Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Tuesday, November 13, 2012

cerita yang memang takde kena mengena langsung

Happy Deepavali for those yang celebrate ye..
pUan umah tak celebrate pun raye yang ni .
dh xde modal dah . cuti pon x brapa nak ado dah .
jadi tak de lah saye buat open house , just open mouth aje lah kan...

hari ni, dengan rase penuh gumbira and penuh kesyukuran ingin nisah umumkan dan war-warkan bahawa my LoveLy enche Hubby, telah selamat tiba ke tanah kepulauan ini . Alhamdulillah.. setelah 7 hari saye tidak lihat suami saye, walaupun kecanggihan Video Call dan Skype telah di serapkan dalam kehidupan ini, namun ia sesungguhnya tidak dapat membantu untuk mengurangkan beban ke"busy"an ketika beliau berada di tempat orang . alahhh busy kah sangat kan . entah entah .. ((kemana aje lah die merayap kan)) opssss Choi Choi Choi !! Tak Mo cakap macam tu .. "abang pegi keje la yang .. demi sesuap nasi .  hurmmmm sayang isteri tinggal-tinggalkan . " itulah kata-kata enche hubby sehari sebelum beliau pergi .  okaylah enche, what everlah kan . "i will put 95%  trust on you lah ye.."

kan cuti sekolah pon dah start dah kan . ramai parent dah plan for vacation . so kalau kat Malaysia ni, Langkawi lah tempat yang selalu nak mengahabeskan duet kan. ingat !! murah nak datang Langkawi ?? Mahal Nokk!! . transport . flight . bus . or drive sendiri . tu sume modal k, dah smpi Jetty , nak beli tiket pulak !! dah smpi Langkawi, nak spend  for Kete Sewa , Hotel , Homestay . tu belum kira lagi anak-anak mak-mak, bapak bapak , mummy mummy , daddy daddy , nak tengok ikan kat Underwaterworld (Haku yang duk sini pon tak masuk lagi Underwaterworld tu tau !! alih alih lalu kat depan je . tak pun g withdrawn duet aje kat sebelah underwaterworld tu kan !!) , dah lepas underwaterworld tu mestilah nak jugak naik kete kabel. dah turun dari kete kabel nak jugak masuk Galeria Perdana , tu belum lagi kira nak Masuk Bird Paradise , tu belum kira lagi nak Snorkeling , Mangrove , nak pergi Tasik Dayang Bunting lah bagai ... kalau nak kira-kira kan .. yang pergi tu 4 orang , ibu bapa , 2 orang anak , duk sini 3 hari 2 malam, koman-koman (faham tak bahasa koman ni??) alahh kalau tak faham ni aku gune bahasa lain . Lekeh-Lekeh pun confirm RM2,000 habis tau !! haaaa tu belum kira bershopping , pinggan mangkuk? vantage, pirex, travelling beg, tefal ? tu semua wajib skodeng-skodeng, mana cari kalau tak kat langkawi , duty free . rugi kalau tak beli tau !! ni lagi satu menda wajib kalau korang nak shopping ke langkawi . COKLAT !! usah cerita rege coklat kat langkawi ..memang murah, confirm korang shopping coklat macam ternampak jumpe EMAS 916 aje, tak pon jumpe diamond . setiap minggu, kedai coklat memang full . parking pun full , haku ni kalau nak beli coklat , kenalah beli time balik keje atau time bukan cuti sekolah, maklumlah I ni beli sebungkus dua je, yang lain-lain beli setroli dua, manalah nak sama dengan I ni kan . 

okay, tamat sudah mukadimah . skang baru nak cite . 
yang sebenarnya, I nak cite kat korang . time nisah drive nak ke Jetty tadi (nak ambik enche hubby) , jalan sesak .. bersusun aje kereta dari pekan kuah nak ke Jetty , tersadai jugaklah nisah kat atas jalan raya tadi . hubby pun ade jgk cite . beliau beratur nak beli tiket ferry jam 9.30am, last-last ferry naik kul 12pm . kan sesak kan..
rakyat Malaysia ni memang suke je nak datang Langkawi ni kan . 
tu lah kan.. kite ni sangatlah beruntung . sebab bile tiba je musim cuti , ade je peluang kite untuk bercuti & bergembira bersama keluarga . ade sesetengah famili tu , bukan kata duit nak pegi vacation, duit nak beli beras 1kg pon tak mandang . tu belum kalau nak compare gan Negara-negara miskin  . betapa bertuah nya kite .

baiklah . dah panjang sangat kan nisah cite . mesti korang pon dah jemu nak baca kan . tak pe lah nisah rumuskan ajelah cerita entri nisah kali ni .

Rumusannya adalah >>> Hari ni jalan , homestay, hotel, sesak dan penuh . sebab ramai pelancong . time ni jugaklah tokey kedai makan nak jerat leher korang . so, kami suami isteri buat keputusan bahawa sementara ni, masak je n makan kat umah . takut jugak kan gan kami-kami nanti sekali kena jerat beb!! kalau jerat sket2 tu tak pelah , ni jerat banyak-banyak, tokey balak pon bole bankrup"



(^_^) monolog cermin hati >> refer to the above tajuk . memang sepatutnya korang semua dah tahu yang entru kali ni, memang merepek meraban . Tata Ti ti Tutu...





2 comments:

  1. salam kak,,saye baru sekali g langkawi,,dlm awal tahun haritu,,

    hahah coklat pon ade lg, td mkn mcm da peroi,hahah da expired gaknya*pasni kalau saye lame xupdate blog tu paham2lah,hahahaah

    memg kan, xsuke lau jem2 ni tau, rimas,,kt batu pahat tmpat saye ni bkn tmpt pelancongn sgt pon tp klau namenye cuti am memg gigih jem nye

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam dik sapeeja ku cayang..
      ehh apsal g langkawi ritu x bgtau akak !! entah-entah kite penah selisih bahu tak?? hahaha

      coklat ape yg dah peroi tu ??
      xpe, kalo dh lame x hapdet blog . nanti akak g Hospital Batu Pahat bawak buah epal & anggur erk !!

      Delete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email