Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Friday, November 2, 2012

makan>> entry terakhir hari jumaat untuk minggu ini


huh!! panjang bebenor tajuk entry nisah petang-petang ni..
muahahha saje nak letak panjang-panjang..
sebelum balik ni, nisah nak publish jugaklah entri ni
last enty untuk hari ini.
esok punye entry, esok ajelah nisah publish ye..
itupon kalo mood blogging tu muncul esok hari..

okay, mlm tadi malam jumaat kan.. kan kan..
so malam td nisah dengan baiknya masak lah makanan feberet enche hubby
ehem.. ehem .. den masak ni ikhlas tau, xde niat lain-lain tau.. hik hik hik
okay, usah ke laut sangatttt

malam tadi nisah masak Sambal Kerang , Kacang Botol masak Belacan & Kerang Sambal Kicap (my feberet) . Jom layan gambor ye..
makanannya dah selamat masuk ke perut... 

 kacang botol, ade setengah orang panggil kacang kelisa...
kalau buat ulam pun sodap, cicah dengan sambal kelapa.. makan dengan ikan goreng ke, ikan masin goreng ke.. dengan nasi panas.. wahhhhh!!!!!!!!!!!! 2 pinggan setengah tu CONFIRM!!

 >> atas ni sambal kerang.
>>  kat bawah ni, sambal kerang jugak, tapi version sambal kicap.. yang ni my feveret, pedas2.. my hubby tak bole makan, maka Puan Rumah yang habiskan semua ni (>_<)

Yok Madang (Jom Makan!!!)


dulu masa memula nisah belajar masak sambal kerang ni..
banyak karenahnya,,
sebab.. kerang ni nak masak kena rajin..
sebabnya, lepas beli kena basuh bersih-bersih.. cengkerangnya byk lumut.. pastu nak kena rebus dulu.. pastu nak kena kopek cengkerangnya.. pastu barulah boleh masak..
memang banyak keje..

tapi zaman berubah... semakin maju semakin moden..
lepas beberapa tahun bertungkus lumus mengopek cengkerang..
ada pulak kat pasar Jual Kerang yang dah siap kopek, yang senang aje..
bawak balik umah, basuh sket.. then dah boleh terus masak..
tapi tak sesuai nak buat Kerang bakar atau Kerang rebus.. harga pun mahal sket..

tapi itu lah dia.. anak-anak zaman sekarang dah makin mudah..
semuanya di hujung jarinya...
x payah nak amik masa panjang nak masak kerang masa kini,
sebab????
kerang yang dah siap diasingkan cengkerangnya, yang dah siap direbus telah dijual di Pasar..
balik umah, terus masuk dalam kuali buat sambal aje..

lebih mudah, lebih pantas kan????

adik-adik skang ni dah tak payah susah2 nak buang masa nak membasuh, merebus, mengopek..
siap duit, tunjuk gan jari nak bape RM, siap di bungkuskan...

yang ni sesuai sangatlah untuk orang-orang yang sibuk bekerja n x cukup masa.

walaopun kesenangan ini di kecapi tapi percayalah..
kerang yang belum di kopek, yang belum direbus itulah lebih fresh & manis rasanya..


(^_^) monolog cermin hati >> setiap perubahan, ada kebaikan & keburukan.. terpulang pada kite memilih yang mana.... Hidup ini kan Pilihan.... Happy Weekend semua... Take Care





Post a Comment

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

No comments:

Post a Comment

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email