Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Monday, November 26, 2012

Bila Mak yang Telepon

Assalamualaikum WBT, Alhamdulillah.. kite berjumpe lagi !! (^_~)

tajuk kan.. mestilah berkisar dengan mak nisah..
tadi pukul 10.30am mak call, biasa mak SMS je, ni tetiba mak call cam menda penting je kan.... cepat-cepat angkat !! risau ..

MAK : Assalamulaikum, Cik .. Mak ni..
Me : Waalaikumusalam.. Ye mak, nape mak..
MAK : ni haaaa mak nak bagitau, tadi ada surat giant hantar, dia suruh mak sign.. tapi surat tu untuk cik, mak fikir, cik kan dah pindah ke langkawi, buat ape mak ambil surat tu. buat ape mak nak sign kan... mak cakap kat giant, cik dah pindah ke Langkawi, jadi giant cakap kat mak, macamana ? mak cakap mak tak nak lah sign. lepas tu giant cakap kat mak :
Giant : surat ni saya letak ajelah yang anak mak cik tu dah berpindah ye?
Mak : a'ah kamu letak lah kata dah pindah, orangnya memang takde pun kat Ipoh.
 (( Me : hampir nak pitam dgr cerita mak ))
then me pun tanye kat mak ,"Mak tahu tak surat tu dari siapa??"
MAK : Giant cakap surat dari Pejabat Lawyer..
Me : >> ternganga dan terlopong !! tak tahu nak cakap ape dah... <<
jadi, sekarang surat tu ade kat Giant ke mak ?
MAK : ye lah.. kat giant. kenapa ?? surat tu penting ke ??
Me : ((sambil urut dada, sebab rase can nak nanes dah))  tak tahulah penting ke tak, tapi kalau dah dari lawyer pentinglah kot.. tapi rasenye, cik xde pinjam kat bank ke, beli kete, beli umah ke?? saman pun xde rasenye. tapi kalau dh nama pun surat lawyer mesti penting kan. kalau surat penting tak dapat kat kite, takut nanti jadi apa2, susah pulak. surat tu plak, kalau dah kata pindah, nanti mereka hantar balik kat pejabat lawyer tu.
>>sambil rase macam nak melompat balik ipoh skang jugak !! <<
Me : x pelah mak, nanti cik telefon Abg Z, mintak tolong die dapatkan surat tu balik ye
MAK : okay, mana mak tahu surat tu penting.
ME : x pe lah mak.. nak buat macamana.. xpe  xpe, nnti cik fikir macamana nak dapatkan balik surat tu tau. nanti bila-bila kalau ade surat macam tu mak sign je dan simpan ye, pastu mak bgtau kami tentang surat tu tau..
MAK : ha ok, ok.. lain kali mak simpan lah surat tu . okaylah itu je mak nak cakap.
Me : Ye Mak, terima kasih. Assalamualaikum
MAk : Waalaikumusalam..

me , huh !! rase nak fengsan dengar ayat mak tadi...  tapi me cepat-cepat call ABg Z, (nak mintak tolong selamatkan surat dari pejabat Lawyer tu hehehe

Me : Assamualaikum, Abg Z, sori ganggu
Abg Z : Waalaikumusalam, ye cik.. nape ??
Me : nak mintak tolong sket ni,
Abg Z : tolong ape ?
Me : nanti abg Z jumpe giant bole tak, mintak balik kat die surat yg mak tak ambil pagi tadi.  surat tu untk cik, mak tak ambik sebab cik xde kat ipoh dah. nanti tolong simpankan ye.
Abg Z : okay, nanti abg Z mintak kat Giant.
Me : okay, terima kasih tau !! Bye Salam...
Abg Z : Waalaikumusalam...

aduhai !! ape lah lawyer tu nak kan ??
mula lah terfikir2 ni.. apekah salahku ??
dapatkah balik surat itu ??

menghitung waktu utk telefon abg Z balik ni !!


Cik >> nama panggilan manja famili dan orang-orang kampung, 
panggilan dari saye kecik lagi  tau !!!
Giant >> Panggilan Abang Posmen tu, nama betoinye kami tak tahu, tapi budak-budak posmen sume panggil die Giant, jadi kami pun ikutlah.. 
hahaha (walaupun xde kena mengena)
Abg Z >> Abang Ipar saye , suami kakak number 2 saya !! die kenal Giant sebab, die pun kerja kat Pos Malaysia jugak.. cume tak sama position je gan Giant tu ..

sekian Terima kasih. !!



