Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Saturday, November 17, 2012

mari berpantun di malam hari




hari ni mood berblog walking sangat lah meningkat, dari pagi tadi sampai ke  malam, dari opis sampai ke umah, blog walking ajela keje nisah hari. mata pon dah naik berpinor dah wei!! dah ghase ngantuk pon ada dah, sebelum tido. nisah tinggalkan pantun untuk sahabat2 yang tercinta ye..


Enjit-enjit semut,
Siapa sakit naik atas,
Kalau memang dah kemut,
Ade kereta, naik bas.

Tom-tom bak,
Mak yong de deh,
Berhutang selambak,
Time bayar, pedih.

Nenek-nenek si bongkok tiga,
Siang ngantuk malam berjaga,
Kalau berbini tak cukup tiga,
Bila dah empat, ha!! tak terjaga.

Lat tali lat,
Lai li tam plom,
Gaji beribu angkanya empat,
Zakat dah bayar ke, belum.

Lagu tiga kupang,
Saku penuh padi,
Bila frust gaji kurang,
Cari duit lebih kat meja judi.

Air pasang dalam,
Surut pukul lima,
Date ngan balak sampai tengah malam,
Bila dah kena cekup, tegak bulu roma.

Timang tinggi-tinggi,
Sampai cucur atap,
Race haram sampai ke pagi,
Kalau mati, tak sempat mengucap.

Twinkle-twinkle little star,
How I wonder what you are,
Time mabuk, anak dibagi penampar,
Dah tua sok, padan muka.terbiar.

Anak itik tok wi,
Mandi dalam kolam,
Kecik-kecik tak ndak belajar ngaji,
Baru aje nak tobat, dah padam

Terlajak perahu boleh diundur, 
Terlajak kereta pun boleh undur,
Terlajak kapal terbang takde gear reverse,sori.

Bersatu kita teguh,
Bercerai kita kahwin lain.



(^_^) monolog cermin hati >> dah berpinar mata saye melihat skrin nihhh.. moh le kome, kite tido ye.
jumpe esok la pulak ye..
jaga diri tau




4 comments:

  1. hahhaah..pandai nisah reka pantun yer

    ReplyDelete
  2. @izan mama mia hehe pantun merapek meraban bole la, yg serius punye confirm ke laut hasilnya :p

    ReplyDelete
  3. @NORSHAHFEZA HAMSAN ehh awk nak beli, bak sini duet rm126.75.. harga, no hutang, no kad kedit, no debit kad. CASH onLy !!!

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email