Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Thursday, November 8, 2012

yang pernah bertamu di hati


mereka di lahirkan pada 17/08/2012
tanpa ummi sedar.
ummi sangkakan Meooww gemuk. rupenye di pregnant.
masa ummi anta mereka masuk asrama (ummi dah balik melaka & perak untuk sambutan hari raya yang lepas)
Pak Su  (tuan punye asrama) tanya kat kami
adakah meoww pregnant. tapi kami jawab, bukan pregnant. tapi gemuk..
tanpa syak ape2 kami terus tinggalkan mereka dan terus bergerak ke Jeti. kami menaiki Ferry Jam 7.00pm  (kami juga berbuka puasa dalam ferry ajeee) 

sepanjang kami berada di kampung... kami tak de lah telefon pak su tu

apabila kami balik dari kampung, time kami nak ambik dorang, ternampak baby kat sebelah meowww 
jantung berdegup . apakah?? anak meoww kah tu.
bile tanye pak su. memang sah itu anak meowww..

ummi tersenyum, lahir lagi anak meoww lagi empat.. 
itu bermakna, ummi dah ade 8 cucu
muahahhahha sudah tua. adu haiiiiii...

lagi sekali, ummi perlu mengajar mereka tentang 
mamam, poo poo kat litter box. tido dalam bed..
tak pe. ummi tak kisah . ummi happy .
bile umur mereka mencecah 2 minggu .
ummi mula berikan nama pada mereka.
>> Kiki . Momot . Lala . Ola <<
Kiki >> sebab bebulu putih dekat kaki kiri
Momot >> sebab die comot
Lala >> berbulu putih dekat kaki kanan
Ola >> bulu die hitam, sama sebijik macm bulu Tami.

itu lah mereka .
kali ini. agar sukar ummi didik mereka poo poo dalam Litter Box.. 
walopun dah ajar berkali-kali ajar Poo Poo dalam Litter Box
tapi mereka tetap nak Poo Poo kat luar Litter Box.
agak mencabar dan menambahkan kerja ummi .
tapi mereka hanyalah mereka.
tidak perlulah ummi melatah untuk marah atau pukul mereka
sebab. ummi perlu selalu ajar . dan ummi percaya . mereka pasti boleh ikut jugak suatu hari nanti.

sikap setiap satu itu berbeza 
kalau dulu . ummi cume ajar 2-3 kali je pada Tomo, Mimau, Meme & Tami. mereka dah pandai berdikari.

mereka, pelbagai ragam .
pelbagai cara. pelbagai 
tapi tetap buat ummi tenang bila melihat mereka
dah pandai nak bermain, dah pandai dah ukur setiap ceruk umah.

Tomo, tumpang sekaki...
sian adik-adik kena tidor kat tepi-tepi aje
abang TOMO dah conquer ruang raga tu.
nasib baik adik-adik tu kecik..
alahai TOMO, awak jeles ke???





kesayangan Meme, ke mana aje Meme pegi Lala mesti ikut.
sama kaler la konon kan.....
haaaa kat bawah ni lah MOMOT
comot kan??? hehehe
yang posing manjew-manjew ni
adalah KIKI.. kukunya, sebijik macam Mimau.... matanya bulat aje macam TOMO.




inilah Ola, suke usik Mimau.. hehehe sesekali memang kena fliying kick dengan Mimau...



KIKI lagi.. kiki memang suke bergambar.....
kan dah cakap, Lala selalu ade sebelah Meme....


(^_^) monolog cermin hati >> cerita tentang mereka. takkan pernah habis. tidak kan pernah pudar dari memori ummi... tidak akan .




















6 comments:

  1. Mungkin jadi anak kucing lebih beruntung dari anak orang yang tersisih dan terbuang...

    Kesian dengan anak2 itu, kan Nisah? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah kak cik..
      nisah ni xde anak lagi. sesekali bile tgk berita, tgk anak-anak terbuang , di pukul hingga cedera parah . sedey la . kadang-kadang ckp gan suami.. kan lebih baik bg aje lah kat org2 yg xde anak mcm kami ni . ia lebih bermakna .

      Delete
  2. Kak zan pun suka kucing tapi keadaan rumah ni tak mengizinkan utk memeliharanya so kak zan cuma bela ikan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke kak zan, nisah pun br aje bela kak .. blm smp setahun pun. nisah x berapa gemar bela ikan . tp parent in law bela ikan .. cantik jgk, berkaler-kaler :)

      Delete
  3. lala tu comel la..hahaha hai lala, saye kiki =p eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wajib lala cumel, sbb ummi die comot muahahahha

      Delete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email