Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Friday, November 2, 2012

tentang anak-anak ku yang berbulu (>_<)


dah berbulan-bulan lamanya ummi tak up date cite pasal anak-anak ummi..
dorang semua dah besar..
dah 7 bulan dah..
kalo ikutkan kajian, dah akil baligh..
tapi ummi masih tak mampu nak lepaskan dorang keluar..
sesekali ada jugaklah ummi bagi dorang keluar umah
itupun dalam 1/2 jam je..

dulu masa kecik kecik dulu, paling jauh dorang berjalan
kat umah orang sebelah je kiri kanan..
tapi sekarang!!! mak Oiii sampai ke hujung blok umah dorang melangkah..
laju pulak tu..
bukak je pintu bagi dorang keluar, nak gupe anak kambeng kuar kandang dorang meluru..
alahai anak....

itu kisah si besar..
ada kisah si kecik..
tapi ummi akan up date next entry ye..

emh layan wajah-wajah mereka yang baru.... (^_~) ngeeeee



 meoowww >> buah hati ummi..
merangkap ibu yang garang & paling cumel bagi anak-anak..
moody ibu ni, kejap die ok.. kejap die buat "derk" aje...




 Mimau & Tomo.. ni dua-dua ni paling suke nak bercakaran manja gitu!!
paling "matang" setakat ni.. bagi mandi paling susah nak dengar suara
tapi rajin "bertawaf" dalam bilik mandi untuk elak di mandikan..
Ummi?? ape ummi kesahhh ummi jirus jugak..... ngeh ngeh ngeh



time ni tengah menyorok dalam kotak di bilik stor, sebab takut bunyi Vacuum muahahha
Meme >> anak paling BLues dalam adik beradik.. suke buat hal sendiri
tapi boleh nampak kasih sayangnya... 
habis sume adik2 keciknya di bersihkan dengan lidah dia..
and paling suke main kertas, plastik.. dan yang paling bagusnye
barang2 yang ternyorok bawah almari ke, tempat yang sempit
pasti dapat di selongkar oleh meme..
oleh itu, kalo barang2 ummi jatuh bwh almari ke kabinet ke ummi hanya tunggu 2-3 jam aje untuk dapatkannya balik..
itu keje si MEME....




time ni tengah menyorok dalam kotak di bilik stor, sebab takut bunyi Vacuum muahahha
Tomo >> matanye bulat-bulat..
ramai yang berkenan dengan si TOMO ni..
bulunya gebu, panjang... sekali pandang macam anak dara kan...
tapi sebenarnya TOMO ni bukan anak dara, die ni anak TERUNA..
orang-orang yang berjumpe gan tomo pasti berkenan nak di jadikan menantu..
jadi setiap kali tomo kuar umah, ummi mesti monitor lebih..
sebab takut kena curik..
pastu gemuk plak tu.. haishh bile dukung mesti hantap....
haaaa paling bagusnye, susah nak dengar suara tomo ni.. tapi die lah ALARM kami suami isteri..
TOMO >> TUKANG CAKAR PINTU BILIK WAKTU SUBUH 



 Mimau.... alahaiii sayang manja ummi ni..
suke meowingg ajeeeee..
entah ape yang die nak, ummi pon tak berapa nak paham..
muke mimau ni memang nampak ganas dan garang
tapi percayalah, dalam hati dia ada taman..
walaupun muke BRUTAL.. tapi kalo di belai.. melentok die kat kite..
ni pun satu hal lagi.. ada orang nak beli Mimau ni, sebab
jari kaki Mimau lain sket dar kucing2 lain.. kuku pon ada 6..
speceial jugaklah Mimau tu.. tu pasal ada nak beli nak di jadikan baka..
tapi "harap maaflah" ummi takkan jual anak2 ummi..
walaopun nak beli dengan harga yang mahal..


kan ummi cakap, die suke tenpat-tempat sempit macam ni.....
cer teka ape yang dicari Meme dalam kotak ni?????

Kotak, adalah satu tempat di mana MEME paling suke nak menyorok untuk selamatkan diri..
kalo die hilang, carilah die dalam kotak


haaaa........... inilah dia satu-satunya Anak Dara kami... TAMI Nama di beri..
kecik molek aje.. suaranya ayu-ayu gitu...
karektar nye Jinak-Jinak merpati..
dari jauh nampak manja.. bila dekat.. seribu langkah die berlari..
kesayangan abang-abang die kat atas..
kalo bercakaran mesti TAMI aje yang menang....
suaranya halus, bebulu tebal dan gebu.,..
paling senang nak bagi mandi... ini lah Tami..

Tomo memang selalu interframe tau!!!!


mereka...  
paling suke nak main kat dalam kain-kain ummi..
pantang nampak kain, keje nya nak main aje.. lari sana lari sini..
skang umah ummi dah xde perhiasan kaca..
sbb sumenye dah pecah akibat keaktifan mereka..


kalau nak ceritkan kisah mereka, mesti kome letih nak membaca kan..
ummi berenti setakat ni dulu ye..
bebila ummi sambung lagi ye..

(^_^) monolog cermin hati >> ade orang cakap kat ummi:
"ape ke hal ummi ni nak menghabiskan duit untuk membela kucing yang B***H ni?? kan lebih baik tak payah nak semakkan umah gan binatang2 ni"
dengan senyuman yang manis ummi pun membalas komen tersebut
"haruslah kucing tu B***H sebab Allah kurniakan otak aje, yang kau ni ape ke hal .. dah Allah bagi OTAK & AKAL pun masih berfikiran macam orang B***H, kau tu dah kenapa??????





5 comments:

  1. dpt kat aerish tuh siap... :) dpt kat aed habis la.. hu3

    ReplyDelete
  2. family hasben saya ada bela kucing...banyak...
    org yang bela kucing ni saya perhatikan adalah org yang penyayang..betul tak?

    ReplyDelete
  3. kak eB.. hahahha ummi die pulak yg risau dengarnya.. kucing2 nisah pandai melarikan diri bile nmpk monster cumel.. hahha


    Kak Husna: penyayang ye kak? hehehe a lots of love in my heart.. n orang bela kucing jiwa die halus.. ehem ehem walopun muke brutal..

    ReplyDelete
  4. Hik3!!!!
    Anak teruna ummi si Aqil Naim suka kucing..
    Tp dia takut nak dkt..
    Dia pegang pon hujung2 jari jer..
    Bila kucing tu nak meggesel dia lari bagai nak rak..
    Tapi di sgt2 suka kucing..
    Mintak nak bela kucing bila msk umah sendiri nnt.. ;D
    Happy weekend & TC yer!! ;)
    Sorry dear lama x menyinggah sini.. ;D
    Miss u so much dik.. ;D

    ReplyDelete
  5. dear sis ina..
    suh anak ummi tu datang umah ummi,
    confirm die terus suke kucing.. tp anak ummi ade asma kan.. takut jgk kalo bulu die alergi utk aqil..
    take care too dear sis.. semoga selalu sihat ye kak.. mishh u more

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email