunggu, (tetiba teringat nak beli Bihun Goreng untuk hubby) >>> so Nisah pun bangun dan bagitau yang keja lagi nisah ambil...

<><><><><><><><><><><><><><><><>><><><><><><><><><><><><><><><><>

setengah selepas itu, Nisah datang balik.
berjumoa gan seorang adik ni
Me : Dik, akak punye dah siap ?
Adik Kedai : ... berlalu tanpa kata apa-apa (masuk dapur cakap bahasa Siam.. sungguh ahkak tak paham) >> berjalan menuju ke arah Nisah tanpa berkata apa-apa dan meneruskan kerja beliau. sedangkan Nisah sedang terpacak didepan dia tengah tunggu jawaban dari dia. pastu malas nak panjangkan cerita, Nisah pun tanya. "dah siap ke?"
baru dia jawab "belum" 
Me : okay , xpe.. akak tunggu..
(nisah pun berlalu, duduk kat kerusi yang disediakan.
sambil melayan henpon, tetiba datang sekumpulan lelaki, dalam lingkungan umur 30 an ke 40 an.. duduk di sebelah meja Nisah,

seperti biasa, budak tu datang untuk ambil order..
apa yang terjadi ???
dengan nada yang lembut, suara yang lemah gemalai...
budak tu bertanya kepada lelaki-lelaki tersebut..
"abannnnnggggggggggggggggg, mau order apa abang.........."
abang-abang tu pun reply : apa yang ada kat sini ?
adik kedai : macam-macam ada abanggg.. adik pun ada sini ..............
abang-abang : ketawa-ketawa, sambil mengoder.

kesimpulannya, 
kenapa bila perempuan yang mintak order adik tu tak cakap elok2??
napa bila abang-abang tu datang awak sangat lah bersantun ...
kenapa ???
>>> Me, terasa macam entah apa-apa sahaja.

setelah hampir satu jam menunggu, makanan saya pun sampai.
RM17.00 >> murah jgaklah. benar kata orang,Tom Yamnya sedap & banyak Isi. lain kali boleh beli lagi !!!!!


(^_^) monolog cermin hati >> saya tak marah, cuma terkilan.. layanlah elok2 tak kiralah lelaki ke perempuan ke, kita ni pelanggan kan....
Nasib baik Tom Yamnya memang sedap. tak sia-sia tunggu lama...




12 comments:

  1. maaf cakap kasar sikit..
    dasar perempuan gedik pantang nampak jantan gitu la jadinya. Kalau saya tak sound sindiri jugak sikit kalau angin tak elok confirm cari tokei dia nak bagitau.

    Yang Untung >> DENGAN SAYS SETIAP BULAN BOLEH CASHOUT

    ReplyDelete
  2. Eeee..geli geleman pulak kak zan membacanya!!

    ReplyDelete
  3. Eiii... seb bek sedap ye. Kalau x sedap memang harus kena bambu.

    ReplyDelete
  4. salam kak..
    ehehe..tukang amek order tu jate ke tino?? kemain lagi 'bangggggggggggggggggggggggggg' nye teww??

    haihla..mcm2 pesen..ni kire 2ble standard la ni..
    ermm..murah jgk tu.. alhamdulilal..sedap & kenyang..berbaloi2.. :)

    ReplyDelete
  5. Ala Nisah macam la x paham perangai depa tu kat sini...akak ni dah 'masak' sesangat perangai menggatal camtu..dah. Muak dah tengok... Errr nak tau gak kedai mana tu..akak ni hantu tom yam....

    ReplyDelete
  6. @THE LEKAT LEKIT STORY
    bos nye pun muke masam cuke je.. dah gupe 2x5 je gan staff

    ReplyDelete
  7. @abah khalisha
    huhu mungkin ye, atau memang die jenis macam tu

    ReplyDelete
  8. @Norhaizan hakim akak, nisah yang melihat ni. cer bayangkan mcamana ??

    ReplyDelete
  9. @♥ Cmª shIemª ♥
    w'salam yang..
    Tino lah yang oiii, terbeliak mata ahkak yg sepet ni tgk die mcm tu..

    ReplyDelete
  10. @Si Matatajam
    tu lah kak, geram pun ade time tu.. sampai hati buat kite mcm tu tau !!!

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email