(^_^) monolog cermin hati >>
mesti korang rase nisah sengal nak cite menda-menda ni kan.. tapi lebih sengal jugak kalau korang soalan soalan tu kat nisah, sebab ?? sebab ni kan blog nisah, jadi nisah memang suke lah nak cerita menda ni walalupun karut marut kan !!
Peace YO !! resah hati den ni ha ..




20 comments:

  1. Kak zan ingat saper le manusia yg nama giant tu,rupanya posman!
    Giant tu pun satu..dah tau surat tu memang penting,apa pasal tak inform jer kat emak nisah..simpan jer surat tu dan telepon nisah kemudian.

    ReplyDelete
  2. masa dok baca tu jenuh la akak prosees minda tentang giant tu rupanya abang posmen...

    harap dapat balik surat tu nanti

    ReplyDelete
  3. @Norhaizan hakim
    KZ, hahha kan.. sape sangka GIANT tu adalah Posman muahaha..
    KZ, tu lah die, die siap bagi cadangan kat mak lagi suh letak "sudah berpindah".. haishh memang tau !!

    ReplyDelete
  4. @syiela
    akak, muahaha saje nak letak nama die tanpa penerangan awal2.. mesti jadi tanya soal kan ??
    nisah berdoa dari Zuhur tadi, supaya dapat balik lah surat tu. takut jugk . kang x pasal2 dh masuk kes mahkamah ke.. hushhhh !!!!

    ReplyDelete
  5. aduhh..surat ape tu ya??
    InsyaAllah takde ape2 kot..
    fikir yg baik2 :)..
    salm ukhuwah jg..
    TQ follow sy..sy dh follow balik ye #75...

    ReplyDelete
  6. @aTieYusof Family
    terfikir, entah2 bukan surat lawyer kot.. haha thanks ye.

    thanks, sudi jenguk ke sini :)

    ReplyDelete
  7. @abah khalisha
    memang kejam, tersentap jantung !! huhu.
    thanks, singgah lagi ye :)

    ReplyDelete
  8. Looor posmen ke giant tuuu ekeke bikin suspen
    Dikk nanti bg akk emal add nisah skali lg di entry demam akk tu, yg nisah bg di entry sblm nie akk dah delete entry tu ada prob lahh, tq nisah nak tlg akk i

    ReplyDelete
  9. @ieda
    hehe saje je bikin suspen hehe,
    okay, nisah ke sana dalam kadar segera tau !!

    ReplyDelete
  10. giant?? hehehe..
    comel name cik tu... mesra je... :)


    huhuh.. surat ape la gaknye ye?
    dah tau ke?

    ReplyDelete
  11. @♥ Cmª shIemª ♥
    comel kan.. same lah mcm tuan empunya nama tu muahahaha (perasan x hengat)

    akak x tau lagi la dik.. jap2 lg br akak nk cal abg Z tu..

    ReplyDelete
  12. sebaik bagitau sapa giant tu.. baru ingat nak tanye...

    mesti penting surat tu dari lawyer plak tu ya.. sebaik abg ipar keje kat pos malaysia jugak.. senang keje heeh

    ReplyDelete
  13. hahahah saye ingt giant yg tempat shoping tuh, yg yg kompius smbil wat muke comel dok mikir,kahkahkah,,

    akak, surat apakah?akak ada buat salah ni,,woooo hati2,hahah takut2kan

    ReplyDelete
  14. @BERT
    Alhamdulillah, bernasib baik.. kalau abg ipar tak keje kat pos, kena jgk lah minta mak yg jumpe Giant tu balik..

    ReplyDelete
  15. @NORSHAHFEZA HAMSAN
    hahahaha konpius kan.. best jgk buat org konpius ni kan muahaha..

    akak buda baik la, mana ade buat salah tau !! (perasan bagus kan !!)

    ReplyDelete
  16. aduhaiii.... mati2 akak ingat giant supermarket tu hehehe...

    ReplyDelete
  17. insyaAllah dapat balik surat tu... jangan risau ye..

    ReplyDelete
  18. @Ana Rashidah
    hehehe kan, tu lah.. nape lah org panggil die giant..

    ReplyDelete
  19. @gadisBunga™
    hehe thanks, risau dah reda skang ni :)

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email