Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Tuesday, November 6, 2012

Makan Di hari Ahad Punya Cerita

okay, hari sabtu me dah stori dari breakfast sampai lah dinner kan..
tapi bile sampai hari ahad, yang ada cume Lunch & Hi-Tea merangkap Dinner aje...
sebab ?
time breakfast kami terlepas...
kononye lepas solat Subuh, nak baring-baring aje...
entah macamana, bile bukak aje mata.. capai tepon . tengok jam .
pulak!!!!! dan pukul 10.45am . ermhhh dah x payah lah nak breakfast . 
terus masak lunch ajelah. senang. ohh isteri . kenapakah begini??
nasib baik enche hubby pon lena sama . makanya . die pun sendiri fahamlah . NO BREAKFAST > alahai.. bertuahnya bini  ni kan....

menu lunch kami >>
ni dia, menu Thailand mari.. Ikan Masak Padpik.. sepatutnye masak dengan ayam . tapi dalam freeze dah xde ayam. ikan pon okeylah kan...
masakan ni, kena ada rase masam-masam, lemak-lemak sket, pedas-pedas sket.
bahannya?? usah tanye. x dapat nak senaraikan
rempah ratusnya nisah dah beli siap kat pasar.
balik umah cume, tumbuk bawang besar, bawang putih, belacan..
tumis dengan rempah ni.. buh air asam jawa sket, santan sket...

maka >> ini lah hasilnya..
nak kering2 pon bole, nak berkuah pon bole. ikut citarasa aje.

yang kat bawah ni pulak.. Me masak Soo Hoon campur gan Foo Cuk buh potato.. buat tambah ingredients aje..
masak ajelah macam biasa.. tapi mainnya adalah sos tiram.
haa yang ni xde minyak bijan tau. ade sos ikan . gantikan garam .

selepas selesai makan tengahari 
tetiba terfikir, nak makan lah petang ..
nak makan yang ringan-ringan..
yang santai. dan yang paling penting bukan yang dalam rumah punye..

fikir punye fikir . bincang gan hubby , kami pun decided untuk makan aja kat Old Town White Coffee.. Old Town ni baru aje 2 bulan opening kat Langkawi
Lokasinya kat Pantai Cenang aje . Dalam Cenang Mall .



setelah membelek-belek menu beberapa minit.
 dari depan ke belakang . belakang ke depan.
duk terpikir "apalah menu yang berkenan di tekak ni"
finally kami order
Bread & Peanut Butter for my enche hubby
teh tarik untuk enche hubby jugak
yang ni?
agaka-agak ape? nescafe ? Light Coffee ?
tu semua bukan. ni adalah Black Tea (hot)
sebenarnya, ni 1st time nisah minum Black Tea ni..
rasenye macam Tea Herb je.. pahit-pahit sket..
tapi sedap la jugak kan... RM5.90 kot secawan . fuHHHH!!!!!

haaaa yang pilihan Puan Rumah...
Roti Paratha with Chicken Curry.

okey . yang ni confirm Roti Paratha yang dah REady MadE punye..
actually, boleh beli sendiri . panaskan sendiri . curry tu pon boleh masak sendiri . kan . itulah yang sebenarnya .

masa kami keluar rumah, kata Langkawi tengah Hujan.
petir, hujan lebat semua ada..
jadi bile dah hujan-hujan, sejuk2 memang best lah layan makanan ringan-ringan kat atas tu.. sambil makan. tengoklah air-air hujan yang mencurah ke bumi... laju . putih . bersih . nyaman . indah .
terkesan rasa Syukur dalam hati ini .

baiklah. cerita makan dah habis...
minggu ni, rasenye x dapat lah nisah cerita pasal makan hujung minggu kami. enche hubby nak g outstation hari rabu .
Me? duk lah umah dengan anak-anak..
berteman mereka yang notty bersama cengkerik-cengkerik hutan yang menyanyi riang....


(^_^) monolog cermin hati >> di mana pon kita berada, bersyukurlah kerana telah Allah kurniakan Rezeki yang mewah.. ingat lah.. sedang kite tido dalam kekenyangan, di luar sana, masih ramai yang tido dalam kelaparan...





6 comments:

  1. betul tu,,besyuko masih mmpu mkn sedap2,hehe peringatan utk diri sendiri gak =)

    pantai cenang tu best kan kak , saye penah g sekali tp xpuas

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm.. tu la bile akak makn smpi tak ingat dunia, mase teringat org2 lain yg nk mkn.. bersyukur lah kite ni kan..

      Pantai Cenang tu memang best, byk aktiviti . pilihan utk tempat tinggal pun byk . tp yg x tahan nye tu RM nya? sume cekik leher ekekekke

      Delete
  2. Lapar akak nengok menu2 kamu ni nisah..
    Rajin nisah masak.. ;)
    So, hujung mggu ni duk umah jgn nakal2 yer.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak, masakan org yg x brape nak rajin kan..
      ekk.. jgn nakal2 ye, nakal2 sket pon x bole ke ?? :p

      Delete
  3. wah..menjamu selera nampak..hihihi...

    ReplyDelete
  4. izan mama mia : hikhikhik menambahkan size badan aje (>_<)

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email