Welcome!

Daripada Mu’awiyah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah untuk memperoleh kebaikan, maka Allah membuat ia menjadi pandai dalam hal keagamaan.”

وَإِنْ تَعُدُّوْا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا
Wa in ta’udduu nikmatallah la tuhsuuhaa
"Dan sekiranya kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan dapat mengiranya (kerana terlalu banyak)"

أَنْزَلَ اللهُ القُرْآنَ لِلنَّاس
An zalallahul quraan linnas
"Allah menurunkan Al-Quran kepada manusia"

Thursday, November 1, 2012

masakan orang tak berapa nak rajin


sayur campur..
yang ni confirm banyak campur-campurnya ,
coz segala bagai ada dalam ni..
>> kacang buncis
>> cendawan shitake
>> hirisan hot dog
>> minyak bijan
>> sos tiram
>> sos ikan (sebagai perasa mengantikan garam)

ni memang xde nama masakan yang specific sebab bahan-bahan & cara masakanya main suke suka hati aje... >> Harap maklum <<  (^_~)


yang ni pulak nasi goreng
bukan nasi goreng kampung
bukan nasi goreng belacan
bukan nasi goreng USA
bukan nasi goreng cina..tu semua bukan..
yang ni pon nisah tak tau lah nak letak nama nasi goreng ape..
sebab, pelbagai bahan-bahan ade..

>> kacang buncis (bile musim kacang buncis ada dalam peti ais) - nilah jadinya
>> daging cincang
>> cendawan shitake
>> sos tiram
>> sos ikan (sebagai perasa mengantikan garam)


macam biasalah kan..
bila dah tak berapa nak rajin masak
apa yang kat dalam peti ais tu sume bawak keluarlah 
semuanya di masukkan dalam kuali
asal ada rase
asalkan my hubby  mampu menyetelkan semua tanpa meninggalkan sebutir nasi..

indahnya kehidupan ngeh ngeh ngeh

anada semua masak ape?

(^_^) monolog cermin hati >> mood nak masak ni memang selalu tenggelam timbul, cume. samada suke atau tak, kena masak jugak. sebab bila masak ni akan terlahirlah sebuah kepuasan yang mana kepuasan tu dapat di rasai apabila semua licin di makan oleh enche hubby.. betoi tak wahai isteri????





6 comments:

  1. Assalamualaikum nisah...
    lama tak jenguk cni,..dah lain rupa blog ni,...ini kalau tak berapa rajin..kalau time rajin ntah apa yang istimewa nisah masak yer...rajin masak yer..untuk suami mmg kena buat kan....suka sayur campur tuu

    ReplyDelete
  2. KZ kalau malas masak, beli jer kat warung depan rumah ni, tapi tak boleh slalu..boleh rabak poket!!

    ReplyDelete
  3. samelah.. perut lapar tp kalau malas nak masak.. ape yg ade tu jerlah dileburkan..

    ReplyDelete
  4. Waalaikumusalam Kak Izan Mama Mia..
    xde pape yg istimewa pun sebenarnya.. biasa masak2 yg simple je.. balik keje badan penat, dh x bole nk fkir yg sedap2 dah.. :)

    KZ: ni kalo nisah malas, call hubby bgtau je nak g pasar mlm atau mkn kat luar.. tp sama la cam akak, akak selalu makan kat luar.. mau jgk tengah bulan mkn asap aja...

    Masya : kan.. nisah ni g pasar seminggu sekali je.. bile weekend byk la idea masak menerjah dlm minda ni.. kalo hari2 bekerja, bukak peti ais, ape yg nmpk tu la bahan makanan mlm tu hehe. (nasib baik hubby x cerewet)

    ReplyDelete
  5. salam nisah....kros pun lama xsinggah sini. kira rajin le tu kalau dah macam2 ada.hehe

    ReplyDelete
  6. w'salam kak ros..
    ye lah nisah pon jarang-jarang jugak singgah "rumah" akak. thanks kak singgah kes sini...

    ReplyDelete

Welcome To Teratak Chenta Nisah Idham
terima kasih ye tinggalkan komen (^_~)
InsyaAllah, akan menyusuri jejak anda.
Take Care Beware Any Where !!

Follow by Email