Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Monday, November 19, 2012

Link Within become to senget-senget

Entry ni khas buat kak Ieda  >> http://iedaimmi.blogspot.com
maaf ye kak lambat sket nak tunaikan permintaan akak ni, huhu bile edit gune mr lappy ni nisah memang lembab sket, sbb tangan tak berapa cekap nak bergerak tanpa mouse ..

akak.. nisah buat dari sini >> http://nrelate.com/
kalau akak buat tak berapa nak jadi, atau tak berapa nak paham.. silalah tanya ye. mana tahu, ada step yg tertinggal .. hehe nisah pun baru belajar, jadi terkedek-kedek la sket .

step yang pertama :
akak masuk dalam web ni dulu tau nrelate.com

pastu akak kena jadi "partner" dorang dulu, jadi kena daftar
click to REGISTER dekat yang telah nisah kotakkan.. 

>> KOTAK HIJAU ADALAH STEP YANG PERLU AKAK KLIK /  UNTUK MENERUSKAN STEP TAU <<
1st >> Click at PARTNER LOGIN

akan appear macam kat bawah ni >> Click "Create an Account"

Fill Up semua , tapi yang nisah bulatkan warna merah tu, akak ignore aje, leave blank.
dah siap akak click "Complete Sign Up" >> tapi untuk LOg IN, akak kena "VERIFIED" Email dulu, kalau tak Verified kang tak dapat nak LOg In .



Lepas Log In, pergi ke tab "INSTALL" scroll down and click kat "BLOGGER"

 masukkan URL BLOG akak, contoh nisah punye URL adalah http://fromheartnisahidham.blogspot.com
kat dalam "Please enter your site's URL"

click Manual Button dan pilih "Posts and Homepage" then kena click "Continue"

Click "ADD TO BLOGGER"

 ** jika ada 2 blog , sila pilih blog yang mana yg akak nak buat Link Within ni, pilihan tu boleh di buat kat "SELECT A BLOG" , then dah pilih boleh lah klik kat "ADD WIDGET"

(masa nRElate nak install LinkWithin ni, akan amik masa yang sangat lama. lebih kurang 1jam ke atas. Jadi lepas akak complete, ia takkan terus appear kat Blog, kena tunggu dalam sejam dua, baru akan nampk hasilnya kat blog kite. Maka perlulah bersabar ye..  hehehe ) 


2nd STEP
haaa kat sini lah kite akan adjust setting kite, nak senget ke, nak tegak ke..

pergi ke tab "MANAGE SETTING" scroll down ke BLOGGER then Click


page sni banyak pilihan nak kite setting, jadi sendiri lah adjust yang mana nak tukar tau,
cume kat sini nisah fokuskan nak sengetkan Link Within tu..
cer tengok dalam kotak HIJAU tu, kat situ ada beberapa jenis pattern, kalau nak senget macam nisah ni akak kena pilih "PALAROID" . Dah siap semua, bolehlah tekan "SAVE" kat bawah sekali tu !!

>> setting ni kite bole set bila-bila masa keta nak, just log in and tukar lah ape yang nak di tukar.

"SELAMAT MENCUBA"

(^_^) monolog cermin hati >> pada sesiapa yang nak jugak tuto ni,

bolehlah ikut ye..
sebelum buat, sila baca Bismillah dulu tau muahahaha,
insyaAllah menjadi dan success ..




12 comments:

  1. oh terima kasih nisah ..
    terharu akak
    sure akak akan cuba buat nanti ..
    TQ dik ..;))

    ReplyDelete
  2. @izan mama mia
    nisah tak pandai sangatlah, saje cube2 yg baru.. :)

    ReplyDelete
  3. ada masa nak sengat2 juga :)

    ReplyDelete
  4. hehe..baru je nk tanye pasal kotak senget2 ni..
    nak cuba bt nnti..tq for sharing :)

    ReplyDelete
  5. @♥ Cmª shIemª ♥
    u r most welcome dik, nanti kalau free boleh try tau ...
    selamat mencuba !!

    ReplyDelete
  6. kak, ade tutorial utk widget tbalik pulak tak hahaha

    ReplyDelete
  7. @NORSHAHFEZA HAMSAN
    hepp!!!! kalau terbalik cane akak nak tgk. meh akak putar awak dulu. kite putar sapeeja... muahahha

    ReplyDelete
  8. hahaha akk kene tbalikkan la lappy akk,,

    kalau pakai pc lg gempak efeknye,hahaha

    akk xsayang saye ke nk tbalikkan saye pulak,seddeyyyy

    ReplyDelete
  9. @NORSHAHFEZA HAMSAN
    budak notty ni !! nnti akak suh my MIMAU geget montot awak tau !!

    duhai sapeeja, demi kerana kasih sayang tu jugaklah aka berniat nak terbalikkan awak tau !! hahahahahha (gelak jahat !! )

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email